Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Eρωτήσεις του βουλευτή Κώστα Καραγκούνη για το φράγμα Αχυρών και τη μόλυνση του Αμβρακικού.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης κατέθεσε δυο επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για την αναγκαιότητα κατασκευής του Φράγματος Αχυρών του δήμου Μεδεώνος και για το πρόβλημα της μόλυνσης του Αμβρακικού κόλπου.
ΘΕΜΑ: «Αναγκαιότητα κατασκευής του Φράγματος Αχυρών του δήμου Μεδεώνος»
Η αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος είναι σπουδαία διότι «θα αρδευθούν 26.000 στρέμματα και θα ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή με τη δημιουργία νέων δυναμικών καλλιεργιών,ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα εξασφαλιστεί η πλήρης και μακροχρόνια υδροδότηση μιας μεγάλης περιοχής. Δυστυχώς εδώ και κάποιους μήνες η κατασκευάστρια εταιρία έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Ο αρμόδιος Υφυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι από τον Ιανουάριο του 2010 θα γίνει αποπληρωμή των χρημάτων που οφείλει το Δημόσιο στον κατασκευαστή και το έργο θα ξαναρχίσει.
Παράλληλα υπάρχει σε αναμονή και δεύτερο συμπληρωματικό έργο άρδευσης ακόμη 20.000 στρεμμάτων το οποίο δεν καν ακόμα δημοπρατηθεί.»
Και ο κύριος Καραγκούνης κατέληξε ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό αν αποπληρώθηκαν οι οφειλές στον καταστευαστή, εάν προβλέπεται να συνεχιστεί το έργο της κατασκευής του Φράγματος Αχυρών και αν ναι πότε και επίσης αν προβλέπεται να δημοπρατηθεί σύντομα το συμπληρωματικό έργο άρδευσης των 20.000 στρεμμάτων.
ΘΕΜΑ: «Ερώτηση στην Βουλή σχετικά με το πρόβλημα της μόλυνσης του Αμβρακικού κόλπου»
Σύμφωνα με το βουλευτή «από διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς είναι πλέον γνωστό ότι αποτελεί σχεδόν νεκρή θάλασσα. Πλέον η οξυγόνωση του κόλπου σε συνδυασμό με την κρούστα που έχει δημιουργηθεί στον βυθό της θάλασσας έχει περιορίσει κατά πολύ την ποσότητα και την ποιότητα της ιχθυοπαραγωγής, η οποία ήταν η καλύτερη της Ελλάδας.
Οι λόγοι είναι γνωστοί: Πάσης φύσεως απόβλητα πέριξ του κόλπου, μείωση της οξυγόνωσης του ύδατος λόγω οργανοφωσφορικών εστέρων, μεταφέροντας παράλληλα στην διατροφική αλυσίδα βαρέα μέταλλα. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την προστασία της υγείας των καταναλωτών να βρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα του Αμβρακικού.»
Και ο κύριος Καραγκούνης ολοκλήρωσε ρωτώντας την αρμόδια Υπουργό τί προτίθεται να πράξει για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος και αν έχει ληφθεί πρόνοια για την μείωση των αποβλήτων που χύνονται στον Αμβρακικό και τέλος αν έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη για την εν γένει ανάπτυξη του Αμβρακικού και αν ναι σε ποιό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση τέτοιων δράσεων.
Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο