Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Κώστας Γαλάνης: Στις δημοτικές εκλογές το ερώτημα είναι ποιος πραγματικά μπορεί να βοηθήσει αυτό τον τόπο


Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*

Τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα και την αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν θα είναι μια ιδεολογική μάχη. Αλλά μια μάχη πάνω στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διευρυμένος Δήμος Αμφιλοχίας.....

Και ενώ το διακύβευμα θα έπρεπε να είναι πως θα παραχθεί πλούτος στην περιοχή, δηλαδή δουλειές και θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, εμείς παλεύουμε ακόμη για τα βασικά, ύδρευση, καθαριότητα, προσβασιμότητα, φωτισμός, εξηλεκτρισμός, για αναπλάσεις καλύτερα να μην μιλήσουμε αυτές είναι ανύπαρκτες…

Αλίμονο αν ο καθένας από εμάς δεν είχε τις δικές του ιδεολογικές απόψεις ή ζούμε με το κεφάλι μέσα στην άμμο και δεν γνωρίζουμε ότι τα κόμματα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική αλλά και την πορεία αυτού του τόπου.

Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση των κομμάτων στην αυτοδιοίκηση. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και οι λύσεις στα προβλήματα δεν θα είναι καθόλου εύκολες.

Οι αυτοκινητόδρομοι αλλάζουν το μοντέλο παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο και κυρίως στις υπηρεσίες. Η Αμφιλοχία βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο. Με τις σωστές κινήσεις, οι αυτοκινητόδρομοι μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο στην προσπάθεια να αναθερμανθεί η τοπική αγορά και η περιοχή να αποκτήσει ξανά την παλαιότερη εμπορική της αξία. Στον πρωτογενή τομέα δημιουργούνται ευκαιρίες. Είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τον τοπικών μας προϊόντων.

Την απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα, δηλαδή στις δημοτικές εκλογές ποιος πραγματικά μπορεί να βοηθήσει αυτό τον τόπο, την δίνουν οι όμοροι δήμοι μας και κυρίως τα χρήματα που απορρόφησαν τα τελευταία χρόνια.

Είναι καλύτερα για ένα δήμο να είναι της ίδιας κυβέρνησης ή της αντιπάλου παράταξης;

Το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά χωράει πολλή συζήτηση.

Ο ρόλος του δημάρχου είναι να βρίσκει κοινά πεδία με όλους και κυρίως να μάθει να διεκδικεί.

Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να τονίσουμε ότι και τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Έχουν βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Η κοινωνία τρέχει πιο γρήγορα από αυτά και προσπαθούν να την ακολουθήσουν. Δεν κατέφυγαν σε χρίσματα, αλλά στήριξαν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ευρείας αποδοχής. Είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να στηρίξουν ψηφοδέλτια νίκης και να διαχειριστούν θέσεις ευθύνης και όχι απλά να κάνουν αντιπολίτευση. Θα στηρίξουν υποψήφιους με ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, ενισχύοντας την κοινωνική τους δυναμική. Απαιτούνται, λοιπόν, συνεργασίες με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, δεσμεύσεις και κατευθύνσεις με βάση τις ανάγκες του δήμου μας.

Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά για όλους. Να μπορέσουν να σχηματιστούν πλατιές συμμαχίες, οι οποίες θα απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν «χρώμα» και τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής και δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί που υπήρχαν κάποτε. Σημασία έχει το πως θα καταφέρει κάποιος να έχει την στήριξη της κοινωνίας.

Επιβάλλεται ίσως για πρώτη φορά να υπάρξει μια απόσταση. Τα προβλήματα του τόπου πρέπει να μπαίνουν πάνω από τα κόμματα. Πρέπει να λειτουργήσουμε συνθετικά για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!

*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο