Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η Αιτωλοακαρνανία κινδυνεύει Αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων για να προλάβουμε την εκδίκηση της φύσης (Γράφει ο Χρυσόστομος Πατούλας )




Η Αιτωλοακαρνανία κινδυνεύει
Αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων
για να προλάβουμε την εκδίκηση της φύσης


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δραματικές παρενέργειες των κλιματικών αλλαγών στο αμέσως 45-55 επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα ο νομός μας και γενικά η χώρα μας θα αντιμετωπίσουν: ..... Πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, δραστική διαφοροποίηση καλλιεργειών, μεγάλες πλημμύρες παράκτιων εκτάσεων και ανεπάρκεια νερού σε πολλές περιοχές. Η μέση μεγίστη θερμοκρασία τον μήνα Ιούλιο για την Αθήνα θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογη θα είναι και η θερμοκρασία Αγρινίου. Δραματική θα είναι και η μείωση της μέσης τιμής των βροχοπτώσεων περίπου 20% και θα φτάσει το 80% τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αύξηση της ζήτησης ενεργείας τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι μεγαλύτερη από 13% 23%. Ωστόσο, εκείνο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι η μείωση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων που μπορεί να φτάσει και το 50%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η παραγωγικότητα των υδροηλεκτρικών συγκροτημάτων στον Αχελώο, αναμένεται να περιοριστεί κατά 30% με 50%.

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας η χώρα μας θα διαθέτει λιγότερο νερό από αυτό που έχει ανάγκη για την ύδρευση των κατοίκων της. Η στάθμη της θάλασσας, σύμφωνα με τις περισσότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα ανέβει κατά περίπου 60 εκατοστά. Συνολικά αναμένεται ότι θα χαθούν περίπου 310.000-560.000 στρέμματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιοχές της Ελλάδος που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι το Δέλτα του Έβρου και του Νέστου, η περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, η Λήμνος, η περιοχή του Παγασητικού κόλπου, η Κέρκυρα, η περιοχή του Αμβρακικού, η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου, η περιοχή του κόλπου Κυλήνης, η Κρήτη και η Ρόδος. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και είναι καιρός να ξυπνήσουμε, να αναλάβουμε δράση και να δούμε αυτά που συμβαίνουν. Ήδη ζούμε μεγάλες καταστροφές, αφού οι αλλαγές στο περιβάλλον γίνονται από χρόνο σε χρόνο. Έκκληση στους πολιτικούς μας, τον περιφερειάρχη του νομού μας. Να προλάβουμε τη λειψυδρία, να προλάβουμε την καταστροφή.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο