Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα λειτουργίας των μονάδων υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας των μονάδων υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

       Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η παροχή υπηρεσιών υγείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σ’ αυτό το σημείο έχει οδηγήσει η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και της εμπορευματοποίησης των αναγκών του λαού στην υγεία, στο φάρμακο και στην πρόνοια.
       Τεράστια προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν και τα δύο Νοσοκομεία του Νομού και τα 11 κέντρα υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αναλώσιμών υλικών φαρμάκων και τεχνολογικού εξοπλισμού......



       Οι κλινικές και στα 2 Νοσοκομεία είναι υποβαθμισμένες ή στα όρια να μπει λουκέτο, όπως η παιδιατρική του Αγρινίου και η παθολογική και η χειρουργική του Μεσολογγίου
      Στα 11 κέντρα υγείας του Νομού στην πραγματικότητα όλα υπολειτουργούν, δε φτάνουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, οι διοικήσεις των 2 Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου μεταφέρουν γιατρούς και άλλο προσωπικό από τα κέντρα υγείας στα Νοσοκομεία. 
    Για παράδειγμα παίρνουν την παιδίατρο από το Κ.Υ. Βόνιτσας, τον ακτινολόγο από το Κ.Υ. Αμφιλοχίας και Θέρμου και τους μεταφέρουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Όπως και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων από τα Κ.Υ. Αιτωλικού και Αστακού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
      Σε απίστευτη ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση υποβάλλονται δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι σε απομακρυσμένα χωριά του Νομού αφού σε δεκάδες αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχει εξοπλισμός για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε πολλά χωριά δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.     
    Ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συγγενείς τους αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και 70 χιλιόμετρα για μια συνταγή μέσα σε 40 βαθμούς κελσίου τώρα το καλοκαίρι.
       Το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας οδηγείται σε κλείσιμο. Τους επόμενους μήνες, λήγουν και οι τελευταίες συμβάσεις του λιγοστού προσωπικού που έχει απομείνει, αφήνοντας στην κυριολεξία στην τύχη τους ασθενείς και ανάπηρους που χρήζουν υπηρεσιών αποκατάστασης, φροντίδας και μέριμνας. Στο εν λόγω κέντρο από την έλλειψη προσωπικού μένουν ανενεργά σύγχρονα μηχανήματα. Δεν λειτουργούν τα μαγειριά και οι ασθενείς σιτίζονται από κέτερινγκ του Αγρινίου που απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη για 2000 κρεβάτια αποκατάστασης και ότι σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα, στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας 100 κρεβάτια παραμένουν κλειστά και κινδυνεύουν να κλείσουν και τα λίγα που λειτουργούν.
          Στον ΕΟΠΥΥ του Νομού η κατάσταση είναι δραματική. Στεγάζεται και λειτουργεί στο πρώην ΙΚΑ Αγρινίου με το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ που εξυπηρετούσε περίπου 70 χιλιάδες ασφαλισμένους ενώ σήμερα καλείται να εξυπηρετεί σχεδόν 250 χιλιάδες, πράγμα αδύνατο. Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που πάρθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και που συνεχίζει και σημερινή συγκυβέρνηση με πρόσχημα την σπατάλη. Στόχος όμως είναι να μειωθεί η κρατική δαπάνη στο χώρο της Υγείας για να μεταφερθούν κονδύλια για την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα.
     Στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία του Νομού δεν χορηγούνται φάρμακα για χρόνιες και σοβαρές παθήσεις. (Αντικαρκινικά, για το πάρκινσον, αλλά και για καρδιολογικές παθήσεις κ.α.) Οι χρόνια πάσχοντες έρχονται αντιμέτωποι με τις δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και επιδομάτων. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει τεράστια ποσά που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους και καθυστερεί να τους τα καταβάλει. Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους αυτούς κοινωνικούς τομείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας του Νομού:
-               Με την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών τους.
-               Με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, επιστημονικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους.
Καθώς και τι μέτρα θα ληφθούν ώστε:
-               Να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται στις μονάδες υγείας και πρόνοιας του Νομού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.
-               Να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. του Νομού να πληρώνουν για τις αναγκαίες εξετάσεις θεραπείες, και επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες.
-               Να καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ όσα οφείλονται σε ασθενείς, ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες για φάρμακα, θεραπείες, και εξετάσεις που έχουν πληρώσουν από την τσέπη τους.
  
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο