Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Υπογράφηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Ταμείο Μικροπιστώσεων)


Υπογράφηκε, την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, και της Προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. κυρίας Α. Χατζηπέτρου, ως διαχειριστή του Ταμείου......

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκ. € με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα εκδώσει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο, οι οποίοι, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2022, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000€ έως 25.000€, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων).

Η ενεργοποίηση του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο