Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Έσπασε το φράγμα του 1,65 το πρόβειο γάλα, πάει για εμβόλιμη πληρωμή ζωοτροφών

 


Σε τοπικά τυροκομεία στρέφονται ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι παραγωγοί, αλλά κυρίως συνεταιριστικά σχήματα.

Αντεπίθεση επιχειρούν μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με σκοπό να εξασφαλίσουν την πρώτη ύλη για τη νέα σεζόν. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες βιομηχανίες εντείνεται, φέρνοντας τις συζητήσεις ανά τη χώρα για τις τιμές στο πρόβειο γάλα, στα επίπεδα εκείνα, στα οποία είχαν θέσει την πήχη και οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν πως τις προηγούμενες ημέρες κλείδωσε στην περιοχή του νομού Λάρισας μια ακόμα συμφωνία τυροκόμων με Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό με την τιμή για το πρόβειο γάλα στα επίπεδα του 1,70 ευρώ το κιλό. Η κίνηση αυτή των παραγωγών, να δώσουν δηλαδή την παραγωγή σε μικρότερες μεταποιητικές δεν είναι διόλου τυχαία και σχετίζεται με το ότι όλοι έχουν κατανοήσει πως με κάποιο τρόπο και προς όφελος των παραγωγών πρέπει να μείνουν και οι μικροί τυροκόμοι στο παιχνίδι, ειδάλλως τα πράγματα θα είναι δύσκολα τα επόμενα χρόνια για τους απλούς κτηνοτρόφους.

Διαγωνισμό πώλησης ετοιμάζει ο Συνεταιρισμός Μαντίνεια από την Αρκαδία

Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, διαγωνισμός πώλησης αιγοπρόβειου γάλακτος για τη νέα σεζόν ετοιμάζει και ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας Μαντίνεια Αρκαδίας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, με τον ίδιο τρόπο πέρσι δόθηκαν περίπου 1.200 τόνοι γάλακτος σε τοπική εταιρεία (Γαλάτεια) στην τιμή του 1,20 ευρώ το κιλό. Όπως εκτιμά ο κ. Παναγιώτης Κολλιόπουλος και φέτος θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν των μελών του Συνεταιρισμού, καθώς παρατηρείται έλλειψη. Πέρσι, το συμφωνητικό των δυο πλευρών είχε διάρκεια ενός έτους (Οκτώβριος 2021 με Οκτώβριο 2022).

Πρέπει να επιβιώσουν και οι μικροί, λέει ο Πεβερέτος του ΣΕΚ και ζητά άμεσα την ενίσχυση των 91 εκατ. ευρώ

Στην αναγκαιότητα να επιβιώσουν και οι μικροί της μεταποίησης ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την πρώτη ύλη (γάλα) στέκεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Τάκης Πεβερέτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ευτύχημα και κατάκτηση των κτηνοτρόφων και των φορέων τους, ότι η συζήτηση για τις τιμές στο πρόβειο έχει μεταφερθεί στα σημερινά επίπεδα, καθώς ιδίως οι μικρές μονάδες και όσοι δεν παίρνουν ιστορικά δικαιώματα, δεν μπορούν να τα φέρουν εις πέρας με αυτή την ακρίβεια στις τροφές. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει το ζήτημα της εκκρεμότητας πληρωμής της έκτακτης ενίσχυσης ζωοτροφών ύψους 91 εκατ. ευρώ, που το πιθανότερο πλέον είναι να δοθεί μεταξύ των δυο πληρωμών ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή το Νοέμβριο. Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Πεβερέτο, εκτός του ότι έπρεπε ήδη να έχει εκταμιευτεί το ποσό ώστε να αγοραστούν τροφές από το χωράφι και όχι από την αποθήκη (που θα είναι ακριβότερες σε λίγο), επιβάλλεται αύξηση του μπάτζετ (91 εκατ.) αφού τα χρήματα δεν επαρκούν. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τα 5-6 ευρώ των επιλέξιμων αιγοπροβάτων τα οποί όπως λέει δεν φθάνουν ούτε για... ζήτω.

'Εχουν αρχίσει και ανακοινώνουν τιμές κι άλλες εταιρείες

Με τις μεγάλες μονάδες έχουν ξεκινήσει τις συμφωνίες μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών εν τω μεταξύ. Όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία) έχει εκδώσει τιμοκατάλογο, αυξημένο από πέρσι και ενημερώνει ήδη τους παραγωγούς.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο