Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το ΕΣΠΑ στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Θάνος Μωραΐτης: «Το καθήκον μας είναι ένα και μοναδικό: Να μη χάσουμε ούτε μια μέρα, να μην πάει χαμένη ούτε μια ώρα»

«Από εδώ και μπρος, όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα»,  είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου...


   ..που παραχωρήθηκε χθες, από κοινού με τον  υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνο Μωραΐτη, για τα «10 μέτρα για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ»

    Το ΕΣΠΑ πλέον μετατρέπεται στο κύριο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης και ήδη χθες  υπεγράφη από τον υφυπουργό  η εγκύκλιος που δίνει τις κατευθύνσεις για την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
    Ο κ. Μωραΐτης, αναφερόμενος στα βασικά σημεία της αναθεώρησης αυτής σημείωσε: «Το πρώτο στάδιο της αναθεώρησης, που αφορά την τροποποίηση του ποσοστού της Εθνικής συμμετοχής θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου ώστε αμέσως μετά να γίνει η επίσημη υποβολή των αναθεωρημένων χρηματοδοτικών πινάκων στην Επιτροπή. Στόχος αυτού του πρώτου σταδίου θα είναι η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συνδρομής  στα Επιχειρησιακά Προγράμματα προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση και κατ’ επέκταση η εισροή κοινοτικών πόρων.
    Με τον τρόπο αυτό θα εισπράξουμε άμεσα 330 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοικονομήσουμε επιπλέον 440 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το συνολικό όφελος για τη χώρα θα είναι 2,1 δις ευρώ μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου

      Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εθνικοί πόροι που θα εξοικονομηθούν από την υποχρέωση κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στην κάλυψη δαπανών ανάπτυξης που δεν είναι επιλέξιμες συμφωνά με τους κανονισμούς της Ε.Ε.
     «Αυτό αποδεικνύει ότι  ο ξεκάθαρος στόχος όλων των ενεργειών μας και των αποφάσεών μας είναι η ανάπτυξη και μόνο η ανάπτυξη.», τόνισε  ο κ. Μωραΐτης.

          Το δεύτερο στάδιο, που θα αφορά  την ουσιαστική αναθεώρηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Στόχος είναι η έγκρισή της εντός του 2012.
   Η βασική στόχευση αυτού του δευτέρου σταδίου της αναθεώρησης θα είναι:
1)Η ενίσχυση νέων αναπτυξιακών δράσεων με αιχμή τις δράσεις επιχειρηματικότητας.
2)Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διογκουμένη ανεργία.
3)Στην τακτοποίηση των υπερδεσμεύσεων που έχουν προκύψει σε ορισμένους Άξονες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. 
4)Στην αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις δράσεις και στα έργα του ΕΣΠΑ
5)Στην μεγιστοποίηση της ωφέλειας σε πόρους κοινοτικής Συνδρομής από τις δηλωθείσες και προβλεπόμενες δαπάνες

    «Το καθήκον μας είναι ένα και μοναδικό. Να μην χάσουμε ούτε μια μέρα, να μην πάει χαμένη ούτε μια ώρα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και καλούμαστε να λειτουργήσουμε όλοι με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτόν τον εθνικό στόχο είμαστε στον ίδιο δρόμο με τους νέους αιρετούς περιφερειάρχες» είπε ο Θάνος Μωραΐτης, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός πρώτου κύκλου επαφών από την Τρίτη  19 Ιουλίου, με τους Περιφερειάρχες όλης της  χώρας.
      Σκοπός είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το σύνολο των νέων προτάσεων, όλων των τομεακών προγραμμάτων και όλων των περιφερειακών προγραμμάτων να βρίσκονται στο Υπουργείο ώστε να προωθηθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.
Ο υφυπουργός επισήμανε πως στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός και συμπλήρωσε πως σε αυτήν την νέα πορεία θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις, με απεντάξεις «νεκρών» έργων που αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή προσπάθεια, ώστε τα ώριμα έργα που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ενταχθούν, να αποκτήσουν  άμεση προτεραιότητα.
        Κλείνοντας την εισήγηση του  ο Υφυπουργός έκανε λόγο για μια διαδικασία που δεν είναι εύκολη, αλλά παράλληλα αποτελεί θετική πρόκληση για όλους: «Είμαι όμως βέβαιος, πως το αίσθημα ευθύνης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία αυτή είναι υψηλό και θα πετύχουμε τον στόχο μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο