Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ARTηρια Λευκάδας: Σάββατο 27 Μαρτίου, ημέρα θεάτρου, αφιέρωμα με τρία μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ.


Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, ώρα 21.30, με ελεύθερη είσοδο, ημέρα θεάτρου, αφιέρωμα με τρία μονόπρακτα: το φάντασμα της Μασσαλίας, την έχασα, η ψεύτρα, του Ζαν Κοκτώ, σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη.
Τα τρία μονόπρακτα ανεβαίνουν από θεατρική ομάδα της ARTηριας και ερμηνεύουν: Μαρία Σάββα, Δώρα Σπηλιά και Νίκη Κοκοτσέλου.
Ο Ζαν Κοκτώ (Jean Cocteau) ήταν Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Μαιζόν-Λαφίτ, κοντά στο Παρίσι, το 1889 και πέθανε στο Μιζύ-λα-Φορέ, κοντά στο Παρίσι, το 1963 σε ηλικία 74 ετών. Επιδεικνύοντας ταλέντο στην ποίηση, το μυθιστόρημα και το θέατρο, στη ζωγραφική, στο σενάριο και τη μουσική κίνηση της χώρας του, ο Κοκτώ δημοσίευσε την πρώτη συλλογή ποιημάτων του "Το λυχνάρι του Αλαντίν" (La Lampe d' Aladin) το 1909 σε ηλικία μόλις 18 χρόνων. Στις ποιητικές συλλογές του που ακολούθησαν, "Ο άστατος πρίγκηπας" (1910), "Ο χορός του Σοφοκλέους" (1912) και το "Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας" (1919), διακρίνεται από μια αβρότητα και χάρη στο ύφος κι ένα πλούτο φαντασίας. Το ίδιο παρατηρείται και στα μυθιστορήματά του, όπως για παράδειγμα στο "Θωμά τον απατεώνα" (Thomas l' imposteur, 1923) και στα "Τρομερά παιδιά" (Les Enfants terribles, 1929). Όλο το έργο του, ακόμα και τα φιλοσοφικά και κριτικά του δοκίμια, διαπνέεται από ένα αίσθημα παιδικής αφέλειας μαζί με μια αγωνία αναζήτησης.
ARTηρια, Μαρίνα Λευκάδας. www.artiria.gr Τηλ: 26450.22820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο