Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

100 Χρόνια Σμύρνη – Παρουσίαση στο 50ο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο


Το επετειακό ανθολόγιο «100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΜΥΡΝΗ» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Διάνοια-Diania Publications...... Πρόκειται για μια συλλογή Πεζογραφημάτων και ποιημάτων με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία επέδρασε βαρύτατα στην πολιτική και ιστορία του Ελληνικού κράτους, και επηρέασε βαθύτατα τους ανθρώπους του πνεύματος· όχι μονάχα ποιητές και πεζογράφους που κατοικούσαν στην Μικρά Ασία, αλλά και λογοτέχνες από όλα τα μήκη της Ελλάδας, και του εξωτερικού.

Υπεύθυνος για τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοση ήταν ο Κωνσταντίνος Λίχνος, ο οποίος έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου και συμμετείχε με το διήγημά του «Οι πρόσφυγες θα πάρουν το ψωμί μας». Στην παρουσίαση του βιβλίου, στης 3/9 στο Ζάππειο, μίλησαν οι λογοτέχνες Στέλλα Σουραφή, Νίκος Μόρος, Ελένη Σακκά, Μαρίνα Αντωνίου, και Γεωργία Δεμπερδεμίδου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Λίχνος.

Τα τελευταία εκατό χρόνια, η Μικρασιατική καταστροφή έχει απασχολήσει αναρίθμητους Ιστορικούς, θιασώτες του στοχασμού και τεχνίτες της αφήγησης· ενώ τα έργα του λόγου, που εμπνεύστηκαν από το τραγικό γεγονός, είναι αμέτρητα - και έγιναν γέφυρα με το αλγεινό παρελθόν, δίαυλοι αναδρομής και αναδιφήσεων.
Ακόμη και σήμερα, είναι πολυάριθμοι οι συγγραφείς που επιλέγουν να ασχοληθούν με το ζήτημα. Σε βαθμό τέτοιο, που να παρουσιάζεται η τάση τους αυτή, ως στείρα προσκόλληση στο παρελθόν.

Στο παρόν Ανθολόγιο, όμως, μην αναμένετε να συναντήσετε ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές μαρτυριών και ντοκουμέντα. Εδώ, παρατίθενται λογοτεχνικές μνείες, ποιήματα και πεζά, που στόχο έχουν να αναμεταδώσουν τον οδυρμό των περασμένων γεγονότων και να προστατεύσουν από λήθη βιώματα - θέτοντας τη λογοτεχνία, στην υπηρεσία της αναμνησίας. (Κωνσταντίνος Λίχνος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βίντεο της παρουσίασης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο