Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη έχει 172 γράμματα!!!


Από τον Δημήτρη Στεργίου*
          
     Ο Αριστοφάνης για τους σύγχρονους «Βατράχους»  και «Εκκλησιάζοντες» Παπούλια, Σαμαρά. Τσίπρα, Βενιζέλο, Κουβέλη, Καμμένο…
-«Βάτραχοι»: «Βρεκεκεκέξ κοάξ κοάξ (μετά πορδής!),  να τι έμαθα από σας».
-«Εκκλησιάζουσες»:λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών…»......


        Αν ζούσε σήμερα ο Αριστοφάνης και έβλεπε αυτό το συνεχές «σύρε κι έλα» στο προεδρικό μέγαρο για συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών επί δέκα τώρα ημέρες, σίγουρα θα μας παρέπεμπε στους «Βατράχους» του και τις «Εκκλησιάζουσες».
     Με το πρώτο έργο του, τους «Βατράχους», θα επαναλάμβανε τους γνωστούς στίχους «Βρεκεκεκέξ κοάξ κοάξ (μετά πορδής!),  να τι έμαθα από σας».
           Με το δεύτερο έργο του, τις «Εκκλησιάζουσες», θα μας υπενθύμιζε τη μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο, η οποία μάλιστα κατέχει  ένα μοναδικό ρεκόρ: αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές!
      Ο Αριστοφάνης, με τη λέξη αυτή  σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών! 
    Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενο
κιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγα
νοπτερυγών…

     Αυτή η τεράστια λέξη, η οποία είναι δύσκολο να διαβαστεί απνευστί, μπορεί να μεταφραστεί ως εξής:
-πάστοπεταλίδο-γαλεοσάλαχο-τούρσοπιπεράτο-μυαλοκόμματα-
-μελοπερεχύτο-μυτζηθρότυρο-τρύγονοκοτσύφο-τσιχλοπίτσουνα -
-ψήτοσουσουράδο-κοτοκέφαλα-άγριοπεριστέρο-λαγοκούνελα -
-στράγαλοπετμέζο-φτερουγόδιπλες.

     Τουρλού, τουρλού, δηλαδή, όπως η «μαγειρική» των σύγχρονων «μαγείρων» του πολιτικού κόστους, του κομματικού οφέλους, αναλώμασι του εθνικού συμφέροντος....

(* Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο