Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκος Μωραΐτης: Αυτή η πολιτική σπρώχνει τους εργάτες στις απολύσεις, στην ανεργία, τους αγρότες στο ξεκλήρισμα, τις λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση.

Η ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης στα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχίζετε με αμείωτη ένταση σε όλους τους τομείς, κάτω από τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Μνημονίου. Αυτή η πολιτική σπρώχνει τους εργάτες στις απολύσεις, στην ανεργία, τους αγρότες στο ξεκλήρισμα, τις λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση.
Πριν μία εβδομάδα στη Βουλή ψηφίστηκε το Μητρώο των Αγροτών, που έχει ξεκάθαρο στόχο το βίαιο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το μάζεμα γης και παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών. Αυτή η αντιλαϊκή, αντιαγροτική καταιγίδα συνεχίζεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, που κινείται στη φιλοσοφία της ίδιας αντιλαϊκή πολιτικής. Κάνετε μια παραπέρα επίθεση στο ήδη πενιχρό εισόδημα των φτωχών αγροτών με την επιβολή νέων χαρατσιών, αλλά το χειρότερο είναι ότι στην ουσία καταργείτε τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα είχε απομείνει στον κλάδο ασφάλισης της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Βέβαια, εδώ δεν φτάσαμε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία. Είναι μια συνειδητή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πολιτική που οδηγούσε τον ΕΛΓΑ στη χρεωκοπία, αφού από την ίδρυσή του, που διαχωρίστηκε από τον ΟΓΑ, το 1988 έως σήμερα, το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και τον οδηγούσε στο δανεισμό μέσα από το ληστρικό δανεικό σύστημα. Έφτασε σήμερα να χρωστάει περίπου τεσσεράμισι δισεκατομμύρια ευρώ και να είναι εύκολη λεία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Ο δρόμος βέβαια άνοιξε για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με το νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ν. 2945/2001.
Από τότε μέχρι σήμερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας οδηγούσαν τον ΕΛΓΑ με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Από τους ισολογισμούς του ΕΛΓΑ προκύπτει το χρέος ανά έτος και ας μην τσακώνεται η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος δημιούργησε τα μεγαλύτερα χρέη. Θα πω ενδεικτικά με στοιχεία δικά σας, στοιχεία του ΕΛΓΑ: 2000-2003 ήταν περίπου οχτακόσια εκατομμύρια το χρέος και φτάσαμε το 2008-2009 στα 4,2 δισεκατομμύρια, αν και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε αύξηση των εισφορών, αύξηση των εκτιμητικών τελών, αλλά είχαμε παράλληλα και κατάργηση των εισφορών του κράτους προς τον ΕΛΓΑ.
Σήμερα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο κάνετε μια παραπέρα επίθεση στη δοκιμαζόμενη αγροτιά της χώρας. Στο άρθρο 7 αυξάνετε την ασφαλιστική εισφορά πάνω από 50% στη φυτική παραγωγή. Από το 3% επί του τιμολογίου πώλησης πάμε στο 4% επί του τιμολογίου αξίας της γεωργικής παραγωγής. Δηλαδή, θα πληρώσουν αυξημένα τέλη οι αγρότες είτε πουλήσουν είτε δεν πουλήσουν τη σοδειά τους. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στη ζωική παραγωγή, όπου αυξάνεται το τέλος από 0,50 στο 0,75 και είναι αύξηση επί της ασφαλισμένης αξίας της ζωικής παραγωγής.
Βέβαια, η βαρβαρότητα της πολιτικής σας δεν έχει σταματημό. Αν και χαρατσώνετε τη φτωχή αγροτιά με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, στο άρθρο 6 δεν εξασφαλίζετε την ασφάλιση της παραγωγής γιατί δεν θα υπάρχει κρατική επιχορήγηση. Ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών θα αποζημιώνετε σύμφωνα με τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ. Είναι αυτό που λένε τα φτωχά λαϊκά στρωματά ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά όταν πρόκειται να βρούμε λεφτά για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες τότ υπάρχει άφθονο χρήμα. Υπάρχει αφορολόγητο transit πετρέλαιο για τα καράβια των εφοπλιστών, δεν υπάρχει όμως αφορολόγητο πετρέλαιο για τα τρακτέρ της αγροτιάς.
Το μεγάλο κεφάλαιο παίρνει επιδοτήσεις για να έχει σταθερή κερδοφορία. Η Νέα Δημοκρατία πέρυσι έδωσε 28 δισεκατομμύρια εγγυήσεις στις τράπεζες. Χθες δώσατε εσείς 25 δις, για να συνεχίσουν να χαρατσώνουν τα λαϊκά στρώματα, τις λαϊκές οικογένειες και να κερδοσκοπούν ασύστολα.
Με το παρόν σχέδιο νόμου ανοίγετε τις πόρτες διάπλατα -άρθρο 1 παράγραφος 2β- για τη εισβολή του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, των εταιρειών, στην ουσία. Τους επιδοτείτε το ασφάλιστρο για να καταλάβουν το χώρο της αγροτιάς.
Σίγουρα και σταθερά θα έχουν κερδοφορία και στη συνέχεια θα είναι οι μόνοι που θα απομείνουν, αφού ο ΕΛΓΑ θα έχει πλήρως απαξιωθεί. Σκόπιμα μειώνεται και τον αριθμό των ασφαλισμένων κινδύνων και σπρώχνετε τους αγρότες στην ιδιωτική ασφάλιση.
Τους φτωχούς εργατοαγρότες δεν τους αφήνετε και με το παρόν σχέδιο νόμου σε χλωρό κλαρί, όπως λένε οι ίδιοι. Στο άρθρο 13, τους επιτίθεστε με μανία, τους επιβάλλετε επιπλέον χαράτσι υπέρ του ΕΛΓΑ με συντελεστή 2% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ή αν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο. Θα τους λούζει η Εφορία και θα τους χτενίζει ο ΕΛΓΑ! Στόχος σας όμως είναι, αφού τους βγάλατε έξω από το Μητρώο, πρέπει τώρα να τους τιμωρήσετε παραπέρα, να τους αναγκάσετε στην ουσία να εγκαταλείψουν γη και παραγωγή και να συγκεντρωθεί αυτή στα χέρια των σύγχρονων νεοτσιφλικάδων.
Αφαιρείτε δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους. Στο άρθρο 17 καταργείτε συλλογικές συμβάσεις, απαξιώνετε την λειτουργία του ΕΛΓΑ περιορίζοντας την χρηματοδότηση και την επάνδρωση με το απαραίτητο προσωπικό, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που σήμερα υπάρχουν.
Και αυτό το σχέδιο νόμου, όπως και το Μητρώο των Αγροτών, στοχεύουν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει και του 2013. Θέλετε να καθαρίσετε το τοπίο. Θέλετε να κυριαρχήσουν τότε οι μεγαλοαγρότες που θα έχουν απομείνει.
Σήμερα όπως έγινε και την περασμένη εβδομάδα με το Μητρώο των Αγροτών, θα ψηφιστεί αυτός ο νόμος και θα γίνει νόμος του κράτους. Αλλά, εμείς το λέμε καθαρά, όπως το είπαμε και την περασμένη εβδομάδα ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην νομιμοποιηθεί αυτός ο νόμος στις συνειδήσεις της φτωχής αγροτιάς. Θα παλέψουμε στο πλευρό της για την πλήρη ασφάλιση στο 100% και της φυτικής και της ζωικής παραγωγής από ένα αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ. Μια πρώτη απάντηση να είστε σίγουροι ότι θα δοθεί από τα λαϊκά στρώματα στις 11 Σεπτεμβρίου στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, για μια άλλη πολιτική που θα είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στην κερδοφορία των πολυεθνικών.
Και θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι μέσα από όλη αυτή την κατάσταση δεν ξέχασε η Κυβέρνηση να δώσει στις συμβιβασμένες ηγεσίες, στις τριτοβάθμιες οργανώσεις, στη ΓΕΣΑΣΕ, στη ΣΥΔΑΣΕ, χρήματα. Τι ειρωνεία; Αυτά τα χρήματα των αγροτών, δίνονται επιχορηγήσεις στους διώκτες των αγροτών. Είναι άξιοι του μισθού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο