Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ερωτήσεις του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για προβλήματα του οδικού δικτύου της Αιτ/νιας.

Ερωτήσεις για τα προβλήματα του οδικού δικτύου της Αιτω/νιας κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Η πρώτη ερώτηση αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο της Ιόνιας οδού και η δεύτερη την άθλια κατάσταση της εθνικής οδού Αμφιλοχίας-Βόνιτσας. Επισυνάπτονται τα κείμενα των ερωτήσεων:

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στο έργο της Ιόνιας Οδού»
Σοβαρές καθυστερήσεις
παρατηρούνται στα έργα κατασκευής της Ιόνιας οδού, τόσο λόγω των προβλημάτων που οφείλονται στις απαλλοτριώσεις και στην οριστικοποίηση των μελετών, όσο και στους αργούς ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών. Όπως επισημαίνει ο Νομάρχης Αιτ/νίας παρά την πανθομολογούμενη και πολυδιάστατη αναπτυξιακή αξία του έργου, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές δυσχέρειες στην υλοποίησή του. Ειδικότερα τα προβλήματα που παρατηρούνται στην πορεία εξέλιξης του έργου είναι μεγάλες καθυστερήσεις:
α) Στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Οι διαδικασίες εμπλέκουν μεγάλο αριθμό υπουργείων και περιφερειακών βαθμίδων αλλά και ιδιωτικών συμφερόντων με συνέπεια τη χαρακτηριστική αναβλητικότητα στην πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων.
β) Στην οριστικοποίηση των μελετών, και στην έγκριση κάθε είδους αδειοδοτήσεων (λατομεία, εργοτάξια κ.λ.π.).
γ) Στην διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τροποποίησης μελετών (εναλλακτική χάραξη σε συγκεκριμένες θέσεις). Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για τροποποίηση της σχετικής μελέτης για την κατασκευή σήραγγας στη θέση «Κλόκοβα» για λόγους περιβαλλοντικούς και τεχνικούς.
Και τέλος σημαντική βραδύτητα εκ μέρους του παραχωρησιούχου στην ολοκλήρωση και παράδοση των μελετών.
Δεδομένης της αυτονόητης και επιτακτικής ανάγκης για ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών με γνώμονα την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Που οφείλονται οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου;
2) Τι προτίθεστε να πράξετε για την επιτάχυνση των διαδικασιών προώθησης του έργου;
3) Προτίθεστε να τροποποιήσετε τη σχετική μελέτη προκειμένου να κατασκευαστεί σήραγγα στην Κλόκοβα όπως επίμονα αιτούνται οι φορείς της Τ.Α. του νομού;

ΘΕΜΑ: «Σε άθλια κατάσταση η Εθνικής Οδός Αμφιλοχίας – Βόνιτσας»
Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται η εθνική οδός Αμφιλοχίας – Βόνιτσας και ιδιαίτερα το τμήμα κοντά στη Βόνιτσα με συνέπεια τη συχνή πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Το οδόστρωμα είναι σε άθλια κατάσταση, η άσφαλτος είναι φθαρμένη από την πολυκαιρία και γεμάτη λακκούβες και η μακροχρόνια έλλειψη συντήρησης του δρόμου τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Πρόσφατα στο δρόμο αυτό συνέβη πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε συμπολίτες. Οι κάτοικοι της περιοχής ως καθημερινοί χρήστες του δρόμου που η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο προχώρησαν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, σε τρίωρο αποκλεισμό στη θέση «Παλιάμπελα» διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών.
Ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου, προκειμένου να μην θρηνήσουν άλλα θύματα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άρση της επικινδυνότητας της εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Βόνιτσας;
2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου
για την οριστική επίλυση των προβλημάτων της παραπάνω εθνικής οδού;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο