Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραίτη, στη βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».


Σας γνωστοποιούμε την τοποθέτηση του βουλευτή Αιτ/νιας του ΚΚΕ Μωραίτη Νικόλαου στην συνεδρίαση της βουλής την Τετάρτη 25/08/2010 και Πέμπτη 26/08/2010 με θέμα «τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
(πρωτολογία):.
Κάνετε σήμερα ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς με το σχέδιο νόμου που παρουσιάζετε, κυρία Υπουργέ. Έρχεστε σήμερα να ικανοποιήσετε ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροτικών προϊόντων, με ξεκάθαρο στόχο το μάζεμα γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Αυτό αποδεικνύεται από το ότι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μπορούν να εγγραφούν, εκτός από τους αγρότες, επιχειρήσεις αγροτουριστικών μονάδων, μονάδων διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στην παράγραφο 1 εδάφιο γ’ του άρθρου 2 ορίζεται ότι στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν «μισθωτές γης και θαλάσσιας έκτασης εφόσον –λέτε- η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Εφορία».
Είναι τα γνωστά «δώρα» που έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2004 και τα διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία. Είναι το δώρο που κάνατε στους μεταποιητές, στους τυποποιητές αγροτικών προϊόντων, στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, που είναι όμιλοι τραπεζών, που έχουν εργαζόμενους που, παρότι εργάζονται με χειρονακτική εργασία, τους πήγατε στον ΟΓΑ, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από χιλιάδες ευρώ που έπρεπε να καταβάλλουν στο ΙΚΑ, στερώντας παράλληλα στους εργαζόμενους επιδόματα, βοηθήματα, συντάξεις.
Λέτε οι αλιεργάτες των ιχθυοκαλλιεργειών, που δεν έχουν σπιθαμή γη, να γραφούν στο Μητρώο. Σας ρωτήσαμε και άλλη φορά, κυρία Υπουργέ. Πρέπει να απαντήσετε. Δεν μιλάμε για τους εργάτες σε αλιευτικά σκάφη. Μιλάμε για τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες – οστρακοκαλλιέργειες. Είναι σημαντικό ζήτημα.
Βέβαια, τους φτωχούς εργατοαγρότες που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους οδήγησε σε βίαιο ξεκλήρισμα και δεν μπορούν να ζήσουν σήμερα με το πενιχρό εισόδημα, τους διώχνετε βίαια. Αυτοί, κυρία Μπατζελή, δεν είναι οι αγρότες του Κολωνακίου που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Είναι φτωχοί αγρότες. Είναι αυτοί που ξεκλήρισαν οι πολιτικές σας.
Εσείς, άλλωστε, δεν κρύψατε τις προθέσεις σας ότι στόχος σας είναι η υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχουν συνυπογράψει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μπορεί να μειώνετε τα όρια εισοδήματος από 50% στο 35% και στο 30% του εργάσιμου χρόνου αντίστοιχα, όμως, θέλετε να χρυσώσετε το χάπι του ξεκληρίσματος.
Στοχεύετε να δημιουργήστε ψευδαισθήσεις, αυταπάτες στους αγρότες που άντεξαν μέχρι σήμερα. Βέβαια δεν θα αντέξουν στο μέλλον γιατί είναι συνεχής η μείωση του αγροτικού εισοδήματος με την εφαρμογή της ΚΑΠ, του λεγόμενου «τσεκ απ υγείας».
Βέβαια, αυτή η κατάσταση που δημιουργείται σήμερα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, των μεγαλοαγροτών. Έχετε βέβαια κάνει βήματα στο παρελθόν και το πρώτο βήμα έγινε με τον Κανονισμό 73/2009 όπου άφησε εκτός επιδοτήσεων μέχρι 200 ευρώ εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες φτωχούς αγρότες. Στο άρθρο 28 του ίδιου Κανονισμού δίνετε τη δυνατότητα να βγουν εκτός επιδοτήσεως όσοι θα χαρακτηριστούν νέοι αγρότες με το Μητρώο.
Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για να αποκλειστούν από διάφορα αγροτικά προγράμματα και παροχές οι εργατοαγρότες. Είναι μια πολιτική στοχευμένη. Δημιουργεί αυτή την κατάσταση στη φτωχή αγροτιά.
Από την άλλη μεριά, όμως, αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο ή για άλλους, όπως είναι τα μοναστήρια. Δεν αποκλείονται, κυρία Υπουργέ, ο Μπουτάρης, ο Τσάνταλης, η ΦΑΓΕ, ο ΜΙΜΙΚΟΣ, η CRETA FARM. Στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν αποκλείεται η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, ο ΝΗΡΕΑΣ. Δεν αποκλείονται όλοι αυτοί. Αποκλείονται, όμως, οι φτωχοί αγρότες.
Τα μοναστήρια, οι μονές και οι άλλοι μεγαλοαγρότες έχουν συγκεντρώσει τεράστια γη.
Παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις. Αυτά είναι σύμφωνα με δικά σας στοιχεία, στοιχεία του 2008. Η Μονή Αγίας Λαύρας πήρε 1.242.340 ευρώ. Το PORTO CARRAS πήρε 730.161 ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική σας.
Από την άλλη μεριά, αποκλείονται οι φτωχοί αγρότες, οι άνθρωποι του μόχθου με χαμηλό εισόδημα, που δεν φτάνει για να ζήσουν –και εκεί τους έφτασε η πολιτική σας- και αναγκάζονται να βγουν στην οικοδομή ή όπου αλλού. Προσπαθούν να βρουν δουλειά, αλλά είναι δύσκολο σήμερα μέσα σ’ αυτή την καπιταλιστική κρίση που ζούμε.
Επίσης, αποκλείονται –ακούστε, κυρία Υπουργέ- οι συνταξιούχοι αγρότες, οι αγρότες με συντάξεις πείνας των 400 και των 500 ευρώ, γιατί έχουν απαξιωθεί τόσο οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, που ακόμα και αυτές οι πενιχρές συντάξεις των αγροτών είναι μεγαλύτερες. Δηλαδή οι 5.000-6.000 είναι μεγαλύτερο εισόδημα από αυτούς που καλλιεργούν 300 στρέμματα μαλακό σιτάρι, 300 στρέμματα κριθάρι, 180 στρέμματα σκληρό σιτάρι, 130 στρέμματα καλαμπόκι. Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα παίρνουν επιστροφή του Φ.Π.Α., δεν θα παίρνουν επιδοτήσεις.
Με το παρόν σχέδιο νόμου ορίζετε αγροτική δραστηριότητα τις επενδύσεις στον τουρισμό, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή χρήσης γης υψηλής παραγωγικότητας, αφού πρώτα έχει απαξιώσει την αξία της γης, όπου με την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ έχουν μείνει ακαλλιέργητα εκατομμύρια στρέμματα που σήμερα είναι εύκολη λεία στις ορέξεις των επιχειρηματιών, αφού πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης και πουλάνε κοψοχρονιά.
Θα έπρεπε να εφαρμόζετε μια άλλη πολιτική που θα στηριζόταν σε ένα εθνικό σχεδιασμό, που θα αξιοποιούσε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που θα στόχευε στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της διατροφικής επάρκειας της χώρας με καλής ποιότητας προϊόντα, με την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα αυτά τα χωράφια, αντί να παράγουν προϊόντα, να τρέφουν το λαό μας, να δίνουν πρώτη ύλη στην βιομηχανία και μεταποίηση, αντί να μειώνουν το αγροτικό έλλειμμα, θυσιάζονται στο βωμό και στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, της ενέργειας, των ιχθυοκαλλιεργειών, σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών και του λαού συνολικότερα. Είναι έγκλημα εκ προμελέτης να δίνουμε τεράστια ποσά συναλλάγματος και να έχουμε έλλειμμα δισεκατομμύρια ευρώ στο αγροτικό ισοζύγιο, όταν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε άριστης ποιότητας προϊόντα.
Η βαρβαρότητα, βέβαια, της πολιτικής σας δεν έχει σταματημό, αφού, όπως ανέφερα, για χάρη των επιχειρηματιών πήγατε τους εργάτες γης, τους αλιεργάτες στον ΟΓΑ από το ΙΚΑ, κάνετε ένα βήμα παραπέρα, κάνετε μια ακόμα επίθεση στα δικαιώματά τους. Με τον αντιασφαλιστικό νόμο εισάγετε για πρώτη φορά την ασφάλιση μηνών.
Στην παράγραφο 5 στο άρθρο 22 του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, εάν έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες γης μέχρι εκατόν πενήντα μεροκάματα, διαιρούνται αυτά δια του εικοσιπέντε και βγαίνουν μήνες ασφάλισης. Για παράδειγμα, εάν ένας εργάτης γης ή ένας εργάτης που ασχολείται στην τυποποίηση προϊόντων έχει εκατόν πενήντα μεροκάματα, έχει έξι μήνες ασφάλιση.
Βέβαια, εδώ δεν είναι μόνο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στα χρόνια ασφάλισης. Βέβαια, είναι ο ΟΓΑ σαράντα τέσσερα χρόνια σήμερα με αυτή την πολιτική. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην τυποποίηση, που είναι εποχιακή εργασία, θα πάνε για συνταξιοδότηση στα εβδομήντα και στα εβδομήντα πέντε. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται και σ' αυτό τον τομέα.
Την τραγική κατάσταση, όμως, κυρία Υπουργέ, που έχουν περιέλθει οι φτωχοί αγρότες εκμεταλλεύεται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη συμπαράσταση της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών. Καλλιεργεί αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες ότι με τα φωτοβολταϊκά θα λύσουν τα προβλήματα επιβίωσης, ότι με τα λαμπογυάλια, που λέει ο λαός μας, θα αντικατασταθεί το εισόδημα που άφηναν δυναμικές καλλιέργειες που έχουν αφανίσει οι πολιτικές σας, καλλιέργειες όπως ήταν ο καπνός, τα τεύτλα, τα εσπεριδοειδή, η αγροκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες που σήμερα είναι υπό διωγμό.
Είναι συνειδητή πολιτική παραπλάνησης. Το κάνετε για να κερδίσετε χρόνο, μέχρι να βυθιστούν για τα καλά στην απόγνωση, στην απελπισία οι ξεκληρισμένοι αγρότες, ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί που χάνουν το 50% των επιδοτήσεων από φέτος. Για να αποφύγετε την οργή τους, τους ωθείτε στις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών.
Για παράδειγμα, κυρία Μπατζελή, στην Αιτωλοακαρνανία κάνουν τόσες αιτήσεις όσες θα εγκριθούν πανελλαδικά.
Να απαντήσετε, κυρία Υπουργέ και να μην οδηγείτε τους απελπισμένους καπνοπαραγωγούς να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για αιτήσεις για τοπογραφικά διαγράμματα, είτε εγκριθούν είτε όχι οι αιτήσεις τους. Και στη συνέχεια, εάν εγκριθούν τους σπρώχνετε στα δόντια των τραπεζικών ομίλων, σε αυτά τα λησταρχεία που θα τους γδάρουν στην κυριολεξία. Γι’ αυτό οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου στην κυριολεξία και προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, θύματα, όμως, στην ουσία.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που τάζετε στους αγρότες μεταξωτές κορδέλες και αποδεικνύονται φύκια, φούμαρα. Τα ίδια λέγατε και εσείς και η Νέα Δημοκρατία και παλιότερα, όταν προτρέπατε τους αγρότες να καλλιεργήσουν ρίγανη, λεβάντα, να εκτρέψουν βατράχια. Τους λέγατε ότι θα έχουν εισόδημα επιβίωσης με τα υφαντά, με τραχανάδες, με γλυκά του κουταλιού.
Βέβαια, αυτή η πολιτική η οποία ακολουθείται όλο αυτό τον καιρό έχει ξεκάθαρο στόχο, όπως αναφέραμε: Το ξεκλήρισμα των αγροτών. Βέβαια και αν ακόμα εγκριθούν τα φωτοβολταϊκά, αυτό το οποίο δεν λέτε στους αγρότες είναι ότι μετά από πέντε με δέκα χρόνια θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος για τη συντήρηση αυτών και θα τα εγκαταλείψουν και τότε θα συγκεντρωθούν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Στα τέλη του Ιούλη παρουσιάσατε τους βασικούς άξονες της πολιτικής σας για το διάστημα 2010-2011. Μιλήσατε για νέα γενιά τροφίμων, για τη μεσογειακή διατροφή, όπως λέτε. Όμως, δεν λέτε ότι κανείς δεν εμποδίζει τους μεγαλοεισαγωγείς να κατακλύσουν στην ελληνική αγορά και η μεσογειακή διατροφή να γίνεται με ελιές από το Μαρόκο, με λάδι από την Τυνησία, με πατάτες Αιγύπτου, με κρασί και χυμούς Αργεντινής.
Τώρα, όμως, οι ξεκληρισμένοι αγρότες έχουν αρκετή εμπειρία. Μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Η πράσινη οικονομία είναι για να πλουτίσουν δύο-τρία μονοπώλια των φωτοβολταϊκών. Οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα είναι γνωστοί. Είναι οι τράπεζες, είναι οι εταιρείες συμβούλων εγκατάστασης και εξοπλισμού των συστημάτων, με πλασιέ την ΠΑΣΕΓΕΣ, τις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών.
Βέβαια, όλα αυτά τα κάνουν οι αγροτοπατέρες με το αζημίωτο. Και αυτό το αναφέρουμε για να ξέρουν καλά οι αγρότες, γιατί το όποιο εισόδημα, αν υπάρχει από τα φωτοβολταϊκά, δεν είναι αγροτικό εισόδημα. Είναι εισόδημα που δεν καταγράφεται και δεν προσμετρείται.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η φτωχή αγροτιά της χώρας μας έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι αυτός που βιώνουμε σήμερα, που χαράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζουν τα Κόμματα του κεφαλαίου, τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου, που οδηγεί στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών για να κυριαρχήσουν οι λίγοι, οι μεγαλοαγρότες με το μητρώο.
Ο άλλος δρόμος είναι η σχεδιασμένη ανάπτυξης της ντόπιας αγροτικής παραγωγής, μαζί με τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της βιομηχανίας, την κοινωνικοποίηση των δύο βιομηχανιών μεταποίησης, αυτών που παράγουν προϊόντα, που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής, όπως είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα. Τότε μόνο δεν θα παράγουν για το κέρδος, αλλά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα υπάρχουν σύγχρονες υποδομές, επιστημονική γνώση, έργα που θα καταπολεμούν το κόστος παραγωγής, Αγροτική Τράπεζα που θα είναι κρατική, θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και όχι ιδιοκτησία του κ. Σάλα. Μόνο τότε οι αγρότες θα απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους και θα έχουν προοπτική.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τη φτωχή αγροτιά της χώρας να αντιπαλέψει το μητρώο αγροτών, να μη συνειδητοποιηθεί στις συνειδήσεις των αγροτών, να καταργηθεί στους δρόμους του αγώνα.
Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (δευτερολογία):.
Χθες, κύριε Υπουργέ, σας κατηγόρησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του μνημονίου ότι αργήσατε, ότι καθυστερείτε στην εφαρμογή της πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Εμείς σας κατηγορούμε για το εντελώς αντίθετο, ότι εφαρμόζετε γοργά, σταθερά, με συνέπεια την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκληρίζει σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα τη φτωχή αγροτιά και ερημώνει την ύπαιθρο.
Επίσης χθες, στην προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειπώθηκαν ανακρίβειες: Δεν ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κόψιμο των επιδοτήσεων.
Ρωτάω: Πώς εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν έξω από τις επιδοτήσεις με τον Κανονισμό 73/2009; Πώς με τον Κανονισμό 23/2007 δίνεται η δυνατότητα οι εθνικές κυβερνήσεις να πετσοκόψουν στην κυριολεξία τις επιδοτήσεις; Ποιος πήρε, άραγε, το 50% των επιδοτήσεων στα καπνά στο Β’ πυλώνα;
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Θα ήθελα να αναφερθώ στην υπόθεση των φωτοβολταϊκών και την τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού χθες. Το μήνυμα πραγματικά εστάλη και ελήφθη από τους αγρότες και ιδιαίτερα από τους ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς. Άνθρακες ο θησαυρός. Τώρα είστε σε αναζήτηση άλλων μέτρων, για να τους ξεγελάσετε, για να τους μπερδέψετε πάλι.
Τοποθέτηση πάνω στα άρθρα:
Τώρα, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου κατ’ άρθρον, η ύπαρξη ενιαίας βάσης δεδομένων για όσους δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή, καθώς και τα στοιχεία κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης καλό είναι να υπάρχουν, να εξασφαλίζεται ενιαία εικόνα για την άσκηση της αγροτικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής.
Καλό θα ήταν όμως να έχουμε και στοιχεία που να αφορούν κάτω από ποιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ασκείται η αγροτική δραστηριότητα, ποια μέτρα προφύλαξης παίρνονται για την αποφυγή επαγγελματικών ασθενειών, που πραγματικά θερίζουν στο χώρο της αγροτιάς. Γιατί χρόνια τώρα κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Βέβαια, με το Μητρώο δεν προβλέπεται καμία μέριμνα. Απεναντίας είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης να ξεκληρίσει, να διώξει βίαια τη φτωχή αγροτιά, για να μαζευτεί η παραγωγή και οι επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Η διαφωνία μας είναι ριζική, κάθετη στον ορισμό του επαγγελματία αγρότη με όρους εισοδήματος και χρόνου. Μπορεί να ακούγεται καλά στα αυτιά, αλλά δεν είναι ο στόχος η κατοχύρωση του αγρότη και του επαγγέλματος. Δηλαδή, υπάρχει και μη επαγγελματίας εργατοαγρότης; Τον φτωχό που δεν μπορεί να ζήσει από την αγροτική δραστηριότητα, που ζούσε το προηγούμενο διάστημα, αυτόν τον διώχνουμε άρον άρον;
Ταυτόχρονα, μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου ιδιωτικοποιούνται αρμοδιότητες που ασκούσε το Δημόσιο και τις μεταφέρετε, τις δίνετε σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σε ιδιώτες που δεν θα δουλεύουν για την πατρίδα ή για τους αγρότες, αλλά θα επιβάλλουν χαράτσια και τέλη, θα ξεζουμίζουν τα πενιχρά εισοδήματα των αγροτών.
Ο κεντρικός στόχος σας είναι η πλήρης απαξίωση, η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ήδη η υποχρεωτικότητα του γεωργικού συμβούλου και του συνταγολογίου θα επιβαρύνουν τον αγρότη. Για μας αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να ασκούνται από το κράτος, από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από κρατικούς γεωπόνους, κτηνιάτρους, επιστήμονες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών τα δίνετε για διαχείριση στα χέρια ιδιωτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο άρθρο 1 λέμε «ναι», γιατί πρέπει για λόγους στατιστικούς και μόνο να έχουμε καταγραφή της αγροτικής δραστηριότητας, είτε αυτή είναι στη φυτική είτε στη ζωική είτε στην αλιευτική παραγωγή.
Το άρθρο 2 το καταψηφίζουμε και διαφωνούμε με τον όρο «επαγγελματίας αγρότης». Το θέλετε σαν εργαλείο, για να διώξετε τη φτωχή αγροτιά. Εξ άλλου είναι περίεργο πώς στην εξισωτική αποζημίωση και σε κάποια κοινοτικά προγράμματα χρησιμοποιείτε ως κριτήριο χρόνου το 25% για τον προσδιορισμό του αγρότη και εδώ το ανατρέπετε προς το χειρότερο. Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Γιατί το κάνετε; Είναι προφανές: έχετε τη δυνατότητα αυτή σε εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερα, με τον Κανονισμό του 2007. Έχετε συμφωνήσει άλλωστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κοσκινίσετε και να ορίσετε ποιους θα πετάξετε έξω από τις επιδοτήσεις. Και αυτοί δεν είναι άλλοι παρά η φτωχολογιά στην ύπαιθρο.
Βέβαια, παντού μπαίνει ο όρος ότι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Όσοι δραστηριοποιούνται όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον αγροτουρισμό μπορεί να εγγραφούν χωρίς να είναι στον ΟΓΑ. Τώρα υπάρχει πείρα ποιοι κάνουν αυτές τις επενδύσεις χρόνια τώρα στον αγροτουρισμό.
Το σημείο α-δ είναι σε αντίφαση με αυτά που ορίζουν για τους αγρότες μικροεπαγγελματίες σε περιοχές κάτω από 2.000 κατοίκους, που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες στη Βουλή. Και σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: εκεί θα ισχύει το 51%, στους αγρότες επαγγελματίες των περιοχών αυτών; Δεν θα ισχύει το 35%; Γιατί υπάρχουν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά σε αυτό τον κόσμο που πραγματικά μπορούσε να δώσει ζωή στα χωριά;
Επίσης, για τους ψαράδες, για τους αλιεργάτες δεν απάντησε η κυρία Υπουργός. Εμείς ζητήσαμε χθες: μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο οι αλιεργάτες που δουλεύουν στις ιχθυοκαλλιέργειες, όχι αυτοί που δουλεύουν στα αλιευτικά σκάφη; Αυτοί μπορούν να ενταχθούν; Γιατί βάζετε όρο ότι πρέπει εφτά χρόνια να εργάζονται στα σκάφη, για να μπορούν να μπουν στο Μητρώο; Τι εξυπηρετείτε άραγε;
Στο άρθρο 3 λέμε «όχι», γιατί μέχρι σήμερα η εγγραφή στο Μητρώο γινόταν στις Διευθύνσεις Γεωργίας χωρίς επιβάρυνση, μόνο με ένα εφ’ άπαξ παράβολο. Τώρα το αντικείμενο μεταφέρεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ιδιωτικού δικαίου και θα επιβληθούν χαράτσια στους παραγωγούς. Τα ποσά αυτά βέβαια μοιράζονται με την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Όπως γίνεται και σήμερα – και πρέπει να το τονίσω – με την ανοχή σας, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Μας ζητήσατε αποδείξεις. Σας στείλαμε αποδείξεις. Τίποτα όμως. Σιγοντάρετε –πρέπει να το πω – τις Ενώσεις και την ΠΑΣΕΓΕΣ, για να γδάρουν τους φτωχούς αγρότες.
Το άρθρο 4 το καταψηφίζουμε
. Είναι απαράδεκτο να μας ζητάτε να ψηφίσουμε μια υπουργική απόφαση που θα μεταφέρει προσωπικά δεδομένα σε ιδιώτες. Αυτά πρέπει να είναι, όπως τόνισα, καθαρά υπόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με το άρθρο 5 για τις πηγές ενημέρωσης του Μητρώου δεν διαφωνούμε. Άλλωστε δεν αλλάζει την ουσία του νομοσχεδίου.
Για το άρθρο 6 λέμε κατηγορηματικά «όχι». Ζητάτε πάλι με υπουργική απόφαση να καθοριστεί άλλος φορέας για τη συγκέντρωση, τη διαχείριση, την εποπτεία του Μητρώου. Το βάζετε διαζευκτικά, για να θολώσετε την κατάσταση, να μην φανεί η πρόθεσή σας να εξασφαλίσετε κερδοφορία σε ιδιώτες σε βάρος των προσωπικών δεδομένων των αγροτών. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ζητάτε αυτό να ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση.
Άρθρο 7: το δηλώσαμε, δεν θα είχαμε αντίρρηση στην ενοποίηση της βάσης των δεδομένων, εάν την διαχειριζόταν αποκλειστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όμως αυτό δεν διασφαλίζεται και γι’ αυτό καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο.
Στο άρθρο 8 ζητάτε με την εξοντωτική διάταξη ουσιαστικά λευκή επιταγή να καθορίζετε σημαντικά ζητήματα με υπουργική απόφαση, όπως ο υπολογισμός του χρόνου. Πώς θα υπολογίζεται, κύριε Υπουργέ; Σήμερα υπάρχει εκβιομηχάνιση της γεωργίας, αλλά σήμερα υπάρχουν και εισοδήματα σε ορεινές, σε φτωχές περιοχές, σε ξερικές, σε αρδευόμενες εκτάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν σύγχρονες υποδομές, αρμεκτικά. Και έχουμε κτηνοτρόφους σε ορεινές περιοχές, που πραγματικά παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη, όπως δεν πρέπει να σας έχουν καμία εμπιστοσύνη και οι αγρότες. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο.
Άρθρο 9: γίνεται προσαρμογή του νόμου 5220/1997 με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Θα έχουμε κατηγοριοποίηση για τους νέους αγρότες σε μικροκληρούχους και σε αγρότες με μεγάλες περιουσίες. Θα υπάρχει κατηγοριοποίηση και στα ποσοστά των εθνικών επιδοτήσεων.
Το άρθρο 10 το καταψηφίζουμε, γιατί διατηρεί την είσπραξη του παραβόλου, φέρνει πραγματικά ληστεία και χαράτσια, όπως ανέφερα, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες.
Άρθρο 11: σήμερα και εδώ θα ψηφιστεί το αντιαγροτικό νομοσχέδιο.
Εμείς του δηλώνουμε καθαρά. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μη νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Θα είμαστε στο πλευρό τους στους αγώνες που θα αναπτυχθούν, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους και στα χωράφια τους. Θα είμαστε στο πλευρό τους για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος των αγροτών, σε όφελος του λαού, ενάντια στα μονοπώλια, στην άγρια εκμετάλλευση των πολυεθνικών, των καρτέλ, που μαστίζουν το χώρο σε βάρος των διατροφικών λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο