Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Δημόσιες διαβουλεύσεις για πληθώρα ανεμογεννήτριων σε Ξηρόμερο και Ναυπακτία!


πηγη Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας

Δημοσιεύθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) προς δημόσια διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για 4 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ):.....

στον Δήμο Ξηρομέρου:

1) Για ΑΣΠΗΕ ισχύος 13,8MWστη θέση ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ_Α1 εντός της Δ.Ε. Αστακού του δήμου Ξηρομέρου, για τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 91,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 58,5 μέτρα, της εταιρείας «ENERGYCOM Α.Ε». Δημόσια διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 30-6-22: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/6290 με Περιβαλλοντική Ταυτότητα έργου (ΠΕΤ): 2112681321.

2) Για ΑΣΠΗΕ ισχύος 20,7MW στη θέση ΡΙΓΑΝΗ-ΣΠΑΡΤΟΛΙΖΑ εντός της Δ.Ε. Αστακού του δήμου Ξηρομέρου, για επτά (7) ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 91,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 58,5 μέτρα, της εταιρείας «VALUE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε». Δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 6-7-22 : https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/6341 με Περιβαλλοντική Ταυτότητα έργου (ΠΕΤ): 2112681628.

🔥 Σημαντικά:

α) Οι ανωτέρω εταιρείες μπορεί φαινομενικά να έχουν διαφορετικές ονομασίες, πρόκειται όμως για μία εταιρεία, αφού και στις 2 περιπτώσεις η διεύθυνση και των 2 εταιρειών είναι η ίδια, αλλά και ο υπεύθυνος επικοινωνίας είναι το ίδιο πρόσωπο (!).

β) Οι παραπάνω ΑΣΠΗΕ βρίσκονται πλησίον προστατευόμενων περιοχών για την ορνιθοπανίδα, H εταιρεία, εντούτοις, δεν έχει αξιολογήσει τις ενδεχομένως πολύ σημαντικές επιπτώσεις των έργων στις ανωτέρω προστατευόμενες περιοχές και δεν έχει υποβάλει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) !

γ) Οι 2 ΑΣΠΗΕ βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις στην πόλη του Αστακού και στα χωριά: Καραϊσκάκης, Βασιλόπουλο, Χρυσοβίτσα, Αγράμπελα και Στρογγυλοβούνι.


στον Δήμο Ναυπακτίας:

1) Για ΑΣΠΗΕ ισχύος 34,8MW στη θέση ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ εντός των Τ.Κ. Γαβρολίμνης και Τρικόρφου Ναυπακτίας, για έξι (6) ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 102,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 77,5 μέτρα, της εταιρείας «GREEKSTREAM ENERGY Α.Ε». Δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 28-6-22: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/6343 με Περιβαλλοντική Ταυτότητα έργου (ΠΕΤ): 2111657926.

2) Για ΑΣΠΗΕ ισχύος 33MW στη θέση ΡΟΥΠΑΚΙΑ εντός των Τ.Κ. Νεοκάστρου, Παλαιοπύργου και Στύλιας Ναυπακτίας, για έξι (6) ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 101 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 79 μέτρα, της εταιρείας «GREEKSTREAM ENERGY Α.Ε» Δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 6-7-22: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/6375 με Περιβαλλοντική Ταυτότητα έργου (ΠΕΤ): 2111658122.


🔥 Σημαντικά:

α) Ακριβώς εφαπτόμενα με τον ΑΣΠΗΕ Ρουπάκια, βρίσκεται ο ΑΣΠΗΕ Καστρουμάς της ιδίας εταιρείας στο στάδιο της άδειας παραγωγής και με ισχύ 38,5ΜW. Πρόκειται δηλαδή για ένα ενιαίο έργο ισχύος 71,5ΜW, που η εταιρεία διαίρεσε σκοπίμως σε 2 μικρότερα για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης στην αδειοδότηση τους! Η μεθόδευση κατάτμησης έργων με τον ίδιο φορέα υλοποίησης έχει κριθεί απαράδεκτη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2157/2019) και στη συνέχεια με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/45322/558, 11.05.2021) για αντίστοιχη περίπτωση κατάτμησης έργων 4 ΑΣΠΗΕ στην ΠΕ Τρικάλων.

β) Η εταιρεία GREEKSTREAM ENERGY, μάς είχε επίσης αποσχολήσει πρόσφατα με ΑΣΠΗΕ σε διαβούλευση στο Κακομάλι Ξηρομέρου, καταθέτωντας μελέτη με πολλές ελλείψεις (!)





8 σχόλια:

  1. Να πειτε παλι οχι οπωσ κανετε καθε φορα και να καιτε καρβουνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί εσύ τι κάνεις καις κάρβουνο 8:06

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ δεν υπάρχουν δρόμοι δεν πίνεται το νερό και θέλουν να βάλουν κ αυτά τα αγγούρια όρθια αντί για δέντρα! Να πα να σκάψουν για πετρέλαιο ή αέριο με τις κότες που κυβερνάνε! Και ο Έλληνας χρυσοπληρώνει λογαριασμούς. Μπεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αν στις βάλουν θα έχεις έκπτωση στο ρεύμα 9:13 . Αλλά από κάτι τέτοιους υποφέρει ο κόσμος

      Διαγραφή
  5. γέμισε ο τόπος απο δαύτες και χωρίς καμία ωφέλεια για το λαό
    Μόνο ζημίά προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον και το ρεύμα το ηλεκτρικό στα ύψη και καίνε, τις τσέπες των καταναλώτων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάρβουνο καις εσύ και οι όμοιοι σου που δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Αλλά με τα μυαλά που κουβαλάτε ξηρόμερο είναι και ξηρόμερο θα παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεχρι να βγει προγραμμα που θα σου βαζει στη σκεπη σου φωτοβολταικο επιδοτουμενο για να μην πληρωνεις ρευμα οχι θα λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο