Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

«Σιγά μην κάνουν και δώρο το πετρέλαιο στον κόσμο!»


Συγκίνηση κατέλαβε  τους πολίτες της χώρας όταν πληροφορήθηκαν ότι τελικά το ένα από τα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας αποφάσισε, (έτσι από πάρτη του, κιμπάρικα, πώς το λένε;) να δώσει 60 ευρώ στον τόνο έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή “στην αντλία” που λένε και στα πρατήρια.

Δεν προλάβαμε δηλαδή  να κακολογούμε το…ολιγοπώλιο των διυλιστηρίων και να, ήρθε η προσφορά προς το κοινό των 6 λεπτών (7,5 με τον ΦΠΑ) στο λίτρο από μια Α.Ε.. Είναι όμως δώρο όλο αυτό ή μήπως είναι… αντίδωρο;

Άνθρωποι της πιάτσας λένε ότι μετά από όλες αυτές τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν άντε να καταλάβει κανείς ποιο είναι το υπέρ-έσοδο ή το υπέρ-κέρδος κατ’ άλλους. 

Αφού τσίμπησε η τιμή κι έφτασε πάνω από το 1,60 & “επιστρέφονται” ως πρώτη τιμή τα 20 λεπτά που όμως οι… μεγάλοι τα έχουν πάρει ήδη. Άσε που στο τέλος κι όταν αρχίσει να ανεβαίνει η ζήτηση, μόλις χαλάσει ο καιρός, πάλι στο ίδιο σημείο θα πάει η τιμή, πάνω από το 1,55.

Αυτόν τον μήνα (άντε ενάμιση) που θα παίζει παντού το τι καλή τιμή μας έκαναν μπορούν να τον αντέξουν άνετα.

Δεν περιμένει κανείς να μην διαμορφώνονται οι τιμές από τους θεμελιώδεις νόμους της αγοράς. Το ζήτημα είναι τι σόι αγορά είναι αυτή, κανονική ή… στρεβλή.

Μην ξεχνάμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος είναι υψηλότερη κατά περίπου 18% σε σχέση με πέρυσι, όταν και είχε βγει στην αγορά με τιμή στο 1,16 ευρώ το λίτρο.

Πάνω από τον πληθωρισμό δηλαδή…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο