Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς οι πληρωμές - Πώς η διόρθωση λαθών


Εκπνέει η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα πρέπει να πληρωθεί έως και αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί και σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις......

Σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να ακολουθήσει τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή της πρώτης δόσης, μπορεί να πληρώσει ως εξής:

Με πιστωτική κάρτα και 12 άτοκες δόσεις. Πρόκειται για εναλλακτική λύση που προσφέρουν οι τράπεζες στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάγια ρύθμιση για έως 24 δόσεις. Σε αυτή τη λύση υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα αν οι δόσεις είναι έως 12, ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος φτάνει στο 6,82%. Για να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην παραπάνω ρύθμιση θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ανέρχεται σε πάνω από 300 ευρώ.

Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας αλλά και οι περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για το ίδιο διάστημα.

Θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί ή να έχουν εξοφληθεί άλλα χρέη.

Πώς διορθώνονται τα λάθη δηλώσεων

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους, που εντόπισαν μετά την έκδοση του νέου ΕΝΦΙΑ, θα έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 προκειμένου με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων να διορθώσουν τα λάθη που καταγράφονται στην ακίνητη περιουσία τους. Οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση και στη συνέχεια θα περιμένουν την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού προκειμένου να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, όσοι θεωρούν ότι έλαβαν φουσκωμένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία να υποβάλουν έως τις 10 Ιουνίου ενδικοφανή προσφυγή, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι έως και τις 10 Ιουλίου 2022.

Πώς υποβάλλονται οι τροποποιητικές

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όσοι υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 που τους στοιχίζουν, συνήθως σε φόρο, είναι:

Η δήλωση της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου.

Η λανθασμένη αναγραφή απόστασης του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον η απόσταση από τη θάλασσα είναι χαμηλότερη των 700 μέτρων, τότε υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Τα λάθη στη δήλωση των ημιτελών κτισμάτων. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια.

ethnos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο