Οινιάδες Μεσολογγίου: 4.500 στρέμματα εκτός ΟΣΔΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία οι ενισχύσεις αυτές είναι στον «αέρα» με το αλαλούμ που δημιουργήθηκε μετά το διασταυρωτικό έλεγχο.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Έριξαν» στον «Καιάδα» παραγωγούς των Οινιαδών! «Καζάνι που βράζει» είναι η περιοχή των Οινιαδών του Δήμου Μεσολογγίου, καθώς ξαφνικά βρέθηκαν χρεωμένοι και με μη επιλέξιμα αγροτεμάχια παραγωγοί τουλάχιστον 4.500 στρεμμάτων της περιοχής!
Ο εκνευρισμός, η ανησυχία και η «κατάφορη αδικία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη «Σ» παραγωγοί των Οινιαδών, προέκυψε εδώ και πολύ καιρό.
Συγκεκριμένα, δέκα ημέρες πριν από τις πληρωμές του ΟΣΔΕ του Οκτωβρίου του 2021 παρουσιάστηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ένας «διασταυρωτικός» έλεγχος από το 2020 (ο εν λόγω έλεγχος «παρουσιάζει» τα λάθη των δηλώσεων).
Το διασταυρωτικό αυτό έλεγχο – πίνακα, τον έχουν στην κατοχή τους οι εργαζόμενοι που υλοποιούν τις δηλώσεις των καλλιεργητών – παραγωγών κατά την διάρκεια που διαρκούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και μόνο, ώστε να μπορούν να έχουν την ευελιξία διόρθωσης των λαθών.
Όταν λοιπόν παρουσιάστηκε ο διασταυρωτικός έλεγχος του 2020 προέκυψαν ως μη επιλέξιμα τουλάχιστον 4.500 στρέμματα αγροτεμαχίων σε Νεοχώρι, Κατοχή, Λεσίνι και την ευρύτερη περιοχή των Οινιαδών.
Ο χρόνος που παρουσιάστηκε ο διασταυρωτικός έλεγχος ήταν τέτοιος, όπου οι υπάλληλοι που συνέτασσαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι το εν λόγω αγροτεμάχιο, που δήλωνε ο εκάστοτε παραγωγός – καλλιεργητής χαρακτηρίζεται ως μη επιλέξιμο από το σύστημα, με αποτέλεσμα να προκύψει αυτό το σοβαρό ζήτημα που εγκυμονεί και επιπλέον κινδύνους, εξίσου σοβαρούς, καθώς οι διαδικασίες γίνονταν σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε.
Στο ενδεχόμενο που οι είχαν γνώση οι χειριστές του ηλεκτρονικού συστήματος ΟΣΔΕ, θα μπορούσαν να κατευθύνουν κατάλληλα τους καλλιεργητές. Συγκεκριμένα, αν ήταν ενήμεροι όλοι, τότε οι παραγωγοί θα μπορούσαν να υποβάλλουν ένσταση δηλώνοντάς το «επίμαχο» αγροτεμάχιο, αναμένοντας να απορριφθεί πιθανότατα η ένστασή τους και κατ’ επέκταση να μην ενεργοποιηθούν τα δικαιώματά τους, αλλά εις γνώση τους.
Διαφορετικά θα είχαν την δυνατότητα να μην το συμπεριλάβουν καν στη δήλωση του ΟΣΔΕ το μη επιλέξιμο αγροτεμάχιό τους και να έχουν την οικονομική απώλεια μόνο από το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο και να συνεχίσουν κανονικά τη δήλωσή τους, φροντίζοντας έτσι να μην επηρεαστούν τα δικαιώματά τους, πέραν του ποσοστού που αναλογούσε στην έκταση που θεωρούνταν ως μη επιλέξιμη.
Αυτές τις επιλογές όμως δεν τις είχαν οι χειριστές του συστήματος ΟΣΔΕ, αλλά ούτε και οι καλλιεργητές, καθώς, όπως προαναφέραμε δεν γνώριζαν, οπότε, το αποτέλεσμα ήταν να μην πληρωθούν οι καλλιεργητές τουλάχιστον 4.500 στρέμματα της περιοχής των Οινιαδών και επιπλέον τα αγροτεμάχια να χαρακτηριστούν «αυτόματα» ως μη επιλέξιμα!
Πέραν αυτών, οι καλλιεργητές – παραγωγοί σε δεύτερη φάση έλαβαν ενημέρωση πως κακώς εισέπραξαν τα χρήματα και του 2020, καθώς τα αγροτεμάχια που δήλωναν ήταν –υποτίθεται- μη επιλέξιμα! Παράλληλα «χρέωσαν» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την καρτέλα του εκάστοτε παραγωγού, που επηρεάζεται, ως καρτέλα που διέθετε μη επιλέξιμα αγροτεμάχια.
Τους ζητούν να επιστρέψουν χρήματα από ενισχύσεις
Εξίσου φλέγον ζήτημα είναι ότι πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους περισσότερους παραγωγούς να επιστρέψουν χρήματα, ενώ από τους υπόλοιπους μηδενίζει τα δικαιώματά τους, κάτι που σημαίνει πως στο μέλλον, αν και εφόσον δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος, δεν θα δικαιούνται καθόλου δικαιώματα – χρήματα!
Επιπροσθέτως, από τον Μάιο του 2022 και για τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν να ελέγχουν αγροτεμάχια του 2020! Στην ουσία βγήκαν για να ελέγξουν το 2022 για καλλιέργειες που είχαν δηλώσει οι παραγωγοί το 2020! Αναζητούσαν, δηλαδή, το 2022 να εντοπίσουν μετά από 2 χρόνια βρώμη ή χέρσα χωράφια (που μετά από 2 χρόνια μπορεί να έχουν καλλιεργηθεί) ή να εντοπίσουν τριφύλλι, που μέσα σε λίγους μήνες έχει «μαζευτεί»…
Σε αυτή την φάση, οι παραγωγοί – καλλιεργητές αναζητούν λύση και προσπαθούν επίσης να καλλιεργήσουν πάλι τις ίδιες εκτάσεις που καλλιεργούσαν πριν 2 χρόνια, ακριβώς με τα ίδια προϊόντα, για να αποδείξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ πως δεν είναι «ελέφαντες».
Την ίδια στιγμή αρκετοί παραγωγοί που μπήκαν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν και πάλι ό,τι καλλιεργούσαν πριν 2 χρόνια, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι εκτάσεις που «δούλευαν» τότε, το 2020, μπορεί φέτος να τις «δουλεύουν» άλλοι συνάδελφοί τους – παραγωγοί.
Στην παρούσα φάση και μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο είναι σε διαδικασία ενστάσεων, ενώ το εισόδημά τους είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», δεδομένης της κατάστασης, που έχουν περιέλθει και δεδομένου πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητά να επιστρέψουν χρήματα, τα οποία εισέπραξαν από νόμιμα δηλωμένα αγροτεμάχια και νόμιμες καλλιέργειες.
Επιπλέον, σα να μην έφταναν όλα αυτά, αν αυτή η διαδικασία συνεχιστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε οι παραγωγοί μπαίνουν σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες, διότι, όπως προβλέπεται, αν επί δύο συναπτά έτη τα δικαιώματα δεν ενεργοποιηθούν σωστά, τότε χάνονται οριστικά και τα χρήματα «κλειδώνουν» – πάνε στο εθνικό απόθεμα!
Στην πράξη, αν αυτή η διαδικασία επαναληφθεί δηλαδή ακόμη μια χρονιά, θα χαθούν οριστικά τα δικαιώματα από την περιοχή των Οινιαδών και υπενθυμίζουμε πως αναφερόμαστε σε τουλάχιστον 4.500 στρέμματα και χιλιάδες καλλιεργητές – παραγωγούς, οι οποίοι θα χάσουν τα χρήματά τους, το εισόδημά τους!
Αποτέλεσμα θα είναι να κλονιστεί σοβαρά το εισόδημά τους, να κλονιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση η τοπική οικονομία των χωριών αυτών και όλης της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι κατ’ εξοχήν αγροτική και η ενίσχυση ΟΣΔΕ σημαίνει πολλά…
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενσκήψουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των Οινιαδών οι αρμόδιοι για να βρεθεί λύση ή η «χρυσή τομή», η οποία θα απεγκλωβίσει τους παραγωγούς και παράλληλα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς όμως να δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία μάλιστα φέρνουν «ντόμινο» προβλημάτων στους παραγωγούς στο μέλλον και χωρίς επίσης μια πιθανή λύση που μπορεί να υπάρξει, να κινδυνεύει να χαθεί από τα χρονικά όρια των κανονισμών, που διέπουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο