Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Πάγκαλος αναλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό.

Παρέμβαση Πάγκαλου για τον Αστακό
Αναλαμβάνει την προώθηση δέκα μεγάλων επενδύσεων που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το ξεμπλοκάρισμα όλων των εκκρεμών επενδύσεων, με πρώτη την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η αξία των επενδύσεων που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.
Συνολικά, οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν (κυρίως ενεργειακές) ξεπερνούν τις 10, ενώ ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί περίπου άλλες 20. Η ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας από τον κ. Πάγκαλο έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ότι ο κ. Πάγκαλος θα προεδρεύει άτυπης Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα Ανάπτυξης και στην οποία μετέχει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρώτη προτεραιότητα για τον κ. Πάγκαλο δεν είναι γενικά οι επενδύσεις και ειδικότερα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ούτε οι συμφωνίες για την πραγματοποίηση των επενδύσεων (που συνάπτονται από τα αρμόδια υπουργεία), αλλά το ξεμπλοκάρισμα όσων από αυτές έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν ακόμα προχωρήσει για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας.
Άλλωστε μία από τις αρμοδιότητες που είχε ως τώρα ο κ. Πάγκαλος, η παρακολούθηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣΑ), ολοκληρώθηκε. Χθες εξέδωσε την 15η αναφορά στην οποία καμία δράση δεν είναι στο «κόκκινο», δηλαδή εκτός χρονοδιαγράμματος.
Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε σε συνομιλία της που είχε χθες με «Το Βήμα» ότι δεν θίγονται οι αρμοδιότητές της από την πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου (άλλωστε μετέχει στη νεοσύστατη Διυπουργική Επιτροπή για την Ανάπτυξη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης), τονίζει και αυτή την ανάγκη για ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων από γραφειοκρατικές διαδικασίες και από διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με τη σημείωση όμως ότι η επένδυση στον Αστακό θα προχωρήσει άμεσα, αφού το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.
Για την καταμέτρηση των μεγάλων και ώριμων προς αδειοδότηση έργων με σκοπό να ξεμπλοκαριστούν και να τους χορηγηθεί άδεια παραγωγής και λειτουργίας ακόμα και εντός του 2010 έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων. Ορισμένες από τις αιτήσεις για επενδύσεις εκκρεμούν εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται κυρίως για έργα που έχουν σχέση με την ενέργεια, τα οποία όπως ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν αδειοδοτηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με την παρέμβαση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.


Μήλον της έριδος η επένδυση του Κατάρ
Το δημοτικό συμβούλιο Αστακού ανέτρεψε την απόφασή του και τάσσεται κατά του έργου. « Το σύνολο του λαού της Αιτωλοακαρνανίας είναι υπέρ αυτής της μεγάλης επένδυσης» λέει ο νομάρχης.
Νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία του Αστακού αντιμετωπίζει την τριπλή ενεργειακή επένδυση του Κατάρ στο Πλατυγιάλι δημιουργούνται μετά την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού να ανατρέψει την αρχική του απόφαση (του περασμένου Μαΐου) και να ταχθεί πλέον κατά του έργου που προχωρά με γοργούς ρυθμούς τουλάχιστον ως προς το σκέλος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Η εξέλιξη αυτή μάλιστα λαμβάνει χώρα την ώρα που η κυβέρνηση διά του υπουργού Χάρη Παμπούκη καταθέτει νέο πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζει ως καινοτόμο σταθερό και διαφανές, με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα διαμηνύοντας πως σε αυτό κατά προτεραιότητα θα ενταχθεί και η επένδυση του Κατάρ.
Η αλλαγή στάσης του δημοτικού συμβουλίου Αστακού (είχε προηγηθεί από καιρό η αλλαγή στάσης του δημάρχου Π.Στάικου), αν και σε πολλούς προκαλεί εντύπωση καθώς θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, εντούτοις επιφέρει προβληματισμό στους υποστηρικτές της επένδυσης αλλά και δυναμώνει τον αγώνα αυτών που την αντιστρατεύονται.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου καλεί πλέον το Νομαρχιακό Συμβούλιο «να πράξει ανάλογα και να καταδικάσει την επένδυση», τους υποψηφίους δημάρχους «να λάβουν σαφή θέση εναντίον του LPG» και τον πολιτικό κόσμο «να κινητοποιηθεί άμεσα».
Ταυτόχρονα η «επιτροπή αγώνα πολιτών και φορέων δήμου Αστακού» επανέρχεται αναρωτώμενη «πως υπεγράφη η ΚΥΑ» και επιμένοντας πως οι κάτοικοι του Αστακού «δεν θέλουν η περιοχή τους να γίνει ενεργειακό κέντρο λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της επικινδυνότητας της εν λόγω μονάδας» και πως «οραματίζονται ένα εμπορικό, διαμετακομιστικό λιμάνι, με ήπιες μορφές ανάπτυξης, όπως αυτό προβλέπεται από την Κ.Υ.Α 2545/97 και γι’ αυτό το όραμα θα αγωνισθούν» .
«Κάθε άλλη επένδυση που αντιστρατεύεται την παραπάνω χρήση του λιμανιού όπως στο παρελθόν ο λιθάνθρακας σαν πρώτη ύλη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το LPG θα βρει και πάλι τον λαό και τους φορείς της περιοχής αντίθετους» υποστηρίζει η Επιτροπή κάνοντας λόγο για άλλη μία φορά για «επικινδυνότητα της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1010 MW με πρώτη ύλη το υγρό πετρ. αέριο».

Σημειωτέον πως το θέμα της επένδυσης του Κατάρ στο Πλατυγιάλι τέθηκε από τον Θύμιο Σώκο και στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Ξεκαθαρίζοντας ο νομάρχης Θύμιος Σώκος πως «στεκόμαστε αλληλέγγυοι και υπερασπιστές στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση». «Η Αιτωλοακαρνανία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ενεργειακό κόμβο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και το σύνολο του λαού της Αιτωλοακαρνανίας είναι υπέρ αυτής της μεγάλης επένδυσης, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Έχουν εκδοθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τη διάθεσή της. Γνωρίζετε βέβαια πως αυτή την επένδυση την αντιστρατεύονται διάφορα συμφέροντα. Είναι εκείνοι που δεν θέλουν να χάσουν από την πίτα της ενέργειας στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Ελλάδας και της περιοχής. Έχει να κάνει με τα συμφέροντα των λίγων" είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.
Πηγή: Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο