Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής συγκροτείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας   Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων το οποίο θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην χάραξη πολιτικής αλλά και στον χειρισμό διοικητικής φύσεως ζητημάτων δημιουργείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες βράδυ στην Πάτρα...


     Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στην εισήγηση του προς το Σώμα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, η δε ανάγκη για ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης είναι σήμερα επιτακτικότερη από ποτέ ώστε να καταφέρουμε να απαντήσουμε στην κρίση αλλά και στην υστέρηση της ίδιας της Περιφέρειας μας έναντι των άλλων Περιφερειών της χώρας.

     Πρόεδρος στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων αναλαμβάνει, με απόφαση του Σώματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Μαυρόγιαννης. Στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής μετέχουν συνολικά 37 εκπρόσωποι φορέων, στην μεγάλη τους πλειονότητα εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων και συνεταιρισμών, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων με αντικείμενο αρμοδιότητας στον πρωτογενή τομέα, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, του ΕΦΕΤ, του ΕΘΙΑΓΕ, των νέων αγροτών, των ιχθυοκαλλιεργητών, των βιοκαλλιεργητών, του ΣΕΒ, του ΟΠΕ, των μελισσοκόμων κ.α., ενώ μέλος του Συμβουλίου ορίστηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.     

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης της αγροτικής παραγωγής», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «κυρίως χάρη σε διακεκριμένες ομάδες παραγωγών ή μεμονωμένους παραγωγούς που καινοτομούν και που επενδύουν στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια των προϊόντων τους, αποδεικνύοντας ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχουν ανεξάντλητα περιθώρια ανάπτυξης αρκεί ν’ αλλάξουν οι νοοτροπίες, να συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες των καιρών, να δούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να στοιχηθούμε πίσω από τον στόχο που επιτάσσει τα προϊόντα μας από το χωράφι να πηγαίνουν στο ράφι.

Το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση προτάσεων και στη χάραξη πολιτικών και ταυτόχρονα θα αποφασίζει για διοικητικής φύσεως θέματα για τα οποία σήμερα αρμοδιότητα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Επιλογή μας είναι το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής να αναδειχθεί σε κυρίαρχο θεσμικό όργανο, σε φορέα κατάρτισης και υλοποίησης πολιτικών υποστήριξης προς τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ Κ.Α.Π.
    Eπίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκου Υφαντή συζήτησε την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Το πρόγραμμα καλύπτει προβλήματα καθημερινότητας, αναφέρεται κυρίως σε συντηρήσεις του οδικού δικτύου, άλλες επείγουσες παρεμβάσεις αλλά και σε ωρίμανση μελετών προκειμένου έργα ευρύτερης σημασίας να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα

Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ, ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, οι προτεραιότητες που τέθηκαν συμβαδίζουν με τις επιταγές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ για την κατανομή έχουν ληφθεί συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. πληθυσμιακά), ίδια με αυτά που ισχύουν για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της Περιφέρειας.

Ανά Περιφερειακή Ενότητα, για το έτος 2011, από τους πόρους των ΚΑΠ ενδεικτικά θα διατεθούν:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ποσό 6.141.000 ευρώ από τα οποία 4,8 εκ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα χρήματα έργα εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, υγείας και πρόνοιας κ.α.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ποσό 7.164.000 ευρώ από τα οποία 4,7 εκ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα έργα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά, τουρισμού, υγείας και πρόνοιας, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας κ.α.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ποσό 5.852.000 ευρώ από τα οποία 2,8 εκ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα έργα δασών και αλιείας, τουρισμού, έρευνας και τεχνολογίας κ.α. Να σημειωθεί ότι ειδικά για την Ηλεία λόγω της υψηλής έκτακτης χρηματοδότησης στο τέλος του έτους (1,3 εκ. ευρώ) και μικρότερου υπόλοιπου συνεχιζόμενων έργων, διατίθενται αυξημένοι πόροι για ένταξη νέων έργων, ενώ παράλληλα κρατείται και αποθεματικό αποκλειστικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
  
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
 Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση τριών ψηφισμάτων που αφορούν τα προβλήματα των καρπουζοπαραγωγών, την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας και τις απολύσεις στο Tele-Time.

     Σχετικά με τους καρπουζοπαραγωγούς, το Συμβούλιο, με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, διαπίστωσε αρχικά τα προβλήματα της φετινής παραγωγής (κόστος παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, μειωμένες εξαγωγές λόγω του πανικού στις ξένες αγορές από την ανίχνευση του βακτηρίου E-Coli, κ.α.). Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις το Σώμα προτείνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια σειρά μέτρων, όπως η μείωση εισφορών στον ΕΛΓΑ, η υπαγωγή των καρπουζιών σε καθεστώς ενίσχυσης καθώς και προτάσεις που αφορούν το φορολογικό καθεστώς των παραγωγών καρπουζιού.

    Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο διαπίστωσε ένα κύμα απολύσεων, συρρίκνωσης αλλά και κλεισίματος περιφερειακών μέσων και ζήτησε να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως η τήρηση του νόμου που προβλέπει τη διάθεση του 30% των κρατικών διαφημίσεων προς τα περιφερειακά μέσα, τη σύσταση ειδικού φορέα επιδότησης των περιφερειακών μέσων, τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας με αποκλειστικό αντικείμενο τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας κ.α.

Τέλος και σε ότι αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό Tele-Time το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τις απολύσεις στο σταθμό και τον τερματισμό του ειδησεογραφικού του χαρακτήρα, επισημαίνοντας πως τούτο αντιβαίνει το νόμο που ρητά προβλέπει την ύπαρξη ειδησεογραφικού προγράμματος και κάλεσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο