Τέρμα στους διπλούς μισθούς Νομαρχών – Δημάρχων. Καλούνται εντός 20ημέρου να επιλέξουν έναν από τους δύο. ΥΠΟΙΟ–ΥΠΕΣ: «έτσι θα μείνουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση».
Στην κατάργηση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων προχώρησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίσθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.
Στην κατάργηση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων προχώρησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίσθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 παρ. 7 του σχεδίου νόμου «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» προβλέπεται ότι όλα τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) «υποχρεούνται να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται είτε τα έξοδα παράστασης που δικαιούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η καταβολή των αποδοχών της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται διακόπτεται», προστίθεται στο κείμενο του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο τόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που, άλλωστε, είχε προαναγγείλει την ρύθμιση επέμεναν και τελικά πέρασε.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων πρωτο-έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 (συγκεκριμένα στις 26/9) η τότε υποψήφια νομάρχης Αθηνών με την "Υπερνομαρχία Δράσης" Φωτεινή Πιπιλή είχε καταγγείλει την τότε πρόεδρο της ΕΝΑΕ και υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά ότι έχει τρεις μισθούς από το δημόσιο (!): από την ΕΝΑΕ, από την υπερνομαρχία και από την Εθνική Τράπεζα.
Κόντρα στην προεκλογική περίοδο
Όπως προαναφέραμε την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεξέταση του διπλού μισθού την είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τις πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καθώς εκτός των άλλων ήταν πρόσφατη η αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου 2009 όταν ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε εγκαλέσει το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα ότι εκτός από την αποζημίωση από τη νομαρχία λαμβάνει αμοιβή και από την προηγούμενη εργασία του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τότε ο κ. Μίχας είχε αντιδράσει έντονα, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει για τις διπλές αμοιβές τους προέδρους της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη που επίσης λαμβάνουν διπλούς μισθούς.
«Θα μείνουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση»
Πέραν του διπλού μισθού, νομάρχες και δήμαρχοι με βάση το ν/σ (άρθρο 1 παρ. 6) για τα έκτακτα μέτρα χάνουν το 7% των ετήσιων αποδοχών τους (δηλαδή για τους νομάρχες και τους δημάρχους σε δήμους πληθυσμού άνω των 150.000 κατοίκων, περίπου 3300 από τα 48.000 ευρώ ετησίως ή 280 ευρώ το μήνα), ενώ, όπως έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων εβδομάδων πρόκειται να χάσουν έως 1000 ευρώ το μήνα, καθώς η αποζημίωση που λαμβάνουν θα φορολογείται πλέον με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 38 ή 40% και όχι αυτοτελώς με μόλις 20%. Μάλιστα, πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι με τις νέες ρυθμίσεις εκτός των άλλων θα διαφανεί «ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση και όχι για το διπλό μισθό», υπονοώντας ότι με τα νέα δεδομένα ένα τμήμα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης δεν θα θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι.
http://www.aftodioikisi.gr/
http://www.aftodioikisi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο