Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ για την 28 Οκτωβρίου 1940.



Παρά την απομόνωση και την αποσύνθεση της κοινωνίας που είχε προηγηθεί στα μαύρα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, οι Έλληνες αυθόρμητα ξεσηκώθηκαν στις 28 Οκτωβρίου 1940 για να προωθηθούν με κάθε μέσο στα σύνορα και να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα.

Στον ελληνικό λαό, που έγραψε με το αίμα του το έπος του ’40, οφείλεται η απώθηση των σιδερόφρακτων στρατιών που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα μας, στον ελληνικό λαό οφείλεται το έπος της εθνικής αντίστασης που ακολούθησε. Που απέδειξε ότι κανένας τεχνητός διαχωρισμός, καμία ιδεολογική χειραγώγηση δεν μπορεί να τον διασπάσει, όταν δονείται ενωμένος κάτω από το κοινό πρόταγμα του αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Αυτή η λαϊκή ομοψυχία είναι το ζητούμενο και σήμερα για να αντεπεξέλθουμε στα μαύρα χρόνια της αποσύνθεσης και της διάλυσης που βιώνουμε. Αυτή τη λαϊκή ομοψυχία, που το φάντασμά της τρέμουν οι κρατούντες, ντόπιοι και ξένοι και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αποτρέψουν, πρέπει να επιτύχουμε και σήμερα για να τους στείλουμε στο διάολο και να πάρουμε πάλι τη ζωή μας και τη χώρα μας στα χέρια μας. Το παλιό σύνθημα «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» γίνεται και πάλι επίκαιρο όσο ποτέ. Γι’ αυτό πασχίζουν και επινοούν συνεχώς διαχωριστικά ιδεολογήματα, προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο περιχαρακωμένο στα στεγανά του και την κάθε κοινωνική ομάδα στα πρόσκαιρα μικροσυμφέροντά της, για να μην καταφέρει να νοιώσει την τεράστια δύναμή του αν ενωθεί σε μια λαϊκή συμμαχία ανατροπής, βάζοντας έτσι τέλος στο ξεπούλημα της χώρας και των υποδομών της, ώστε να γίνει και πάλι ο λαός αφέντης στον τόπο του.

Αυτή η Συμμαχία Ανατροπής συγκροτείται ήδη, με δυνάμεις απ’ όλο το κάτοπτρο του ιδεολογικού φάσματος και των επιμέρους οπτικών, με έναν κύριο και κοινό στόχο: την απελευθέρωση της χώρας και του λαού από τους δυνάστες τους και το ξημέρωμα μιας νέας αυγής για τον τόπο. Σ’ αυτόν τον κοινό στόχο, που ήδη υλοποιείται με γοργά βήματα, θα πρέπει να συστρατευτούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών ή άλλων καταβολών μας. Αποσκοπώντας στην ανατροπή του καθεστώτος υποδούλωσης και υποταγής, με προτάγματα την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Τα έπη του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, που επέφεραν την παλλαϊκή ενότητα πέρα και πάνω από κάθε διχαστική αντίληψη, γιγαντώνοντας και πολλαπλασιάζοντας σε βαθμό θηριώδη τη δύναμη του λαού, αποτελούν μνήμη, παρακαταθήκη αλλά και οδηγό για το μέλλον.

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2022
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο