Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟ Γ. Ν ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Για τις συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου....

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείου Μεσολογγίου, τονίζοντας ότι αυτό οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό και στο κλείσιμο, καθώς λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, αδυνατεί πλέον να καλύψει ακόμη και τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες. Σύμφωνα και με τους εργαζόμενους το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Είναι γνωστό ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των περιοχών Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου. Ως δευτεροβάθμια Μονάδα Υγείας, οι οργανικές θέσεις του σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 45. Οι υπάρχοντες όμως γιατροί είναι 23. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πλήρης αδυναμία κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν καθημερινά.

Το σημερινό υπάρχον επίπεδο λειτουργίας του νοσοκομείου ήδη στηρίζεται στην αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι ίδιοι επιλέγουν να εργασθούν χωρίς άδειες και ρεπό, με απανωτές εφημερίες κλπ.

Επίσης, υπάρχει έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών, καθώς – κατά δήλωση των ιδίων των εργαζομένων - οι εργασιακές συνθήκες που γενικά επικρατούν τους αποτρέπουν από αντίστοιχες επιλογές. Ήδη σε λίγο καιρό, βασικές ειδικότητες όπως χειρουργική και παθολογία δε θα μπορούν να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες του Νοσοκομείου.

Αντίστοιχη υποστελέχωση επικρατεί και στο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50 έτη, υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια των επικουρικών και η κατάσταση χειροτερεύει με τις συνεχείς αποσπάσεις και μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία και υπηρεσίες.

Τέλος, υπήρξε η καθολική απαίτηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται σ’ αυτό, ανεξάρτητα από τη μορφή των συμβάσεων εργασίας (επικουρικοί, συμβάσεις ορισμένου χρόνου), διότι η προσφορά τους καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η δε παρουσία τους είναι αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-Την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Νοσοκομείου, με την πλήρη στελέχωση της χειρουργικής, παθολογικής, καρδιολογικής, γυναικολογικής κλινικής και του αναισθησιολογικού, μικροβιολογικού, ακτινολογικού τμήματος που αποτελούν ζωτικής σημασίας ειδικότητες για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

-Την πλήρη στελέχωση σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στο νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ο Βουλευτής

Παπαναστάσης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο