Ο οδικός άξονας Αδριατικής – Ιονίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα στα Δυτικά Βαλκάνια- μοχλός ανάπτυξης για Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα....
Διαβάστε περισσότερα »
Περίπου 1.500 χιλιόμετρα θα συνδέουν οδικώς την κεντρική Ευρώπη με ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Ηπείρου: τις ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου.
Μετά από δεκαετίες προσπαθειών, το έργο εντάχθηκε, τελικά, σε χρηματοδότηση από το επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), στο πλαίσιο των έργων που θα στηρίξουν την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά, οκτώ χώρες εμπλέκονται στο έργο: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.
Τα έργα κατασκευής στην Κροατία έχουν προχωρήσει σε σημείο που εκτιμάται πως το κροατικό τμήμα του Μπλε Διαδρόμου θα παραδοθεί έως τα τέλη του έτους.
Στην Αλβανία, η κατασκευή επρόκειτο να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, ωστόσο η πανδημία έβαλε το πρότζεκτ στον «πάγο». Το αλβανικό τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» έχει, συνολικά, μήκος 315 χιλιομέτρων.
Ελλάδα και Μαυροβούνιο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Στην Ελλάδα αναλογεί η σύνδεση των 60 χιλομέτρων από τα Ιωάννινα έως την Κακαβιά με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Το σχέδιο προβλέπει 1+1 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, με συνολικά 14 ανισόπεδους κόμβους. Στη συνέχεια ο Μπλε Διάδρομος θα συνεχίζει στην Ιόνια Οδό.
Συνάντηση Κ. Καραμανλή- Μπ. Μπαλούκου
Όπως δήλωσε στο euronews η Μπ. Μπαλούκου:
«Ο Μπλε Διάδρομος είναι υψηλής προτεραιότητας για την αλβανική κυβέρνηση. Λόγω της πανδημίας, έπρεπε να σταματήσουμε, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι. Και τα καλά νέα που πήραμε από τον υπουργό Κ. Καραμανλή είναι ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη.
Έτσι και οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για τους διαγωνισμούς και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοταξίου και στις δύο πλευρές. Φυσικά, αυτό το έργο θα έχει νόημα αν συνδεθεί και με το Μαυροβούνιο. Ελπίζουμε λοιπόν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να θέσει το έργο σε υψηλή προτεραιότητα στο μέλλον.»
Υπ. Υποδομών Ελλάδας: Δημοπράτηση μέσα στο 2022
Την είδηση επιβεβαίωσε στο newmoney ο υφυπουργός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης.
«Συζητήσαμε για τα έργα υποδομών που υλοποιούνται στην Ελλάδα και την Αλβανία με έμφαση στον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του “Blue Corridor” με τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου οδικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ, εντός του 2022» σημείωσε ο Γ. Καραγιάννης.
Η Ελλάδα προσδοκά ότι το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην οδική ασφάλεια, την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής.
«Η βελτίωση της σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς μέσω του οδικού άξονα θα εξυπηρετείται και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ η συνέχεια της οδού μετά την Κακαβιά θα εξυπηρετεί τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος όγκος χρηστών της» τονίζει ο Γ. Καραγιάννης.
«Σε τοπικό επίπεδο, ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά θα αναβαθμίσει την κίνηση στη πόλη των Ιωαννίνων, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στην Ιόνια Οδό της περιοχής της Κόνιτσας και κατ΄ επέκταση των περιοχών της Φλώρινας και της Καστοριάς. Πέρα, όμως, από τις συγκοινωνιακές δυνατότητες της περιοχής, θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική δραστηριότητα.»
Στα «σκαριά» και σιδηροδρομική σύνδεση
Τα υπουργεία Υποδομών Ελλάδας και Αλβανίας συμφώνησαν επίσης στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το Πόγαδετς, στην ανατολική Αλβανία, με το χωριό Ιεροπηγή, κοντά στην Κρυσταλοπηγή.
Και αυτό το έργο έχει μακρά ιστορία στα χαρτιά, ωστόσο εργασίες δεν είχαν προχωρήσει ουσιαστικά σε καμία από τις δύο χώρες. Και αυτό το έργο θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αφού καλύπτει τα κριτήρια της Πράσινης Μετάβασης και είναι εναρμονισμένο με τις πράσινες πολιτικές της Ε.Ε.
sinidisi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο