Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ»

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα του καταστροφικού εργαλείου της «βιντζότρατας», που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό τον τελευταίο καιρό τους ψαράδες όλης της χώρας.
Πρόκειται για αλιευτικό εργαλείο με μορφή σάκου τράτας, που σύρεται με βίντζι. Η χρήση του σε λιβάδια Ποσειδωνίας καταστρέφει τα οικοσυστήματα του βυθού, ενώ αλιεύει σε μεγάλο βαθμό ψάρια που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αναπαραγωγή τους.
Η ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου καλεί την Κομισιόν να μη δώσει καμία παράταση στη χρήση του καταστροφικού εργαλείου, ζητώντας παράλληλα κοινοτικές πρωτοβουλίες για τερματισμό των παρεκκλίσεων στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Αλιεία. Στο πλαίσιο αυτό θέτει και το ζήτημα της κατά παρέκκλιση αλίευσης στις ελληνικές θάλασσες από μηχανότρατες μέχρι και ένα μίλι από τις ακτές, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ελάχιστη απόσταση 1,5 μιλίου.
«Ήρθε η στιγμή τα καταστροφικά εργαλεία που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον και εξοντώνουν την ιχθυοπαραγωγή, να περάσουν στην ιστορία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Κομισιόν, διαμέσου της Ελληνίδας αρμόδιας επιτρόπου, οφείλουν να επιληφθούν άμεσα».
Θέμα: Παράνομη χρήση του καταστροφικού αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας στις ελληνικές θάλασσες
Η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας σε πρόσφατη (1401, 8/3/2010) επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και αρμόδιους Υπουργούς, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη χρήση στις ελληνικές θάλασσες του καταστροφικού αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Παρότι στην κωδικοποίηση των αλιευτικών εργαλείων της Ε.Ε (ΕΚ 26/2004 και ΕΚ 1799/2006) το αλιευτικό εργαλείο είναι ανύπαρκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, του χορήγησε κωδικό SΒ, ο οποίος αντιστοιχεί σε αλιευτικό εργαλείο που έχει καταργηθεί με εθνικό νόμο, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παράνομη χρήση του.
Το εν λόγω αλιευτικό εργαλείο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, με απόφαση επίσης της προηγούμενης κυβέρνησης, με βάση το άρθρο 14 του Ε.Κ 1967/2006 που αφορά μεταβατικές παρεκκλίσεις. Μετά τις 31/05/2010 το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας, έχοντας αξιοποιήσει την προσαρμοστική περίοδο, θα πρέπει να ενταχτεί στο άρθρο 13 του Ε.Κ 1967/2006, το οποίο επί της ουσίας θα το καταργήσει.
Παρότι λειτουργεί παράνομα με ψεύτικο κωδικό, παρά την καταστροφική του δράση για τους θαλάσσιους οικοτόπους και παρά τη θέση όλων των θεσμικών οργανώσεων του αλιευτικού τομέα για άμεση κατάργησή του, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας Κυβέρνησης, επιχειρεί να διατηρήσει το εργαλείο για άλλα δύο χρόνια υποβάλλοντας ταυτόχρονα σχετικό διαχειριστικό σχέδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή:
1. Θα ανεχτεί τη χρήση του καταστροφικού αυτού αλιευτικού εργαλείου στις ελληνικές θάλασσες και μετά τις 31/5/2010, σε παραβίαση του κανονισμού Ε.Κ 1967/2006;
2. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να σταματήσουν οι παρεκκλίσεις στην εφαρμογή του Κανονισμού 1967/2006 από τις διάφορες κυβερνήσεις; Θα συνεχίσει να επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να παραβιάζει τον Κανονισμό και στο θέμα αλίευσης από μηχανότρατες μέχρι και ένα μίλι από τις ακτές;
3. Θεωρεί νόμιμη τη κωδικοποίηση του αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα και την χρήση του στις ελληνικές θάλασσες για το διάστημα μέχρι 31/5/2010;

Δεν υπάρχουν σχόλια: