Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Από την συζήτηση στην Βουλή για Νομό Ακαρνανίας με πρωτεύουσα την Βόνιτσα (1902) , στην κατάτμηση της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου( 2010) .

1902. Βόνιτσα. Σπυρίδων του Μιχαήλ Παπακώστας *.
Άνδρας πολιτικού αναστήματος με αγάπη στον τόπο του




Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός

Από την συζήτηση στην Βουλή  για Νομό Ακαρνανίας με πρωτεύουσα την Βόνιτσα (1902),  στην κατάτμηση της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου( 2010) .

Τον Οκτώβριο του 1902, στην Βουλή των Ελλήνων, τέθηκε θέμα διοικητικής ενότητας Νομού Ακαρνανίας με ενσωμάτωση των επαρχιών Βονίτσης και Βάλτου.....

Στο θέμα της πρωτεύουσας του νέου Νομού, η απόφαση έκλινε υπέρ της Βόνιτσας καθόσον:

1. Μετά την επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, η κάθε επαρχία αποτελούσε και μια περιφερειακή διοίκηση. Η Βόνιτσα είχε οριστεί ως πρωτεύουσα της επαρχίας. Σε αυτό δεν υπήρχε αμφισβήτηση (δεύτερη γνώμη).

2. Πληθυσμιακά η επαρχία Βονίτσης ήταν κοντά στον διπλάσιο πληθυσμό από την επαρχία Βάλτου.

3. Γεωγραφικά η θέση της Βόνιτσας ήταν περισσότερο εμπορική και στρατηγική από αυτή του Καρβασαρά (σημερινή Αμφιλοχία). Ο πόλεμος του 1897 είχε αναδείξει την στρατηγική θέση της Βόνιτσας, ενώ τα ήδη ανεγερμένα διοικητικά κτίρια, ανέμεναν να στεγάσουν την διοίκηση.

4. Η Βόνιτσα συνδέονταν με Λευκάδα και Ζαβέρδα με δρόμους που μπορούσαν να τις διασχίσουν άμαξες. Η σε δύο ώρες απόσταση αμαξωτή οδός Βόνιτσας-Ζαβέρδα απέδειξε την αξία της άμεσης και γρήγορης σύνδεσης του Αμβρακικού κόλπου με το Ιόνιο.

Την πρόταση για Νομό Ακαρνανίας με πρωτεύουσα την Βόνιτσα, την υποστήριξε ο Βουλευτής Επαμεινώνδας Μαυρομμάτης.

Τα άνομα τοπικά συμφέροντα, αυτά που από το βήμα του Βουλής ονομάτισε ο Επαμεινώνδας Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με άλλους Βουλευτές, βάλτωσαν την πρόταση νόμου. Το χειρότερο όμως όλων και κατά την προσφιλή τους τακτική, άρχισαν να διαδίδουν ότι υπονομευτής της κατάστασης ήταν ο Επαμεινώνδας Μαυρομμάτης.

Έτσι στις 8 Νοεμβρίου του 1902, ο Σπυρίδων του Μιχαήλ Παπακώστας με επιστολή του σε Αθηναϊκές εφημερίδες κατήγγειλε τους συκοφάντες και για απόδειξη όλων όσων είχαν γίνει, κατέθεσε την έγγραφη πρόταση του Επαμεινώνδα Μαυρομμάτη στον πρόεδρο της Κυβερνήσεως (τον Θεοτόκη) για τον Νομό Ακαρνανίας με πρωτεύουσα την Βόνιτσα.

Η ίδρυση του νομού δεν έγινε και παρέμεινε επαρχία Βονίτσης-Ξηρομέρου.


2010 . Κατάτμηση της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου

Στις παραμονές της καθιέρωσης νέων διοικητικών δομών ΟΤΑ (σχέδιο Καλλικράτης) συντονισμένα μικροσυμφέροντα άρχισαν να διαδίδουν ότι «πρέπει να διασπαστεί η επαρχία και να γίνουν δύο Καλλικρατικοί δήμοι. Κινδυνεύουμε από το να γίνει ο Αστακός πρωτεύουσα του μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου».

Τι κατάφεραν; Το βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα. Αυτοί βολεύτηκαν και η επαρχία υποβαθμίστηκε. Η μοναδική επαρχία που διαμελίστηκε για τα μικροσυμφέροντα είναι αυτή της Βονίτσης-Ξηρομέρου. Ο διαμελισμός έφερε την συρρίκνωση ή την απώλεια των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και τον οικονομικό μαρασμό των απλών δημοτών

Αύριο με ένα νεώτερο (συγκεντρωτικό) σχεδιασμό, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας θα ενταχθεί σε κάποιον πλησιέστερο μεγαλύτερο δήμο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Δήμο Ξηρομέρου.

Παραθέτουμε τα αποσπάσματα της επιστολής Σπυρίδωνα του Μιχαήλ Παπακώστα σε Αθηναϊκές εφημερίδες, καθώς και την εισήγηση του Βουλευτή Βόνιτσας, Επαμεινώνδα Μαυρομματη.

Επιστολή Σπυρίδωνα του Μιχαήλ Παπακώστα

Η εισήγηση του Επαμεινώνδα Μαυρομμάτη, Βουλευτή Βονίτσης




*Σπυρίδων Μιχαήλ Παπακώστας

Γεννήθηκε στη Βόνιτσα το 1880 και απεβίωσε το 1952. Είχε άριστες γραμματικές γνώσεις και εκτός από το κύριο επάγγελμά του (διαχειριστής Μονοπωλίου) ήταν ταυτόχρονα αντιπρόσωπος καπνού (Κεράνης), χοντροεμπόριο αλεύρων, δημοσιογράφος της εφημερίδας Πατρών «Ο Νεολόγος», Ναυτικός Πράκτορας στα πλοία Ποταμιάνου.

Πολιτικά ανήκε σε παρατάξεις που σήμερα θα τις ονομάζαμε «με δεξιό προσανατολισμό». Αυτό ποτέ δεν τον εμπόδισε να υποστηρίζει πάντα την πρόοδο για τον τόπο του. Για τις πολιτικές ιδέες του είχε εξοριστεί από τον Ελ. Βενιζέλο.

Την πόλη που γεννήθηκε την αγαπούσε και πάντα προσπαθούσε για την εξέλιξή της. Η συμμετοχή του στους συλλόγους της Βόνιτσας έδωσε τις υπέροχες και μοναδικές ακακίες στα πλάγια των δρόμων και της κεντρικής πλατείας, τους ευκαλύπτους στον δρόμο προς το σημερινό Γυμνάσιο και άλλα.

Πολύ καλός συνεργάτης του Γκολφίδη (έμπορος και βιοτέχνης δερμάτων). Υποστήριξε σθεναρά την πρόταση του Γκολφίδη για το μνημείο Ηρώων και εν συνεχεία την περίφραξη του Ιερού αυτού χώρου.

Είχε αδελφό τον Ιωάννη Παπακώστα, Ιατρό και Δήμαρχο Βονίτσης το 1921, καθώς και τον Κωνσταντίνο Παπακώστα (Κτηματίας).

1 σχόλιο:

  1. Μοίρασαν την επαρχία Βόνιτσας Ξηρομέρου για εκλογικούς λόγους. Πατριώτες να δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο