Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Δημήτρης Tάγκας : έρευνας, καταγραφής και δημιουργίας μονοπατιών στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου


Πηγή: Σελίδα Facebook Τάγκας Δημήτρης

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Αγραμπέλου Δημήτρης Τάγκας στο προσωπικό του προφίλ εγραψε : Η συνεργασία του Δήμου Ξηρομέρου με τον ανάδοχου της υπηρεσίας σχεδιασμού ύλης Paths of Greece για την έρευνα και την καταγραφή των μονοπατιών του Δήμου μας, μου έδωσε την ευκαιρία σαν πρόεδρος της κοινότητας για ένα Σαβατοκύριακο με αρκετό περπάτημα μέσα στο βελανιδοσάσος και γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας . Μία έντονη γνωριμία με την φύση αλλά και την δυνατότητα να περιηγηθώ σε μονοπάτια όπου σχεδίασαν και περπάτησαν οι πρόγονοί μας έτσι ώστε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα......


Η συνεργασία του Δήμου Ξηρομέρου με τον ανάδοχου της υπηρεσίας σχεδιασμού ύλης Paths of Greece για την έρευνα και την καταγραφή των μονοπατιών του Δήμου μας, μου έδωσε την ευκαιρία σαν πρόεδρος της κοινότητας για ένα Σαβατοκύριακο με αρκετό περπάτημα μέσα στο βελανιδοσάσος και γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας . Μία έντονη γνωριμία με την φύση αλλά και την δυνατότητα να περιηγηθώ σε μονοπάτια όπου σχεδίασαν και περπάτησαν οι πρόγονοί μας έτσι ώστε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα.

Να ευχαριστήσω πρώτα απ όλους τον φίλο μας από την Γουργιώτισσα Τάσο Καραΐσκο για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μου μιας και είναι πραγματικά μια εγκυκλοπαίδεια γνώσης τόσο της ιστορίας του Ξηρομέρου όσο και της Φύσης . Πραγματικά αισθάνθηκα πάλι μαθητής μιας και σε κάθε απορία μας εκείνος σταματούσε και μας εξηγούσε τα πάντα γύρω από την ιστορία του τόπου μας .

Τον Δασολόγο -Περιβαλλοντολόγο του Α.Π.Θ. και Αστακιώτη Βασιλόπουλο Γρηγόριο , τον Κωνσταντίνο Καρατζούνη Τοπογράφος - Μηχανικός Επίσης τον εκλεκτό μου φίλο και Πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου της Γουργιώτισας Κωνσταντίνο Κώστα για την ξενάγηση και το ενδιαφέρον του για την αναζήτηση των μονοπατιών μας.

Κάναμε μια διαδρομή από τον Πρόδρομο μέχρι και το παλιό εκκλησάκι της Νίτσας (προς Γουργιώτισσα στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου) όπου η εμπειρία ήταν μοναδική.

Βρήκαμε μονοπάτια επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Ναό της Αρτέμιδος παλαιό νεκροταφείο και διάφορα άλλα σημεία που αξίζει ο περιηγητής να διασχίσει μέσα στην όμορφη φύση της περιοχής μας.

Επόμενη διαδρομή 1. Πρόδρομος Αγράμπελο μέσα από την ιστορία των προγόνων μας .

Άγιος Γεώργιος (παλαιό νεκροταφείο Αγραμπέλου) - (Gouva a couproft) - Gouva a bisiri La Lesiouti (Πηγάδι) La berou a tzotza (Σπηλιά) – La Miragiou (Πηγάδι)

2. Αγράμπελο – (La Siroki) Πηγάδι -Άγιος Αθανάσιος (Παλαιό νεκροταφείο Νούσας) Αρχαίο κάστρο Κορόντων

3. Αγράμπελο – Πηγάδια – Παλαιομάνιννα.
1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο