Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Τρία βραβεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας στο 4ο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς.



Τρία βραβεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας στο 4ο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς.Τρία βραβεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας στο 4ο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς. Χρυσό και χάλκινο στο Δημήτρη Σιαδήμα έφερε η συνεργασία δήμου Θεστιέων και Πανεπιστημίου Πατρών. Χάλκινο στο Δημήτριο Αντωνόπουλο.
Στις 11 Μαρτίου 2010 και ώρα 18.00, πραγματοποιήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Πειραιά, τα επίσημα εγκαίνια του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και την Νομαρχία Πειραιά, από 12-14 Μαρτίου 2010. Το προεδρείο της τελετής εγκαινίων αποτελούσαν οι κ.κ. Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ελαιολάδου, Απόστολος Κυριτσάκης Καθηγητής πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Γεώργιος Αναστόπουλος Γενικός Γραμματέας Ε.Ο..Σ.Σ., Μιχάλης Διαμαντής Μέλος Ε.Ο.Σ.Σ., Σταύρος Μαρκάτος Αντινομάρχης Πρωτογενούς παραγωγής Νομαρχίας Πειραιά, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος Αντινομάρχης Παραγωγής και Ανάπτυξης Νομαρχίας Μεσσηνίας.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή, ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας.
Τιμώμενος Νομός του Φεστιβάλ ήταν ο Νομός Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκε συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο.
Την Παρασκευή 12/3/2010 πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Το παρόν και η προοπτική του Ελαιολάδου και της επιτραπέζιας Ελιάς» και την Κυριακή 14/3/2010 η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου στην 5η και 6η συνεδρία ανέπτυξε δυο θέματα :
α. Το ελληνικό ελαιόλαδο από τον ελαιώνα ως τον καταναλωτή. Μια ενιαία παραγωγική διαδικασία με στόχο την ποιότητα και
β. Ο Πολιτισμός της Ελιάς και του Λαδιού ως εργαλείο για τον τουρισμό – Ελαιοθεστία.
Στην Έκθεση συμμετείχαν με περίπτερα μεταξύ άλλων η Νομαρχία και η Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτ/νιας, οι Νομαρχίες Ηρακλείου, Πειραιά, Χανίων, Ρεθύμνου, Μεσσηνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Χαλκιδικής, Αρκαδίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Τ.Ε.Δ.Κ. Χανίων, ο Δήμος Θάσου, το Επιμελητήριο Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λακωνίας, Χαλκιδικής, ο Δήμος Γαργαλιάνων, παραγωγοί, τυποποιητές και άλλοι Φορείς.
Η σχολή Chef LE MONDE, είχε την ευθύνη της οργάνωσης γευσιγνωσίας με προϊόντα λαδιού και ελιάς με υπεύθυνο τον chef κ. Κοκκάλα Παναγιώτη.
Επίσης έγινε Πανελλήνιος Διαγωνισμός μεταξύ 56 ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και στους νικητές απονεμήθηκαν το Σάββατο 13 – 3 – 2010, τα σχετικά βραβεία σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων του εκθεσιακού χώρου.
Παραθέτουμε τα αποτελέσματα και τα βραβεία που απέσπασαν δυο Αιτωλοακαρνάνες.
2ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ ΜΕΣΑΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΦΡΟΥΤΩΔΟΥΣ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΚΩΔΙΚΟΣ EL004 «ΑΘΗΝΑ» – ΡΟΥΠΑΚΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ «ΑΘΗΝΑ» – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ)
ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ EL042 – ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ – ΕΞ. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A΄ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΦΡΟΥΤΩΔΟΥΣ
ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ
EL005 – «ΑΘΗΝΑ» – ΑΝΩ ΡΟΥΠΑΚΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ «ΑΘΗΝΑ» – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ)
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Υπερασπιζόμαστε το κυρίαρχο προϊόν του νομού μας στον Αγροτικό τομέα που είναι η ελιά και που διαμορφώνει το 40% του αγροτικού εισοδήματος στην Αιτωλοακαρνανία. Έχουμε ποιοτικά προϊόντα και στο λάδι και στην ελιά, υψηλής ποιότητας. Στην έκθεση συμμετέχουν μεταποιητές, ελαιοτριβείς, η ΤΕΔΚ σε μια ακόμη συλλογική προσπάθεια να σπάσουμε την εσωστρέφεια, που δυστυχώς μας διακρίνει, γιατί έχουμε προϊόντα που αξίζουν. Σε ένα τέτοιο εκθεσιακό χώρο με χιλιάδες επισκέπτες φαίνεται και ποια πραγματικά είναι η δύναμή μας. Ανταγωνιζόμαστε με ίσους όρους και με πλεονεκτήματα άλλες περιοχές με παράδοση χρόνων.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι με όλες αυτές τις προσπάθειες προβολής εκείνων των προϊόντων που είναι η δύναμή μας, καταφέρνουμε πολλά περισσότερα και καλύτερα. Μην ξεχνάμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία δραστηριοποιούνται μεταποιητικές επιχειρήσεις και για τη βρώσιμη ελιά και για το λάδι τα προϊόντα των οποίων βρίσκονται πλέον στα ράφια των SUPER MARKET όλου του κόσμου.
Η συνεπής και συνεχής κατοχύρωση της θέσης των δικών μας προϊόντων φέρνει ήδη καλά αποτελέσματα σε όλους και ιδιαίτερα στην οικονομία της περιοχής μας. Όταν έχουμε να δείξουμε ποιοτικά προϊόντα και παραγωγή θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και την κρίση και να πετύχουμε μεγαλύτερο εισόδημα
».
Ο Δήμαρχος Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η συνεργασία του Δήμου Θεστιέων με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την εφαρμογή του προγράμματος προώθησης της βιολογικής γεωργίας στο Δήμο απέδωσε καρπούς. Ένας εκ των συνδημοτών μας, ο παραγωγός Δημήτρης Σιαδήμας, που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, απέσπασε το χρυσό και χάλκινο βραβείο για ένα εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο το οποίο κρίθηκε ως τέτοιο και αξιολογήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς όπου επίσης βραβεύτηκε, με χάλκινο βραβείο, και ο Δημήτριος Αντωνόπουλος που διατηρεί επιχείρηση ελαιοτριβείου στο Μεσολόγγι.
Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που αξίζει να το τονίσουμε, να το προβάλλουμε και να το αναδείξουμε διότι είμαστε σε μια εποχή όπου η γεωργία καλείται από παραγωγός μαζικών και ανώνυμων προϊόντων να γίνει παραγωγός ποιοτικών, υγιεινών και πιστοποιημένα ασφαλών προϊόντων. Το παράδειγμα του Δημήτρη Σιαδήμα και του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου μας δείχνει το δρόμο, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας και συμβάλλει στην προβολή της. Η περιοχή μας πρέπει να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα, ότι είναι μια περιοχή με καθαρό περιβάλλον, με καθαρά – ποιοτικά προϊόν
τα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο