Κυριακή 29 Μαΐου 2022

To Yπουργείο βάζει «μπρος» για τις μελέτες του “Αστακός – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία”




«Προσκλητήριο» από το Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση των μελετών του οδικού άξονα που παραμένουν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών.
Αν και μάλλον ακόμα υπάρχει δρόμος μπροστά μας, φαίνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να εκκινήσει τις μελέτες για τον οδικό άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι.
Μπορεί το ραντεβού του Υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας να παραμένει σε εκκρεμότητα, μπορεί ο ίδιος ο Υπουργός κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στα εργοτάξια του Άκτιο – Αμβρακία να απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, ωστόσο το Υπουργείο έκανε μια πρώτη κίνηση…
Το Υπουργείο Υποδομών απέστειλε «προσκλητήριο» (συνολικής αξίας… 45 εκατ. ευρώ) προς δυνητικούς δικαιούχους, ώστε να ανταποκριθούν στην υποβολή προτάσεων για την ωρίμανση έργων και διαδικασιών προς ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου. Η δράση αφορά στην «ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση – αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.λπ.)», στην «Πολυτροπική και αστική κινητικότητα», σε «Σιδηροδρομικό Δίκτυο» και «Οδικές υποδομές», ενώ δυνητικοί δικαιούχοι είναι Δήμοι (π.χ. Θεσσαλονίκης), φορείς και διευθύνσεις του Υπουργείου (αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, οδικών υποδομών, συγκοινωνιακών υποδομών με σύμβαση παραχώρησης – Δ16), ο ΟΣΕ κτλ.). Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο «προσκλητήριο» αφορά και τις μελέτες για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.
Μέσα λοιπόν στην πρόσκληση αυτή περιλαμβάνονται και οι μελέτες του οδικού άξονα Αστακός – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία. Και το ενδιαφέρον είναι ότι ο οδικός άξονας αναφέρεται έτσι, δηλαδή στην ολότητά του, ως διευρωπαϊκό δίκτυο. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, οι (ανολοκλήρωτες) μελέτες στο βαθμό που έχουν προχωρήσει, αυτό έχει γίνει τμηματικά, σε ορισμένα δηλαδή τμήματα του οδικού άξονα. Τώρα, ως φαίνεται το Υπουργείο θα αντιμετωπίσει τον οδικό άξονα στο σύνολό του –όπως εξάλλου ζητούν και οι φορείς της περιοχής- και προφανώς επίκειται το επόμενο διάστημα η ανάθεση των μελετών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να έχει ελπίδες αυτό το αναπτυξιακό έργο να μπει κάποια στιγμή στις ράγες της υλοποίησης, καθώς χωρίς μελετητική ωριμότητα είναι απίθανο να προχωρήσει το έργο και μάλιστα στο σύνολό του.
Εκκίνηση και για τις μελέτες των αρδευτικών περιμετρικά της Τριχωνίδας.
Αυτή όμως η πρόσκληση του Υπουργείου βγάζει «ειδήσεις» και σε σχέση με τα εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει την «Οριστική μελέτη αναμόρφωσης αρδευτικών δικτύων παραλίμνιων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας – Ζώνες 5, 6 και 6α» και τη «Μελέτη αναμόρφωσης αρδευτικών δικτύων αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Παναιτωλίου». Πράγμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο είναι διατεθειμένο μέσω της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων να ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τα αρδευτικά δίκτυα σε όλες τις πεδινές περιοχές περιμετρικά των λιμνών του Αγρινίου.
agrinioculture.gr

1 σχόλιο:

  1. Το Υπουργείο ζητάει μελέτες για να προχωρήσει τα έργα πρέπει κ εμείς να ήμαστε σε όλα έτοιμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο