Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτισμός, περιβάλλον και Αχελώος στα … βοθρολύματα!

Το πρωτοσέλιδο θέμα του πέμπτου φύλλου της εφημερίδας «Παλαιομάνινα» για ένα μείζον όνειδος.
Κυκλοφόρησε το πέμπτο φύλλο της εφημερίδας «Παλαιομάνινα», η οποία εκδίδεται από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας υπό τη διεύθυνση και με χορηγία του γνωστού δημοσιογράφου Δημήτρη Στεργίου.
Πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας είναι το μείζον όνειδος
για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, δηλαδή η δεξαμενή … βοθρολυμάτων που χτίστηκε πριν από μερικά χρόνια στην αρχή σχεδόν του παλιού λιθόστρωτο δρόμου («Σκάλα») που συνέδεε το χωριό με το παλιό νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου και, φυσικά, την παρακείμενη όχθη του Αχελώου. Πέρα από την κακοποίηση του πολιτισμού, ιδιοκτήτες γειτονικών λιοστασίων επεσήμαναν ότι η παραγωγή ελαιοκάρπου και, φυσικά, λαδιού, είναι … μολυσμένη! Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Όπως είπαν, τα βοθρολύματα εκβάλλουν στον … Αχελώο, μολύνοντας ακόμα περισσότερο ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρα μας!
Άλλα θέματα του νέου φύλλου της εφημερίδας είναι:
• Γιατί άρχισαν αλλού οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και σταμάτησαν στην Παλαιομάνινα!
Μία φωνή εκ βαθέων για την αδιαφορία συνέχισης ενός θεσμού, του «Βλάχικου Γάμου της Παλαιομάνινας», που είχε και διεθνή απήχηση και προωθούσε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
• Το ενδιαφέρον της Μελίνας Μερκούρη για την αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας: Ένα αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα, η οποία προθυμότατα ανταποκρίθηκε σε δημοσίευμα του Δημήτρη Στεργίου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» το 1988 για την ανάδειξη των αρχαίων τειχών.
• Το βλαχοξεκίνημα των Ελληνοβλάχων της Ακαρνανίας στα ηπειρωτικά βουνά. Γλαφυρές ιστορίες του χωριού για τη μόνιμη εγκατάσταση των Ελληνοβλάχων στην Ακαρνανία από τον Κώστα Κουτσουμπίνα.
• Τα αίτια της διγλωσσίας των Ελληνοβλάχων: Μια σημαντική μελέτη της φιλολόγου Σωτηρίας Δημονίτσα.
• Ανάδειξη των δύο δίδυμων πηγαδιών του χωριού: Παρέμβαση για τη την ανάγκη διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς που κακοποιείται συνεχώς.
• Ο εθελοντισμός χθες και σήμερα στην Παλαιομάνινα: Πώς ένας αυθόρμητος ενθουσιασμός για προσφορά τα παλιά χρόνια σήμερα έχει εξελιχθεί σε πλήρη αδιαφορία.
• Οι παλιοί γυμνασιόπαιδες: Μερικές αναμνήσεις για το πώς πολλοί σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες του χωριού με τεράστιες δυσκολίες φοιτούσαν στα (εξατάξια τότε) Γυμνάσια του Μεσολογγίου, του Αγρινίου και του Αιτωλικού.
Και ένα προσκλητήριο συναγερμού των νέων που κατάγονται από την Παλαιομάνινα για την ανάπτυξη του χωριού τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δημοσιογράφος
Τηλ. 6944305345

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο