Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Δήμος Αλυζίας: Ένας κρυμμένος θησαυρός.



Δήμος Αλυζίας: Ένας κρυμμένος θησαυρός.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Μια «παρέα» ωραίων χωριών εκεί όπου κάποτε κυριαρχούσε η Αλυζία. Πλούσιο φυσικό τοπίο, θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία, βουνό και θάλασσα και δεκάδες εκπλήξεις. Ο Δήμος Αλυζίας αιφνιδιάζει ευχάριστα.
Από τη Στράτο ο δρόμος βγάζει στο Αρχοντοχώρι μέσα από ένα βραχώδες τοπίο που θυμίζει Μάνη ή Κρήτη και διακόπτεται από στάνες και χαμηλή βλάστηση. Δύο χλμ. πριν από το πρώτο χωριό του Δήμου Αλυζίας αρχίζει η περιπέτεια και η ανακάλυψη των κρυμμένων θησαυρών της άγνωστης γωνιάς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Μια εκπληκτική διαδρομή αρχίζει σε βατό χωματόδρομο με φυτευτή πέτρα και στα πρώτα 3 χλμ. κατηφορικού και στενού δρόμου θα δείτε τις πρώτες εικόνες της θάλασσας και της «γλώσσας» του Μύτικα.
Αφού οδηγήσετε άλλα 4 χλμ. (θα χρειαστεί να ανοίξετε τη δεύτερη συρμάτινη πόρτα των βοσκών!), αφήνετε το αυτοκίνητο και με μικρή ανάβαση στον λοφίσκο δεξιά σας θα βρεθείτε στο περίφημο Καστρί Αλυζίας. Στην πύλη της εισόδου- στο κάστρο- είναι σκαλισμένο το περίφημο ανάγλυφο του ροπαλοφόρου Ηρακλή. Πάνω στον βράχο θα δείτε επίσης τα μνημειακά ανάγλυφα της Αθηνάς, του Ασκληπιού και της Υγείας, αλλά και μια ρωμαϊκή στέρνα!
Συνεχίζετε για το Αρχοντοχώρι- όπου το 2008 γυρίστηκε η ταινία «Το βουνό μπροστά» του Βασίλη Ντούρου- με την παμπάλαιη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που πνίγεται μέσα στα χόρτα και τη μεγάλη πλατεία του χωριού που μπορείτε να ξαποστάσετε.
Ο δρόμος στη συνέχεια ελίσσεται σαν φίδι και κατηφορίζετε προς τη θάλασ σα, περνάτε την Παναγούλα (το ραδιόφωνο πιάνει Ράδιο Λευκάδα) κι έπειτα από σύντομη οδήγηση φθάνετε στον Βάρνακα.
Στην έξοδο του χωριού σάς περιμένει η δεύτερη έκπληξη. Κινείστε πλάι στο ποτάμι Χείμαρρος και μέσα από ένα απόκοσμο τοπίο και οδήγηση 1,4 χλμ. μέσα σε φαράγγι φθάνετε στο αρχαίο Φράγμα στις Γλώσσεςτης Γριάς το Πήδημα) με τον καταρράκτη. Αν συνεχίσετε, θα βρεθείτε στον ημιερημωμένο Παλιό Βάρνακα, όπου ξεχωρίζει ο παλιός ναός του Αγίου Αθανασίου. Μια εναλλακτική επιλογή είναι μετά το Φράγμα να στρίψετε δεξιά, να διασχίσετε το ποτάμι (προσοχή να μην κατεβάζει νερό!) και ύστερα από 1,9 χλμ. ανηφορικού και κακοτράχαλου δρόμου- μέσα από αγριλιές- να φθάσετε στα τείχη του Κάστρου του Βάρνακα, πλάι στις στάνες, σ΄ ένα βουκολικό φόντο.
H επόμενη στάση είναι η Άνω και η Κάτω Κανδήλα (γενέτειρα του δημοτικού τραγουδιστή Τάκη Καρναβά) και αφού οδηγήσετε 3,4 χλμ. θα φθάσετε στον Μύτικα. Το καλοκαίρι ο παραθαλάσσιος οικισμός σφύζει από ζωή και αριστερά σας οι παραλίες Σχίνος και Παλιόβαρκα τραβούν όλα τα φλας. Το νησί της Επισκοπής ορθώνεται επιθετικά, μιαν ανάσα απ΄ το λιμάνι του Μύτικα, και τα δεκάδες πουλιά φέρνουν την εικόνα από την ταινία «Πουλιά» του Χίτσκοκ. Το περπάτημα μέχρι την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας με το πέτρινο καμπαναριό στον Βούλκο αποτελεί το καλύτερο επιστέγασμα μιας περιήγησης σ΄ έναν τόπο για υψηλές ταξιδιωτικές απαιτήσεις.
Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο