Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Αισιοδοξία για αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου.


Συζητήθηκε προχθές ενώπιον του ΣτΕ η προσφυγή των φορέων της Αιτωλοακρανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, χωρίς να εκδοθεί ακόμα η σχετική απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας υπερασπίστηκε τις προηγούμενες αποφάσεις που είχε πάρει, όπως είπε ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν ανασταλούν οι εργασίες της εκτροπής αυτό θα είναι για ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να απαντηθούν τα προδικαστικά ερωτήματα που κατέθεσε το ΣτΕ στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο των Κοινοτήτων. «Προσδοκούμε ότι αυτός ο αγώνας μας θα δικαιωθεί και θα κερδίσουμε και αυτή την προσφυγή, ώστε να σταματήσει αυτό το εγκληματικό για την Αιτωλοακαρνανία, έργο. Ο αγώνας μας πάντως θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Μοσχολιός και πρόσθεσε ότι σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφωνεί για πρώτη φορά με το υπουργείο υποδομών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός υποδομών Δ. Ρέππας μπέρδεψε κάπως τα πράγματα αναφέροντας χαρακτηριστικά στη Βουλή ότι: «Αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, το έργο της εκτροπής του Αχελώου θα τελειώσει σε δυόμισι, τρία χρόνια το πολύ», προσθέτοντας ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι και εγγυάται γι’ αυτό η κυβέρνηση. «Η εκτροπή του Αχελώου από την δεκαετία του 1980, που την εμπνεύστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι μία επιλογή που την στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις», ανέφερε, λέγοντας ότι πρόκειται για έργο υδροδοτικό, αρδευτικό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό. «Η Πολιτεία όμως, θα έπρεπε να έχει ενσκήψει με μεγαλύτερη προσοχή και μελέτη όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας για να εξασφαλισθεί η μέγιστη εξοικονόμηση με την ορθή αξιοποίηση και χρήση τους», συμπλήρωσε ο Δ. Ρέππας. «Το έργο συνεχίζεται» είπε ο υπουργός «και γι’ αυτό τα συναρμόδια υπουργεία θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επίτευξη του κατάλληλου σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων». «Οι όποιες επιλογές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και τις δικαστικές αποφάσεις» προσέθεσε ο Δ. Ρέππας.
Και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Γιάννης Βαϊνάς θεωρεί σημαντική εξέλιξη την διαφωνία των δυο συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα της εκτροπής με το υπουργείο Περιβάλλοντος να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το υδάτινο δυναμικό της Θεσσαλίας, ενώ τάσσεται μόνο υπέρ της ολοκλήρωσης του φράγματος της Μεσοχώρας που θα μπορεί να παράγει πράσινη ενέργεια 160 μεγαβάτ.
Πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα χαρακτήρισε την διαφωνία των δυο συναρμοδίων υπουργείων ο νομάρχης Θύμιος Σώκος, λέγοντας ότι αποτελεί σημείο προόδου, και δημοκρατίας, μιας και «το υπουργείο Περιβάλλοντος υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του». Αλλά και το υπουργείο Υποδομών, κατά την άποψη του κ. Σώκου, ουσιαστικά δεν συντάσσεται με το έργο από τη στιγμή που ο κ. Ρέππας δηλώνει θα συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, αν υπάρξουν τέτοιες.
Η παρουσία πάντως της Θεσσαλίας χτες ήταν δυναμικότατη σε αντίθεση με πολιτικούς εκπροσώπους της Αιτωλ/νίας που προτίμησαν να πάνε για... καφέ! Η Θεσσαλία εκπροσωπήθηκε απ’ όλους τους φορείς και τους βουλευτές, καθώς και από πρώην και νυν υπουργούς, όπως είναι οι κύριοι Ρόβλιας, Σαχινίδης, Ταλιαδούρος, Νασιώκας...
Ο νομός μας εκπροσωπήθηκε μόνο από τους φορείς, αλλά και δημάρχους όπως οι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Οινιαδών. Παρόντες κατά την συζήτηση του θέματος ήταν μόνο οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης και Κώστας Καραγκούνης ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσήλθαν και οι Π. Κουρουμπλής και Δ. Σταμάτης! Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης δεν παραβρέθηκε καθώς κάτι τέτοιο δεν επέτρεπε η θεσμική του ιδιότητα ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε υπήρξε ενόχληση από πλευράς κυβέρνησης για την παρουσία των άλλων Θεσσαλών νυν υφυπουργών οι οποίοι δεν πτοήθηκαν και προσήλθαν. Μεγαλύτερη όμως ήταν η ενόχληση των αιτωλοακαρνάνων για την απουσία των δικών τους βουλευτών από την συζήτηση του Σ.τ.Ε. Αυτό σχολιάστηκε πολύ αρνητικά και είναι απορίας άξιο πως από την μια κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις και από την άλλη απέχουν από την συζήτηση του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Πολλές φορές στην πολιτική η απόσταση λόγων και έργων είναι μεγάλη, κάτι που αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση.
Πηγή: ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ, Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο