Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η «Ανθρώπινη φωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Αγρίνιο

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  ΑΓΡΙΝΙΟ,  ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ,  ΩΡΑ 9:30μμ
Ζαν Κοκτώ «Ανθρώπινη φωνή», Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης με την Κερασία Σαμαρά


   Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης παρουσιάζει ένα από τα διασημότερα έργα του Ζαν Κοκτώ αλλά και από τα πιο σημαντικά του σύγχρονου γαλλικού δραματολογίου, την «Ανθρώπινη φωνή», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη...

Η απόδοση είναι τού Μάριου Πλωρίτη και του σκηνοθέτη που υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία, τα σκηνικά είναι της Λαλούλας Χρυσικοπούλου, τα κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη, οι φωτισμοί του Στράτου Κουτράκη, η μουσική διδασκαλία της Νένης Ζάππα, η μουσική επιμέλεια του Χάρη Γεωργιάδη και βοηθός σκηνοθέτη ο Γιώργος Αναγιωτός.
 Πρωταγωνιστεί η Κερασία Σαμαρά και συμμετέχει ο Αλέξανδρος Νταβρής. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νικόλας Μπράβος.
Στην Ανθρώπινη φωνή (που πρωτοανέβηκε το 1930 στην Κομεντί Φρανσέζ με ερμηνεύτρια την Μπέρτ Μποβί και αργότερα  ερμηνεύτηκε από την Άννα Μανιάνι και την Ίγκριντ Μπέργκμαν) μια γυναίκα μάς μιλάει για τον έρωτα, την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την προδοσία, το ψέμα και την αλήθεια, την απόγνωση, την λατρεία, το πάθος, την απόρριψη, το αδιέξοδο των σχέσεων: αισθήματα που φιλοξενούνται σ’ αυτό το διαχρονικό κείμενο του Ζαν Κοκτώ και δεν αλλάζουν όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές.
Η παράσταση Ανθρώπινη φωνή είναι μία θεατρική-μουσική σύνθεση κειμένων του Γάλλου δραματουργού που περιλαμβάνει τέσσερα μονόπρακτα και μικρά αποσπάσματα από άλλα κείμενα του. Εκτός δηλαδή από την Ανθρώπινη φωνή, συμπεριλαμβάνονται και τα μονόπρακτα: Ο ωραίος αδιάφορος, που γράφτηκε για την Εντίθ Πιαφ, Η ψεύτρα, που ως Ο ψεύτης γράφτηκε για τον Ζαν Μαραί, Στο πανηγύρι κ.α.
 Τα κείμενα αυτά, με το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο μ’ ένα θεατρικό τρόπο, δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου έργου που μιλάει για τον έρωτα, τη ζωή, τον θάνατο, το θέατρο.
 Στην Ανθρώπινη φωνή μία γυναίκα βιώνει την εγκατάλειψη μέσα από ένα τηλεφώνημα ενώ στον Ωραίο αδιάφορο η γυναίκα βιώνει τον τρόμο της απόρριψης. Στην Ψεύτρα μας καταθέτει την προσωπική της σχέση με την αλήθεια και το ψέμα ως τρόπο ζωής και τέλος Στο πανηγύρι η γυναίκα αυτή μάς μεταφέρει στον φανταστικό χώρο του θεάτρου και την χωρίς τέλος αναζήτηση του μεγάλου έρωτα.
 “Ξάφνιασε μας Ζαν”, αυτή η περίφημη προτροπή του Ντιαγκίλεφ προς τον Κοκτώ, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, δίνει το μέτρο -  όπως σημειώνει η καθηγήτρια κ. Λίνα Λυχναρά - του γάλλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, ζωγράφου και σκηνοθέτη. Ο μεγάλος ελληνολάτρης ποιητής, που ο Ζαν Ζενέ τον αποκαλούσε Κοκτώ ο Έλληνας!, θα μας συναρπάσει μ’ αυτά τα εξαίσια κείμενα,  διαμάντια του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης “διαβάζει”  τις ερωτικές αυτές ιστορίες με τρόπο διεισδυτικό, τις ενoποιεί, τις συνοδεύει με μουσική και τραγούδια και οδηγεί την παράσταση μέσα από μία σύγχρονη οπτική.
 Η παράσταση αφιερώνεται στην μεγάλη Έλλη Λαμπέτη που με την ερμηνεία της σφράγισε τα κείμενα αυτά.
Αναλυτικό πρόγραμμα περιοδείας επισυνάπτεται..

Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, Υψηλάντη 17, 3100 Λαμία, τηλ.  2231033325, φαξ. 2231032215, dipether@otenet.gr
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού, τηλ. 2109243469, 6977247725
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/8    ΑΓΡΙΝΙΟ,  ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ  ΩΡΑ 9:30μμ
ΠΕΜΠΤΗ 4/8    ΠΑΤΡΑ, ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ    ΩΡΑ 9:30μμ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8/8      ΚΕΡΚΥΡΑ, ΜΟΝ ΡΕΠΩ ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ    ΩΡΑ 9:30μμ
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8    ΠΡΕΒΕΖΑ, ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ   ΩΡΑ 9:30μμ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/8     ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ , ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΩΡΑ 9:00μμ
ΤΡΙΤΗ 23/8     ΣΥΚΙΕΣ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ-MΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2011 ΩΡΑ 9:00μμ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/8     ΤΡΙΠΟΛΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΩΡΑ 9:00μμ
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/8      ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ   ΩΡΑ 9:00μμ
ΤΕΤΑΡΤΗ 31/8      ΒΕΡΟΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ   ΩΡΑ 9:00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9        ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ,  ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ     ΩΡΑ 9:00μμ
ΤΡΙΤΗ 6/9     ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ           ΩΡΑ 9:00μμ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9      ΤΡΙΚΑΛΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΟΥΡΙΟΥ               ΩΡΑ 9:00μμ
Τιμές εισιτηρίων:     15 και 10 ευρώ μαθητικό – φοιτητικό.
Δεν ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ ή Εργατικής Εστίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο