Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ιστορική μέρα. Μετά από 12 χρόνια ξεκίνησε η μετακόμιση του Κ.Υ. Μύτικα στο νέο κτίριο.Φωτογραφίες: Πρόεδρος Κοινότητας
Μύτικα Δημήτρης Φάρρος.

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε σήμερα η σταδιακή μετακόμιση του Κ.Υ. Μύτικα στο νέο κτίριο, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τις 15 Ιουνίου. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2011 και τον Ιούλιο του 2011 σας ενημερώσαμε για την πρώτη διακοπή εργασιών σε αυτό (δείτε εδώ)......

Επί 12 χρόνια παρακολουθούσαμε την εξέλιξη αυτού του πολύπαθου έργου και σας ενημερώναμε. Ένα έργο πραγματικά πολύπαθο, ένα σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, όπου προσωπικά δεν διστάσαμε όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξουμε τις ευθύνες για αυτή την μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης.

Σύντομο ιστορικό του έργου:
Ένα πολύπαθο έργο που το 2009 εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υγείας, επί υπουργίας κ. Μάριου Σαλμά, δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2010, με προϋπολογισμό 1.198.117,34 ευρώ και ο ανάδοχος του έργου το ανέλαβε με έκπτωση 48,05%. Υπογράφτηκε η σύμβαση τον Μάιο του 2010 και αρχές του 2011 ξεκίνησε η κατασκευή του.
Το έργο αυτό αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μιας και η ανάδοχος δεν πληρωνόταν ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, με αποτέλεσμα να έχουμε διαδοχικές διακοπές εργασιών εκ μέρους της, για να εξασφαλίσει τα χρήματα που δικαιούνται.
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, με συνεχείς διακοπές εργασιών και περνώντας από χίλια κύματα, η συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώθηκε το 2018.
Η μεγάλη παράληψη ήταν ότι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, που ήταν ο Δήμος Ξηρομέρου, δεν έκανε καμία ενέργεια για να απορροφήσει τα υπόλοιπα 553.117,34 ευρώ από την έκπτωση του έργου, που ήταν προς διάθεση για το Κ.Υ. Μύτικα, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί, μιας και πολλά πράγματα δεν περιλαμβάνονταν στην μελέτη και στην εργολαβία που έτρεχε (περιβάλλον χώρος, βιολογικός καθαρισμός, κυκλοφοριακή σύνδεση, περίφραξη του οικοπέδου επιφάνειας 5.940,84 m2, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κ.λπ).


Τρόποι διάθεσης:
- επέκταση ισχύουσας σύμβασης – συμπληρωματική σύμβαση.
- δημοπράτηση αποπεράτωσης Κ.Υ. Μύτικα, με σύνταξη νέας μελέτης.
- προμήθεια νοσοκομειακού – ξενοδοχειακού εξοπλισμού.


Για όλα αυτά ήταν ενήμερος ο Δήμος Ξηρομέρου, με σχετική αλληλογραφία από την ανάδοχο του έργου και προφορικά, αλλά δυστυχώς δεν έπραξε τίποτα, με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να χαθούν.
Μιλάμε για μία αδιαφορία κυριολεκτικά πρωτοφανή, για ένα έργο που αφορά την υγεία των κατοίκων 5 Κοινοτήτων, 2 Νησιών και χιλιάδων επισκεπτών το Καλοκαίρι, σε μία περιοχή υγειονομικά απομονωμένη από κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες.
Την κατάσταση έσωσε το 2018 το Υπουργείο Υγείας, με παρεμβάσεις του υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Μίλτου Ζαμπάρα, του συμπατριώτη μας Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Πάνου Παπαδόπουλου, την πίεση ενεργών πολιτών όπως ο κ. Νίκος Νταής και του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα.
Το 2018 επί υπουργίας κ. Παύλου Πολάκη, το Υπουργείο Υγείας έβγαλε 200.000 € προς της 6η Υ.ΠΕ, για βιοϊατρικό εξοπλισμό του νέου Κ.Υ. Μύτικα.
Εκεί πάνω πίεσε η νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 την 6η Υ.ΠΕ., στην οποία παρέδωσε διοικητικά τον Αύγουστο του 2020 το Κ.Υ. Μύτικα, ώστε αυτή να προχωρήσει και να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα που είχαν βγει στο όνομα της, προς αποπεράτωση του Κ.Υ. Μύτικα και αυτό συνέβη με τις τρεις εργολαβίες που ακολούθησαν.
Βέβαια τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε και το τραγελαφικό, να παραληφθεί από τον φοβερό και τρομερό Δήμο Ξηρομέρου της τέως Διοίκησης Γαλούνη το Κ.Υ. Μύτικα, στο οποίο οι ελλείψεις βγάζανε μάτι. Χωρίς νερό, χωρίς ΔΕΗ, χωρίς περιβάλλοντα χώρο, χωρίς αποχέτευση και βιολογικό, χωρίς ξενοδοχειακό εξοπλισμό και χίλες δυο ελλείψεις, φανερές δια γυμνού οφθαλμού στον καθένα και χωρίς να είσαι ειδικός.
Με το καλό λοιπόν να υποδεχτούμε όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες το νέο Κ.Υ. Μύτικα, σε μία περιοχή υγειονομικά πραγματικά απομονωμένη και μιλάμε για τις 5 Κοινότητες της Δ.Ε. Αλυζίας και τα νησιά μας Κάλαμο και Καστό.


mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο