Περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στην Ενημέρωση, ερευνητές, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών για τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ, εκπρόσωποι των Ελληνικών ενώσεων συντακτών και πολιτικοί συμμετέχουν στις εργασίες του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης.
Αντικείμενο των εργασιών είναι η Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και η Ελευθερία του Τύπου.
Το Συνέδριο διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα και την ΠΟΕΣΥ. Τη διοργάνωση υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Είναι οι δημοσιογράφοι στο στόχαστρο; Τι απειλεί την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ποιες οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. και οι προσδοκίες του δημοσιογραφικού κόσμου; Περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι, ερευνητές, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών για τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ και πολιτικοί, κατέθεσαν τις απόψεις τους, στην ενδιαφέρουσα και σημαντική θεματολογία του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης. Απόψεις και διαπιστώσεις με συγκλίσεις και αποκλίσεις, κάποιες εκ διαμέτρου αντίθετες, όλες όμως τεκμηριωμένες και με σαφή τη βούληση του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας να αναδείξει τα θέματα που υπό συνθήκες δύνανται να απειλήσουν παντί τρόπω το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.
Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο
«…Δυστυχώς σε όλο τον Κόσμο αλλά και στη χώρα μας… δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εκτελέσουν το καθήκον της ενημέρωσης και της ελεύθερης πληροφόρησης…», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό που απέστειλε στους συνέδρους.
«…Οποιος δημοσιογράφος ή δημοσιογραφική ομάδα τολμά με στοιχεία και καίρια ερωτήματα να θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αμέσως βρίσκεται να αντικρίζει το υψωμένο δάχτυλο κάθε μεγάλης ή μικρότερης εξουσίας…», δήλωσε η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «το επαναλαμβανόμενο μοτίβο αντιστροφής των ρόλων» όπου «…οι ελεγχόμενοι έγιναν κατήγοροι και οι ερευνητές δημοσιογράφοι κόντεψαν να καθίσουνε στο σκαμνί γιατί ερεύνησαν το σκάνδαλο και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων…».
Την εκτίμηση ότι διαχρονικά οι εργαζόμενοι στον Τύπο και ιδιαίτερα όσοι είναι στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζουν διαφόρων μορφών βία κατά την εκτέλεση του έργου της κάλυψης θεμάτων καθώς όπως διευκρινίζει «η βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο», εξέφρασε ο Χρήστος Μπόνης εκπροσωπώντας στο συνέδριο την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.
Τι απειλεί την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και επ’ αφορμή της κατάταξής της στην 108η θέση στην έκθεση αξιολόγησης ως προς την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος, Σοφία Βούλτεψη χαρακτηρίζοντας την καταγγελία το πιο εύκολο πράγμα, σημείωσε πως όταν μοναδικός σκοπός της είναι «να καταγγείλεις την κυβέρνηση, βλάπτεις τους χιλιάδες δημοσιογράφους της χώρας», συμπληρώνοντας πως αν οι 20.000 δημοσιογράφοι της χώρας ένιωθαν ότι χειραγωγούνται ή φιμώνονται θα προχωρούσαν οι ίδιοι και μέσω των Ενώσεών τους σε καταγγελίες.
Στο 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα προσαρμογής των ΜΜΕ στη νέα εποχή, την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, χαρακτηρίζουν οι ραγδαίες αλλαγές και οι μεγάλες προκλήσεις.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Τσακίρη
ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο