Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Παύλος Μοσχολιός: Να μην καταργηθεί η ΔΟΥ Αγρινίου


  Συνάντηση εργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, για το ζήτημα της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, ζητά με επιστολή του, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Π. Μοσχολιός.
    Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 30776/11-5-2011 επιστολή μου προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είχα αναφερθεί στο θέμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι ο κανόνας της συγχώνευσης όλων των Δ.Ο.Υ. κάθε Νομού σε μία, με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού, δεν μπορεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη...



       Η θέση αυτή, είχε γίνει αποδεκτή από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η Δ.Ο.Υ. Αγρινίου είχε χαρακτηρισθεί ως Δ.Ο.Υ. υποδοχής των καταργούμενων Δ.Ο.Υ. του Νομού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ήδη πλήρης συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. Αστακού και Θέρμου με τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, καθώς και η άσκηση των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ. Αμφιλοχίας και Βόνιτσας από τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.

    Με έκπληξη, πληροφορούμαι μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου, ότι τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται το θέμα της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου. Θεωρώ μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο αδιανόητη, αλλά προκλητική και απαράδεκτη, για τους εξής απλούς λόγους:
1.   Ο πληθυσμός των Δήμων που εξυπηρετούνται από τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου ανέρχεται στις 158.740 κατοίκους, δηλαδή το 72% περίπου των κατοίκων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
2.  Ο Δήμος Αγρινίου είναι το γεωγραφικό κέντρο του Νομού. Πιθανή έδρα μιας ενιαίας Δ.Ο.Υ. στο Μεσολόγγι, από το οποίο πολλές περιοχές του Νομού απέχουν πλέον των 100 χιλιομέτρων, θα είχε σαν συνέπεια μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, γεγονός που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά έχει σημαντικό κόστος για την τοπική και εθνική οικονομία.
3.  Ο Δήμος Αγρινίου είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε σύνολο 18.443 επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, περισσότερες από 9.000 δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αγρινίου.
4.  Στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου υποβάλλονται 40.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι πράξεις έναρξης υπερβαίνουν τις 800, διακοπής τις 900, μεταβολών δραστηριότητας τις 4.500, απόδοσης Α.Φ.Μ. τις 2.500 και μεταγραφών τις 1.000 ετησίως.
(Τα στοιχεία αφορούν μόνο την παλαιά Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και όχι αυτές που ενσωματώθηκαν ήδη).

Κύριε Υπουργέ,
η όποια αναδιάταξη των Υπηρεσιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, γι’ αυτό, επικαλούμενος και τον ορθολογισμό που πρέπει να μας διακρίνει κατά τη λήψη των όποιων αποφάσεων, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Νομού μας και, είτε να ορίσετε ως έδρα της ενιαίας Δ.Ο.Υ. το Αγρίνιο, είτε να δημιουργήσετε δύο Δ.Ο.Υ, μία στο Μεσολόγγι και μία στο Αγρίνιο.

Κύριε Υπουργέ,
πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, παρακαλούμε να ορίσετε μία συνάντηση εργασίας, στην οποία θα σας ενημερώσω διεξοδικότερα για το θέμα, προκειμένου να καταδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι το αίτημά μας δεν αφορά ουδόλως τοπικιστικές αντιθέσεις, αλλά αφορά πρωτίστως  την κοινή λογική, αφού είναι ρεαλιστικό, ορθολογικό και τεκμηριωμένο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο