Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Τα μεγάλα Όχι ή Ναι (Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας)











Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας

Είσαι δόλιος, θεομπέχτης, υποκριτής και άτιμος! Μη ξεγελάς τον εαυτό σου. Δεν τιμάς κανένα κουνώντας σημαιάκια. Δεν έχουν ανάγκη τις τιμές σου εκείνοι. Που σε είδαν που σε ξέρουν …. έτσι ένιωθαν έτσι έπραξαν.....

Να σέβεσαι τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να κρυφτείς από κανένα. Ότι έχεις και σε τρώει είναι μέσα σου. Όπου και αν πας θα σε ακολουθεί. Κάνεις δε σε σώζει από αυτό. Μόνο εσύ ξέρεις ποιος σε επιβουλεύεται, ποιος σε ευνουχίζει, ποιος σε βιάζει, ποιος σε εξουσιάζει, τι ανέχεσαι … σε ποιον ξεπουλιέσαι, σε ποιες μάχες κιότεψες και δε δίνεις. Δεν γιορτάζεις κανένα έπος. Το σπαραγμό σου γιορτάζεις. Είτε στέκεσαι σα χάνος σε εξέδρες, ή στις άκρες του δρόμου, είτε περνάς καμαρωτός.

Κλείσε τα μάτια, αφουγκράσου. Σώπασε να ακούσεις τα μέσα σου, σώπασε να ακούσεις τους Μεταξάδες, τους Καρασεβδάδες, τους Άρηδες τι σου ψυθιρίζουν; Ποιο είναι το μεγάλο συλλογικό ναι ή όχι; Γιατί θα μάτωναν; Γιατί θα ξενυχιάζονταν στο βούρκο και στο κρύο; Τι θα ´καναν στη θέση σου;

Δεν τους τιμάς με στολές και ταμπούρλα, γιατί δεν λογοδοτείς σε κανένα παρά στον εαυτό σου. Στα μεγάλα ναι και όχι που πρέπει πεις. Ατομικά ή συλλογικά!

Παραδέξου το επιτέλους. Δεν γίνεται για αυτούς η γιορτή για σένα γίνεται. Όχι για να φωτογραφηθείς σαν παγώνι π´απλώνει τα φτερά σου στα ιντερνέτια αλλά για να σταθείς μπρος στα διλήμματά σου!

ΟΧΙ ή ΝΑΙ δεν έχει σημασία. Εκείνο που μετρά είναι η συνειδητή απόφαση σου! Όχι για να τη δαφνοστεφανώσουν κάποιοι άλλοι μια μέρα, παρά για το δικό σου λυτρωμό!

Και αν εγώ που στα λέω είμαι μικρός και ασήμαντος άκου τον ποιητή:

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι να πούνε.

Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησή του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο το όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Καβάφης

Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τα όσα γίνονται τα τελευταία δυο χρόνια στο Δήμο και τη χτεσινή γιορτή. Απευθύνεται πρώτα σε μένα ως φωνή συνείδησης και μετά σε όλους τους άλλους!

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗ.Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΝΙΚΑ. ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΣΛΑ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ.741 ΣΤΟ.ΚΑΛΠΑΚΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟΥΣ.ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΒΗΒΑΣΑΝ.ΑΠΛΟ ΣΤΡΑΤΙΟΤΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΝΑ ΖΙΤΙΑΝΕΥΗ. ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΔΕΣ ΖΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΜΠΕΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗ.ΠΑΣΑΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο