Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Οκτώ πιτσιρικάδες με…έξι αυτοκίνητα!

 


Το τελευταίο διάστημα η κουλτούρα των ρομά όλο και περισσότερο έρχεται στο προσκήνιο, καμιά φορά με εικόνες που δεν τους αντιπροσωπεύουν όλους.

Όπως συνέβη με την διάλυση του… αρραβώνα στον Βόλο, που έγινε με αποζημίωση 50 χιλ. ευρώ στην οικογένεια της κοπέλας λόγω απώλειας παρθενίας! Ούτε όλοι οι ρομά έχουν αυτή την προσέγγιση πια, ούτε φυσικά όλοι έχουν την οικονομική δυνατότητα για τέτοιους διακανονισμούς, όπως ισχυρίζονται κάποιοι λόγω στερεότυπων.

Αυτό όμως που ισχύει σίγουρα και μεγαλώνει εξαιτίας της σύγχρονης κουλτούρας της τραπ και της “πανηγυριώτικης” μουσικής, είναι η μανία με τα αυτοκίνητα. Στην κοινότητα των ρομά τα αγόρια(τα κορίτσια είναι άλλο θέμα) από πολύ μικρά παίρνουν αυτοκίνητο είναι γνωστό αυτό. Συχνά, δε, οι ηλικίες είναι τόσο μικρές που είναι να απορείς τι κάνουν τόσο οι γονείς όσο και οι Αρχές.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα έξω από ταχυφαγείο κοντά στην εθνική οδό προ ημερών νυχτερινές ώρες, όταν οκτώ νεαροί ρομά είχαν σταματήσει για ένα σουβλάκι στα όρθια και για συζήτηση.

Το εντυπωσιακό ήταν όταν έφαγαν και πήγαν στα αυτοκίνητά τους για να φύγουν. Δεν είχαν δύο ή τρία αυτοκίνητα όπως θα ήταν λογικό για τον αριθμό τους αλλά… έξι! Πλην δύο αυτοκινήτων με δύο άτομα, υπήρχαν άλλα τέσσερα με μόνο τον οδηγό! Από μεγάλα 4Χ4 έως τα γνωστά “πειραγμένα” και “κατεβασμένα” οχήματα. Οι ηλικίες πρέπει να ήταν άνω των 17 των περισσότερων αλλά για κάνα-δυο αυτό ήταν συζητήσιμο και θα διαπιστωνόταν μόνο αν γινόταν κάποιο έλεγχος, πράγμα που ουδέποτε γίνεται…

Ενδιαφέρον στοιχείο κουλτούρας αλλά και νοοτροπίας, όπως και ενεργειακής οικονομίας, ασφαλώς.

sinidisi.

1 σχόλιο:

  1. Άρχοντες. Αφού δεν υπάρχει νόμος γι αυτούς. Κι αν μπεί και κανένα πρόστιμο θα κάνουν και καμιά κλοπή και θα το ξοφλήσουν. Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο