Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Νίκος Καραπάνος: Η συμφωνία των Βρυξελλών, ο μηχανισμός στήριξης, ο ρόλος των ΔΝΤ. Φοβάμαι τα χειρότερα..

Να εφαρμοστεί το μοντέλο Σαμαρά και στην Αιτωλοακαρνανία. Όλα θα κριθούν το Μάιο όταν θα χρειαστεί να βγούμε ξανά στις αγορές για δανεισμό. Η μονοδιάστατη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αυτή των μέτρων, οδηγεί σε μακροχρόνια ύφεση. Τώρα θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις και μάλλον δεν θα αποφύγουμε το δεύτερο πακέτο. Η άμεση προσαρμογή είναι μονόδρομος και η προσπάθεια είναι εθνική. Να μην εξοντώσουμε όμως το έθνος..
Η νίκη έχει πολλούς «πατέρες», πράγμα που επιβεβαιώθηκε ξανά σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καραπάνο που πριν μπει στο στούντιο φρόντισε μέσω διαδικτύου να ενημερωθεί για τις αντιδράσεις σε Γερμανία και Γαλλία, όπου τα μέσα ενημέρωσης θριαμβολογούσαν για τη «νίκη Μέρκελ» ή τη «νίκη Σαρκοζί». Αν προσθέσουμε και τις ελληνικές θριαμβολογίες για τη «νίκη Παπανδρέου»... συμπέρασμα δε βγαίνει. Κατά τον κ. Καραπάνο πάντως η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Ο ίδιος άλλωστε επεσήμανε ότι η «μπλόφα» του πρωθυπουργού δεν πέρασε και πως αυτός ο μηχανισμός που αποφάσισαν οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης, αν τελικά ενεργοποιηθεί, θα φέρει νέα δεινά για τους πολίτες.
Ο κ. Καραπάνος δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στην πολιτική ωριμότητα και εθνική υπευθυνότητα που επέδειξε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και έδωσε τον δικό του παράλληλο αγώνα στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισε δε πολιτική πρόοδο τη συναίνεση που παρέχει η αξιωματική αντιπολίτευση, μη παραλείποντας να σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση την είχε αρνηθεί. Συμφώνησε ότι η άμεση προσαρμογή είνει επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα εκείνα που οδήγησαν στη σημερινή αδιέξοδο, τόνισε όμως ότι όσο τα σκληρά μέτρα δεν συνοδεύονται από αναπτυξιακές πολιτικές, όχι μόνο αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει αλλά περαιτέρω προβλήματα θα δημιουργηθούν λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία μπαίνει η χώρα μας.
Με έντονη την αυτοκριτική διάθεση ο κ. Καραπάνος δεν αρνήθηκε τις ευθύνες του κόμματός του, σημείωσε όμως ότι η προσπάθεια που τώρα γίνεται δεν μπορεί να είναι ...μονόχρωμη (πράσινη ή μπλε δηλαδή) και γι΄ αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό να υπερβεί κατεστημένες πολιτικές αντιλήψεις και να προχωρήσει σε εθνική στρατηγική, αξιοποιώντας εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε υπουργεία όπου εξ΄ ορισμού θα έπρεπε να υπάρχει συνέχεια εθνικής πολιτικής.
Επανέλαβε την πρότασή του για έμπρακτη πολιτική στήριξη απ΄ την Ευρώπη μέσω των Εθνικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού των κρατών μελών της Ε.Ε , λέγοντας ότι αν τα έντεκα εκατομμύρια τουρίστες γίνονταν είκοσι πέντε ... δεν θα είχαμε ανάγκη ούτε από μηχανισμούς στήριξης ούτε από δανεικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά την παρέμβαση Τρισέ, τον οποίο και χαρακτήρισε ως τον «ήρωα της Ελλάδας γι΄αυτή την εβδομάδα», η χώρα μας πράγματι θα δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο απ΄το εξοντωτικό 6,5 % (προέβλεψε 5,75%), τόνισε όμως ότι... πάλι για δανεισμό μιλάμε και μάλιστα με επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο απ΄το 3,25% άλλων ευρωπαικών κρατών. Συμπλήρωσε δε ότι τον Μάιο θα χρειαστεί να βγούμε ξανά στις αγορές για άλλα 20-25 δις ευρώ και εκεί θα κριθούν όλα. Τότε είναι που θα κριθεί αν θα υπάρξει ή όχι και δεύτερο πακέτο μέτρων.
Ο κ. Καραπανος κληθείς να σχολιάζει τα συσσωρευμένα προβλήματα στην Αιτ/νία και δει αυτά της υγείας, της παιδείας, και των αγροτών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε το ευνοϊκό περιβάλλον που παρέλαβε από την Ν.Δ. (αυτονόμηση πανεπιστημίου, προγραμματισμός στελέχωσης νοσοκομείων κ.τ.λ) αλλά εγκατέλειψε την Αιτ/νία στην τύχη της, με τα ποσοστά ανεργίας, να αυξάνονται ανησυχητικά και την επιχειρηματικότητα να παραπαίει.
Στο ερώτημα γιατί η Ν.Δ δεν εισπράττει απ΄ τη φυσιολογική φθορά του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Καραπάνος είπε ότι οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό έχουν μάθει αν ψηφίζουν....από συνήθεια! Εξειδικεύοντας το ίδιο ερώτημα για την Αιτ/νια, ο κ. Καραπάνος ζήτησε την εφαρμογή του μοντέλου Σαμαρά. Όπως δηλαδή οι νεοδημοκράτες επέλεξαν για αρχηγό του κόμματος έναν άνθρωπο ικανό, που δεν ανήκει όμως σε πολιτική οικογένεια, που δεν είναι από «τζάκι», που δεν είχε μηχανισμούς να τον στηρίξουν και δεν τον συνόδευε η πολιτική συνήθεια της κληρονομικής ψήφου, έτσι και με το τοπικό πολιτικό προσωπικό οφείλουν οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Κατά τα λοιπά, ο κ. Καραπάνος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν είναι αυτός που θα απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλήψεις των άλλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο