Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ομιλία Ζέφης Δημαδάμα στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη στις 20-03-2010.


Το μέλος του ΕΣ Ζέφη Δημαδάμα (Γραμματεία του Οργανωτικού και Τομεάρχης Γυναικών) λαμβάνοντας το λόγο είπε χαρακτηριστικά :
Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διπλωματικό μαραθώνιο ώστε η χώρα να διασωθεί και να στηριχθεί πολιτικά από τους εταίρους της. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τους εργαζομένους πραγματικά πλήττουν το εισόδημα αλλά ήταν απαραίτητα για να μην λάβουν οι εταίροι «χωρίς εμάς για εμάς» κάποια μέτρα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ο Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων, την ανάγκη να στηρίξουμε τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία η ΝΔ οδήγησε με τη λεηλασία της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, αναμένει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας και της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανεργίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ε.Σ.Υ.Ε. και ως Τομεάρχης Γυναικών του κόμματος, η ανεργία στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, τρεις στις δέκα νέες γυναίκες είναι ήδη χωρίς δουλειά, ενώ το ποσοστό των ανέργων γυναικών είναι σήμερα διπλάσιο από αυτό των ανδρών.
Θέλουμε να επισημάνουνε ότι η στήριξη της Γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στα πλαίσια ενός συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος που πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην αξιοποίηση ενός ιδιαίτερα δυναμικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.
Αναμένουμε άμεσα, όπως έχει ήδη αναφερθεί από τον Πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου και ξαναειπώθηκε σήμερα εδώ στο ΕΣ να ξεκινήσει το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ και η αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να αλλάξει πορεία η πατρίδα μας και στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμη σταθερή προοπτική για εργασία και ανάπτυξη.
Μας ενημέρωσε επίσης ο πρωθυπουργός ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα έρθει σχέδιο νόμου για τη δραστική μείωση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων, καταργώντας έτσι την απίστευτη γραφειοκρατία, πολλές φορές και διαφθορά, που αποτελούσε εμπόδιο για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι το επόμενο δίμηνο, προκηρύσσουμε προγράμματα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διάσωση υγιών επιχειρήσεων από την οικονομική κρίση, μέσα από την κατάρτιση των εργαζομένων, την εκπαίδευσή τους και σε θέματα εξοικονόμησης πόρων, πράσινης διαχείρισης – ανάπτυξης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων».
Συγχρόνως όμως οι πολίτες, σηκώνοντας τα βάρη των μέτρων, αναμένουν δυο βασικά στοιχεία : α) την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο, σε αυτούς που κακοδιαχειρίστηκαν και καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να έρθουν στα ταμεία από τα οποία κατασπαταλήθηκαν. Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν και β) την υλοποίηση της αξιοκρατίας στη χώρα μας. Οι νέοι και όχι μόνο αντιλαμβάνονται ότι η αξιοκρατία είναι μονόδρομος και ελπίδα. Απαραίτητη προϋπόθεση να πάμε μπροστά. Αυτό το απαιτούμε και το περιμένουμε. Πρώτο βήμα ο νόμος για τις αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ καθώς και η επιλογή των Προϊστάμενων στη Δημόσια Διοίκηση με αντικειμενικά κριτήρια.
Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφερθώ, ως γραμματεία του Οργανωτικού, στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού και τις προσπάθειες για ανανέωση του Κόμματος από το Γραμματέα Σ. Ξυνίδη. Τις τελευταίες 2-3 βδομάδες ο γραμματέας προχώρησε σε ανασυγκρότηση των Τομέων και όρισε νέους Γραμματείς λαμβάνοντας υπόψη την αντικειμενικότητα, την ανανέωση και την ανάγκη «ανοίγματος» του κόμματος στην κοινωνία. Είμαι σε θέση να πώ ότι με όλες μας τις δυνάμεις και από τη θέση ευθύνης που κατέχω θα αναδείξω ως βασική αιχμή της προσπάθειας μου την απελευθέρωση από από «αγκυλώσεις» και μικροπολιτικές σκοπιμότητες για τη δημιουργία ενός ανοικτού συμμετοχικού κόμματος που θα αφουγκράζεται τον πολίτη και θα μπορεί να μεταβιβάζει αμφίδρομα απόψεις, κρίσεις και λύσεις για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση.
Οι μέρες που το κόμμα ήταν πεδίο ανάπτυξης προσωπικών στρατηγικών και στόχων είναι παρελθόν. Με τη στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού και του Γραμματέα στόχος είναι η συμμετοχή όλων ισότιμα, χωρίς ‘αξιώματα’, χωρίς κρυφά χαρτιά και αποκλεισμούς, με νέες ιδέες και οράματα.
Ειδικότερα αναφέρω ακριβώς τα λόγια του Πρωθυπουργού τα οποία ειπώθηκαν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες μας στο Κίνημα: «το ΠΑΣΟΚ θα εργάζεται αδιάλειπτα, αδιάκοπα, νυχθημερόν, ασταμάτητα για να φτιάξουμε ξανά την Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους. Δίπλα και μαζί με την Κυβέρνηση. Ελέγχοντας την πορεία του κυβερνητικού έργου. Τροφοδοτώντας τα Υπουργεία με ιδέες. Αναδεικνύοντας στελέχη για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Με φρεσκάδα, με ήθος, με πάθος, με όρεξη για δουλειά».
Θέλουμε τη συνεργασία με όλους σας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγώνες του πρωθυπουργού και να ξαναδούμε τη χώρα να ισχυροποιείται και τους πολίτες να ελπίζουν σε νέες υγιείς και αξιόπιστες βάσεις.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο