Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Επαμεινώνδας Τάνταρος: Εθελοντής Αυτοδιοίκησης.


Ο υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Επαμεινώνδας Τάνταρος μιλά στην εφημερίδα «Συνείδηση» για την απόφασή του να διεκδικήσει το δήμο και δηλώνει:
Εθελοντής Αυτοδιοίκησης

Επ. Τάνταρος: Το κοστούμι του Καποδίστρια δεν ταιριάζει στον Καλλικράτη. Η νέα εποχή της αυτοδιοίκησης φέρνει μαζί της και νέα πρόσωπα, νέες αντιλήψεις. Η κοινωνία έχει αλλάξει, φαίνεται όμως ότι κάποιοι αρνούνται να το κατανοήσουν και να το αποδεχθούν.
Ερ.: Σας γνωρίζουμε, κ. Τάνταρε ως έναν άνθρωπο της προσφοράς. Έχετε έντονη παρουσία και ενασχόληση με τα κοινά, όλα αυτά τα χρόνια όμως περιοριστήκατε στο κοινωνικό επίπεδο. Πώς σας «προέκυψε» η αυτοδιοίκηση;
Απ.: Η διαπίστωση που μόλις κάνατε με τιμά. Είναι λάθος όμως να διαχωρίζουμε την κοινωνία απ’ την αυτοδιοίκηση. Θα έλεγα μάλιστα ότι ο διαχωρισμός αυτός, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στην πρακτική άσκηση της έννοιας της αυτοδιοίκησης, ο τρόπος διαχείρισης δηλαδή των δημοτικών πραγμάτων, ο τρόπος άσκησης της τοπικής εξουσίας, είναι που με οδήγησαν στην απόφαση να εμπλακώ ενεργά και να δώσω τη μάχη, ακριβώς για την επανασύνδεση κοινωνίας – αυτοδιοίκησης. Και επειδή μιλήσατε για «προσφορά», πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι ένα πεδίο όπου μπορεί κανείς να δημιουργήσει, να χτίσει, να προσφέρει, είναι και η αυτοδιοίκηση. Εθελοντής είμαι στην αυτοδιοίκηση όπως και στη ζωή μου ολόκληρη, σε κάθε μου δράση. Για να υπάρξει αποτέλεσμα όμως, ο δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα θα πρέπει να εργαστούν μαζί με τους δημότες. Η αφ’ υψηλού διοίκηση ανήκει σε άλλες εποχές. Ιδιαίτερα τώρα που η μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτης αλλάζει τα πάντα. Ο κύκλος του Καποδίστρια κλείνει οριστικά και παίρνει μαζί του όλους όσοι υπηρέτησαν στρεβλές νοοτροπίες. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου κάνουμε μια καινούρια αρχή με πρόσωπα ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Όσοι φόρεσαν το κοστούμι του Καποδίστρια είναι εκ των πραγμάτων εγκλωβισμένοι σ’ αυτό.
Ερ.: Τι εννοείτε;
Απ.: Εννοώ ότι τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει, απλά αρνούνται ορισμένοι να το κατανοήσουν και να το αποδεχθούν. Η ίδια η κοινωνία έχει αλλάξει. Κουράστηκε απ’ την εμπλοκή των μηχανισμών. Δεν ανέχονται πια οι πολίτες να αποφασίζουν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. Δεν συμβιβάζονται με καταστάσεις που τους υποτιμούν και δεν είναι διατεθειμένοι να ανακυκλώσουν με την ψήφο τους πρόσωπα και νοοτροπίες. Πιστεύω ότι ο Καλλικράτης δίνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες και φέρνει νέες προκλήσεις.

Ερ.: Αρκεί αυτή η διάθεση προσφοράς; Η διοίκηση ενός μεγάλου δήμου με τις προοπτικές και τα γνωρίσματα μάλιστα του Ακτίου – Βόνιτσας, χρειάζεται γνώση και εμπειρία.
Απ.: Πρώτα και κύρια χρειάζεται διαφάνεια. Χρειάζεται σχέδιο, αξιοκρατία, όραμα για το πού θέλεις να οδηγήσεις τα πράγματα. Χρειάζεται συμμετοχή. Οι συνεργάτες μου κι εγώ διαθέτουμε και τη γνώση και την εμπειρία. Η διαδρομή του καθ’ ενός είναι νομίζω το στοιχείο εκείνο που δίνει και το μεγάλο πλεονέκτημα στο συνδυασμό μας. Όταν σε λίγο ανακοινώσουμε το ψηφοδέλτιο, θα διαπιστώσετε πως ο διευρυμένος Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας θα βρεθεί από 1ης Ιανουαρίου 2011 στα χέρια ανθρώπων ικανών και άξιων να εγγυηθούν την καλή του πορεία.
Ερ.:
Οι εκλογές πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον για έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, απέναντι στο επίσημο υποψήφιο του χώρου όπου κι εσείς ανήκετε κ. Τάνταρε και διεκδικήσατε μάλιστα το χρίσμα…
Απ.: Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολη υπόθεση οι εκλογές. Εμείς δίνουμε τη μάχη καθημερινά και καλούμε τους δημότες να μας εμπιστευτούν και να συστρατευθούν στην προσπάθεια που κάνουμε για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Επειδή καταλαβαίνω όμως ότι αυτό που υπονοείτε έχει να κάνει με τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου και μέσα απ’ την συνέντευξη αυτή να επαναλάβω πως οι διαδικασίες ήταν προσχηματικές. Μίλησα προηγουμένως για συμμετοχή των πολιτών. Γνωρίζετε και σεις ότι όχι μόνο δεν ρωτήθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε καν οι συντονιστικές των οργανώσεων, δεν υπήρξε καμία δημοκρατική διαδικασία. Και ναι, ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος. Με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Καμία εξάρτηση και από πουθενά δεν έχουμε. Ούτε από κόμματα και κομματάρχες, ούτε από παράγοντες και μηχανισμούς, ούτε από άλλα συμφέροντα. Εμείς το λέμε και το φωνάζουμε αυτό. Δεν ξέρω όμως πόσοι άλλοι μπορούν να το κάνουν… Αυτό το έχω αποδείξει 11 χρόνια πρόεδρος στο φιλανθρωπικό σωματείο για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Όλες οι δραστηριότητες αλλά και οι προσλήψεις έγιναν ομόφωνα από την Τ.Δ.Ε. αξιοκρατικά, χωρίς να λάβουμε υπόψιν κομματικές προτιμήσεις.
Ερ.: Ποιος είναι ο στόχος σας;
Απ.: Αν εννοείτε ο εκλογικός, να έρθουμε πρώτοι στις 7 Νοεμβρίου και ασφαλώς, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή. Η νίκη στις εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός όμως. Απόφασή μας είναι να εργαστούμε συλλογικά και να διοικήσουμε έναν δήμο ανοιχτών θυρών. Η λογική του ενός ανδρός αρχή δεν μας ταιριάζει. Και δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υποκαθιστά την κοινωνία. Σίγουρα την αντιπροσωπεύει, σαφώς και μέσω του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων εκφράζεται δημοκρατικά το κοινωνικό σύνολο. Ο ρόλος τους καθορίζεται με κάθε λεπτομέρεια απ’ το νόμο. Έχω την άποψη όμως πως δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί η κοινωνική διαβούλευση. Πρώτα θα μιλήσουμε με τους κτηνοτρόφους για παράδειγμα και μετά θα αποφασίσουμε για τα σφαγεία στην Κατούνα λ.χ., που με την ευκαιρία να πω παραμένουν κλειστά εδώ κι ένα χρόνο χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί. Πρώτα θα μιλήσουμε με τους ξενοδόχους, τους επαγγελματίες, τους κατοίκους ενός οικισμού και από κοινού θα αποφασίσουμε για το ποιες επενδύσεις και ποια έργα πρέπει να προωθήσουμε για τον κλάδο ή την περιοχή αντίστοιχα. Όλα αυτά όμως όχι εν κρυπτώ σε κλειστά γραφεία και μυστικές συναντήσεις. Μακριά από μας αυτά. Η διαβούλευση θα γίνεται δημόσια, με καθαρούς όρους και τη συμμετοχή όλων.
Ερ.: Ποιο, κατά την άποψή σας, είναι το στοίχημα της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου;
Απ.: Η πρόκληση είναι η εμπέδωση και η καλή εφαρμογή των όσων ο Καλλικράτης ορίζει. Είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου δήμου, με υπηρεσίες και εξοπλισμό που θα φτάνουν έως και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και η αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν. Πρώτα απ’ όλα όμως είναι η επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο, όσο υπάρχουν σήμερα χωριά στην περιοχή του Δήμου Μεδεώνος που δεν υδρεύονται. Δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για μεγάλα οράματα, όταν τα παιδιά μας στη Βόνιτσα μεθαύριο που ανοίγουν τα σχολεία θα πάνε ξανά στα τολ και τα κοντέϊνερς. Και ασφαλώς δεν είναι δυνατόν εν μέσω τέτοιας κρίσης να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολυδάπανα προγράμματα ξένα προς τον πολίτη. Μέγιστη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής προς ανακούφιση των δημοτών μας που πλήττονται. Πρώτα λοιπόν αυτά και μετά όλα τ’ άλλα. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες απ’ το μνημόνιο, το οποίο και μπορούμε μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής να αντιπαλεύσουμε. Η αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και εμείς ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε τέτοιες δράσεις. Είμαστε άλλωστε άνθρωποι που προερχόμαστε απ’ την ίδια την κοινωνία και έχουμε ξεκινήσει απ’ τα τελευταία πατώματα. Νιώθουμε τις αγωνίες του κόσμου, ξέρουμε από στερήσεις, βιώνουμε τα προβλήματα. Ο άξονας Αμβρακία – Άκτιο δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης που πρέπει όμως να αξιοποιηθούν. Το αεροδρόμιο επίσης, όπως και το μεγάλο φράγμα στα Αχυρά. Πρέπει να δούμε την υποθαλάσσια σύνδεση με τη Λευκάδα και το πώς θα λειτουργήσει ως πύλη για τις δικές μας παράκτιες περιοχές. Να δούμε την ενδοχώρα ως τροφοδότη και φυσικά να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί απ’ το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ του Αμβρακικού. Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας έχει μοναδικό περιβάλλον, ιστορία και πολιτισμό, ανθρώπινο δυναμικό, τεράστιες προοπτικές. Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας έχει μέλλον. Και είμαστε εδώ για να το υπηρετήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο