Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Παραδοσιακή Μουσική και Αντάμωμα Ξηρομεριτών

Ο φίλος Νώντας Νικάκης, από τη Βόνιτσα μας έστειλε e-mail: με προτάσεις για το Αντάμωμα Ξηρομεριτών που θα συντελέσουν σημαντικά στην αναμόρφωση του Ανταμώματος και θα καλύψουν τις ανάγκες της εποχής μας για πνευματική καλλιέργεια αλλά και σύνδεση με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Έχω πάρει μέρος 2-3 φορές στο αντάμωμα των Ξηρομεριτών και δεν μου άρεσαν τα μουσικά συγκροτήματα που έπαιξαν υποτίθεται δημοτικό τραγούδι. Η περιοχή μας έχει παράδοση στο κεφάλαιο αυτό. Επειδή ασχολούμαι με το ποιοτικό δημοτικό τραγούδι εάν δεν έχετε κάνει κάτι τηλεφωνήστε στο Χρήστο Βλαχογιάννη στο Μεσολόγγι να έλθει με την ορχήστρα του να παίξει τα πάντα και όσον αφορά τα δημοτικά θα ακούσετε τα παλιά δημοτικά που γλένταγαν οι Ξηρομερίτες όπως: «Εσεις βουνά της Κατοχής, βουνά του Ξηρομέρου», « με γέλασε μια χαραυγή», « κείνο τ’ αστέρι το λαμπρό», οργανικά, όπως: «τα κλάματα», «παπαδιά» «Γενοβέφα» «αλάμπεης», κ.α.
Ο Χρήστος Βλαχογιάννης είναι καθηγητής μουσικής στο λύκειο Μεσολογγίου και βαθύς γνώστης της παράδοσης. Διότι όταν κάνεις ένα αντάμωμα για να έχει επιτυχία και διάρκεια θα πρέπει ο κόσμος να διασκεδάσει και όχι με αυτά τα γύφτικα σκυλοτράγουδα, τα οποία δεν ταιριάζουν στους Ξηρομερίτες. Έχει κλαρίνα από το Αγρίνιο τα οποία παίζουν πολύ καλά διότι είναι υπό την καθοδήγηση του. Για να σας γράφω αυτά τα πράγματα έχω σχέση με το αντικείμενο, π.χ: στην Αθήνα είναι ο Βασίλης ο Σμανης από το Μεσολόγγι που παίζει λαούτο, ο Ζώτος από την κανδήλα, ο Τάκης ο Μακρυγιώργος από την κανδήλα, κ.α.
Νώντας Νικάκης
Βόνιτσα

Υ.Γ: ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Στην εποχή όπου η λαϊκή παράδοση και ο πλούσιος πολιτισμός μας κινδυνεύει να εξαφανιστεί, υπάρχουν καλλιτέχνες που στέκονται εκλεκτοί θεματοφύλακες της παράδοσης και οι οποίοι συμμετέχουν σε όλα τα ανταμώματα Ξηρομεριτών αφιλοκερδώς, με μοναδική τους ανταμοιβή τη διάσωση της παράδοσης του τόπου μας. Προς αυτή τη κατεύθυνση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση του πατριώτη μας Νώντα Νικάκη.
Στη σημερινή εποχή λοιπόν της εμπορευματοποίησης των αξιών, σας καλούμε όλους τους Ξηρομερίτες και φίλους στις 25 Σεπτεμβρίου στο Χαϊδάρι (δίπλα από το ΚΕΒΟΠ) στο Αντάμωμα Ξηρομεριτών, για να κοιτάξουμε βαθιά στις ρίζες μας, να ξεσκονίσουμε την ταυτότητα μας, να καμαρώσουμε τη λεβεντιά, με τους παραδοσιακούς χορούς και να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να συγκινηθούμε, να θυμηθούμε το τόπο μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο