Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Καταστροφική για τους Λαούς, οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ ύδρευσης


    Η καταστροφική για τους Λαούς, διεθνής εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ ύδρευσης:
Χιλή: η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλλε σαν δανειοδοτικό όρο στη χώρα εγγύηση κέρδους 33% στη γαλλική εταιρία ύδρευσης Suez Lyonnaise des Eaux
Αυστραλία: Το 1998 λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την ύδρευση η γαλλική Suez Lyonnaise des Eaux το νερό στο Σύδνεϋ βρέθηκε μολυσμένο από παράσιτα και κρυπτοσπορίδια......



Καναδας: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού μολύνθηκαν από το βακτηριο E coli στο Walkerton, Ontario ύστερα από τη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού που πέρασε στον έλεγχο της A&L Labs. Η εταιρία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ελέγχων «απόρρητη πνευματική ιδιοκτησία» και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει.
Μαρόκο: Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω αφότου ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία ύδρευσης στην Casablanca.
Αργεντινή: Όταν θυγατρική της Suez Lyonnaise des Eaux αγόρασε την κρατική επιχείρηση νερού Obras Sanitarias de la Nacion, οι τιμές διπλασιάστηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε. Η εταιρίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν οι κάτοικοι μαζικά αρνήθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Μ. Βρετανία: Οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 67% μεταξύ 1989 και 1995. Το ποσοστό διακοπών των παροχών ανέβηκε κατά 177%
Ν. Ζηλανδία: Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εμπορευματοποίηση του νερού.
Ν. Αφρική: Το νερό έγινε απροσπέλαστο, πανάκριβο και μη ασφαλές όταν η εταιρία Suez Lyonnaise des Eaux ανέλαβε την ύδρευση στο Johannesburg. Υπήρξαν εκτεταμένες μολύνσεις και χιλιάδες άνθρωποι είδαν την παροχή τους να διακόπτεται.
Βολιβία: Το 1999 η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρίας ύδρευσης της Cochabamba, Servicio Municipal del Agua Potable y Alcantarillado (SENIAPA).
Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια εταιρία, η Suez Lyonnaise des Eaux, ήδη μέτοχος της ΕΥΑΘ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης και μάλιστα σε πρώτη φάση, σε κοινοπραξία με την γνωστή  ΑΚΤΩΡ.
      Τα πολυεθνικά αδίστακτα συμφέροντα, αυτά τα ίδια που σακάτεψαν την οικονομία της χώρας με τα «δανεικά» τους και εκφράζονται από τη θλιβερή μειοψηφία που «κυβερνά» τον τόπο, πρέπει να «βρουν τον δάσκαλό τους» και να ξεκουμπιστούν από την Ελλάδα.

      Στοιχεία από το  «Αλληλέγγυον», (το δίκτυο αλληλεγγύης που εδώ και καιρό πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των πολυεθνικών φέρνοντας σε κατ' ευθείαν επαφή τους αγρότες/βιοτέχνες με τους πολίτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο