Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΤΑ …ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ Σχολιάζει την Επικαιρότητα 29 Μαΐου 2022


Επί τέλους προϋπολογισμός!


Εδέησε η Δημοτική Αρχή να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2022, με πεντάμηνη καθυστέρηση……Πάλι καλά που δεν τον έφερε για συζήτηση ‘’ πακέτο ‘’ με τον προϋπολογισμό του 2023. Κάτι είναι και αυτό….....
Διαβάστε περισσότερα »
‘’Από ολότελα, καλή είναι και η Παναγιώταινα’’ που λένε και στα μέρη μας….. Δικαιολογίες, για την πρωτοφανή αυτή χρονική υστέρηση, πολλές, αλλά μη πειστικές έως και γελοίες. Προορίζονται και μπορούν να πείθουν μόνο εκείνους, που εθελοτυφλούν και κανένα σοβαρό άνθρωπο. Και, βέβαια, από μια τέτοια εξέλιξη, μόνο ζημίες και ουδένα όφελος προκύπτουν για τον Δήμο και τους Δημότες. Θα μου πείτε, για τους Δημότες, ποιος νοιάζεται ; Αυτό είναι αλλουνού παππά Ευαγγέλιο.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται , την Κυριακή στις 8.30 το βράδυ, να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν σχετική απόφαση. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας-οι οποίες έχουν ήδη διαρρεύσει και κυκλοφορούν ευρέως- είναι ότι οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, δεν θα παρευρεθούν στη Συνεδρίαση, οπότε, θα υπάρξει ολιγοήμερη αναβολή, με στόχο η νέα Συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί μεσοβδόμαδα.

Αλλά, κατά πως λένε οι ίδιες οι πληροφορίες, ούτε η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί, αφού οι της Αντιπολίτευσης θέτουν ως όρο, για τη συμμετοχή τους, να εγγυηθεί η Πρόεδρος του ΔΣ για την σωματική τους ασφάλεια και ακεραιότητα. Μια εξέλιξη, που μπαίνει στο παιχνίδι , μετά τα όσα θλιβερά έλαβαν χώρα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αν θα αλλάξει κάτι και προς ποια κατεύθυνση, τις επόμενες ώρες και ημέρες, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα, δεν μπορώ να μη θεωρώ πιθανή την οποιαδήποτε εξέλιξη. Έχουμε αιφνιδιασθεί πολλές φορές από τα τεκταινόμενα στο Δήμο Ξηρομέρου, οπότε άλλος ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός , δεν είναι δα και τίποτα το τραγικό!

Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος…

Έτσι εχόντων των πραγμάτων θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, επηρεασμένη, οπωσδήποτε, από το απολύτως αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης και τις προσωπικές αντιπάθειες και αντιπαραθέσεις, που αγγίζουν τα όρια της εχθρότητας μεταξύ ορισμένων, τουλάχιστον, μελών του ΔΣ, αλλά κυρίως μεταξύ του κ. Δημάρχου και των ηγετών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η πρόβλεψή μου, λοιπόν, είναι ότι θα υπάρξει εμπλοκή στην ψήφιση του προϋπολογισμού καθώς η Αντιπολίτευση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να καταθέσει την δική της πρόταση για τον προϋπολογισμό, που, αν αγνοηθεί, θα περιπλέξει τα πράγματα, με προσφυγές κλπ, πράγμα , που θα πάει αρκετά πίσω την ψήφιση του προϋπολογισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για Δήμο και Δημότες.

Η συναίνεση, είναι κατά την άποψή μου, η λύση στο όλο πρόβλημα, που έχει ανακύψει και ταλαιπωρεί το Δήμο. Αυτό προϋποθέτει επικράτηση της λογικής ,από όλες τις πλευρές ,και παραμερισμό της έπαρσης, του εγωισμού και της ατελέσφορης επιμονής.

Έκπτωση 15%. Και τι με αυτό ;

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την έκπτωση που παραχώρησε ο εργολάβος στον οποίο καταχωρήθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας σε χωριά του Ξηρομέρου, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ. Είναι το περίφημο κονδύλι για το οποίο Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση έφθασαν στα άκρα και το οποίο στάθηκε αφορμή η Αντιπολίτευση να καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και να φέρει η ίδια εναλλακτική πρόταση η οποία, ναι μεν, υπερψηφίστηκε από το ΔΣ αλλά στη συνέχεια κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η ιστορία είναι γνωστή και δεν θα την επαναλάβω, αλλά όσοι εκφέρουν άποψη πάνω στο θέμα δε θα πρέπει να αγνοούν ότι η έκπτωση, από μόνη της, δεν έχει καμία αξία, για τους εξής λόγους :

1. Το έργο δεν έχει κοστολογηθεί σωστά, αλλά κατά τέτοιο τρόπο, που να αφήνει περιθώρια κάποιο τμήμα του συνολικού κονδυλίου να καταλήξει, εκεί που δεν προορίζεται.

2. Είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να διασφαλισθεί ότι το εγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για την εκτέλεση του έργου και δεν θα καταλήξει, εν μέρει, σε κάποιες τσέπες, εάν μελετητής και επιβλέπων είναι το ίδιο πρόσωπο, ή η ίδια Υπηρεσία. Ο ορισμός του ίδιου προσώπου, ή της ίδιας Υπηρεσίας και στους δύο ρόλους, αυτόματα, γεννά συνειρμούς και βάσιμες υπόνοιες για ‘’κακές προθέσεις ‘’ του παραχωρησιούχου. Εν προκειμένω, ο ορισμός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ως επιβλέπουσα Αρχή, θα αποτελούσε τη λύση, πολύ δε περισσότερο , που η Αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου, εξ αντικειμένου, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επίβλεψης ενός τέτοιου έργου.

3. Η σωστή και αποτελεσματική επίβλεψη του έργου είναι το παν, σε ότι αφορά την ποιότητα και την εκτέλεσή του με βάση τις προδιαγραφές της μελέτης.

Αν ο εργολάβος γνωρίζει ότι η επίβλεψη είναι ‘’για τα μάτια του κόσμου’’, τίποτα δεν τον εμποδίζει να εκτελέσει ένα έργο λειψό, που το κόστος του θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό, που προβλέπει η μελέτη. Και, δυστυχώς, αυτού του είδους τα έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, που απαιτούν προσχώσεις, διαμορφώσεις εδαφών , διαπλατύνσεις κλπ δίνουν πολλά περιθώρια επιλογών και ελιγμών στους εργολάβους, εάν δεν βρίσκονται υπό πραγματική επίβλεψη και εποπτεία. Σε μια τέτοια περίπτωση η οποιαδήποτε έκπτωση είναι ‘’στάχτη στα μάτια του κόσμου’’ και ο εργολάβος έχει τη δυνατότητα να διαθέσει τα χρήματα του έργου κατά το δοκούν….

4. Κάκιστος ο χειρισμός του ποσού από την πλευρά του Δήμου. Πέραν του ότι προχώρησε σε ανάθεση-γατί περί αυτού ουσιαστικά πρόκειται-δεν φρόντισε ώστε, ακόμα και με την έκπτωση του 15%, να κρατήσει το ποσό των 75.000 ευρώ που τώρα καλείται να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Πως θα μπορούσε να το επιτύχει ; Βάζοντας στο πρόγραμμα επιπλέον έργα πχ κόστους 650.000 ευρώ , έτσι ώστε μετά την έκπτωση, το απαιτούμενο , από τον εργολάβο, κονδύλι να διαμορφωθεί στα 500.000 ευρώ.



Κλειστές οι παιδικές χαρές . Για πόσο ακόμη ;



Άγνωστο παραμένει, το πότε θα ανοίξουν οι Παιδικές Χαρές του Δήμου. Είναι πολύ πιθανό να μη λειτουργήσουν μέσα στο Καλοκαίρι γιατί απαιτούνται έργα βελτίωσης και προσαρμογής τους στις απαιτήσεις ασφάλειας , που θέτει ο Νόμος. Απαιτείται και χρόνος και χρήμα για να φθάσουν στο σημείο να πιστοποιηθούν από κατάλληλο φορέα και εν συνεχεία να δοθούν προς χρήση.

Οι ελλείψεις που εμφανίζουν πολλές και ο Δήμος ‘’τρέχει’’ μήπως και σώσει την καλοκαιρινή περίοδο, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο. Και σε αυτό το ζήτημα , όλα γίνονται την τελευταία στιγμή και το τίμημα το πληρώνουν οι μικροί μας φίλοι, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Παίρνουν και αυτά μια γεύση- πολύ νωρίς βέβαια-για το τι σημαίνει δυσλειτουργία του Δήμου !



Άλλες οι εκλογές του 19 και άλλες του 23…



Υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει ότι οι Δημοτικές εκλογές του 2023 ελάχιστη σχέση θα έχουν με τις εκλογές του 2019 ;

Εάν ναι, δεν έχω παρά να σας πληροφορήσω ότι, ήδη, βρίσκονται στα σκαριά δύο Συνδυασμοί και μάλιστα, όσοι απαρτίζουν τον έναν από αυτούς, έχουν, ήδη, καταλήξει σε ενδεικτική ονοματαδοσία της παράταξης , αλλά και για τα πρόσωπα από τα οποία θα επιλεγεί αυτός, ή αυτή που θα ηγηθεί του εγχειρήματος.

Ο άλλος Συνδυασμός φαίνεται να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας και κινείται στο χώρο του νυν Δημάρχου, από τον οποίο ευελπιστεί να αποσπάσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του 2019, αλλά και συμβούλων, που έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον κ. Τριανταφυλλάκη.

Ο πρώτος εκ των δύο Συνδυασμών κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτόν κάθε Δημότη, ανεξαρτήτως πολιτικής του τοποθέτησης.

Βέβαια, μέχρι τις εκλογές απομένουν σχεδόν 15 μήνες και μέχρι τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο και τους συσχετισμούς δυνάμενων, που θα διαμορφωθούν στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις βουλευτικές εκλογές.



Thomas.barmparousis@gmail.com

3 σχόλια:

  1. Η Δήλωση που κατέθεσαν οι 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Δευτέρα 16 Μαΐου και αφορά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022.


    ΔΗΛΩΣΗ

    Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός συντάσσονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι κατόπιν παρεμβάσεων στην και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
    Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι στα πλαίσια του νόμου ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, αντί να εναρμονιστεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία άρα αντιπροσωπεύει και την πλειοψηφία των δημοτών, εμμένει αδικαιολόγητα στην απόφαση του να προχωρήσει με διαδικασίες απευθείας αναθέσεων και διαπραγμάτευσης σε έργα βιτρίνας και μάλιστα με εργολάβους της αρεσκείας του.
    Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένη πολιτική δεν συνάδει με το νόμο και την ηθική τάξη και τούτο διότι, σύμφωνα με την μελέτη που έχει συνταχθεί, θα εκτελεστούν έργα βιτρίνας και όχι τέτοια που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση των δημοτικών κοινοτήτων σε θέσεις και σημεία που συνεχώς πλήττονται από θεομηνίες.
    Η πρόταση μας είναι ότι θα πρέπει τα χρήματα να διατεθούν σε πραγματικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για τοποθεσίες που πράγματι το έχουν ανάγκη και κυρίως αυτές που πλήττονται επανειλημμένα από έντονα καιρικά φαινόμενα.
    Για την αλλοπρόσαλλη αυτή πολιτική και την άνευ λόγου εμμονή στο συγκεκριμένο θέμα ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή στους πολίτες και δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από την συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Ερωτόκριτος Γαλούνης (Επικεφαλής Παράταξης Δυνατό Ξηρόμερο Πρώτα ο Πολίτης)
    Γαζέτας Παναγιώτης
    Κακούρης Ηλίας
    Καρφής Θωμάς
    Ρετούλης Θωμάς
    Στάικος Παναγιώτης (Επικεφαλής Παράταξης Αναζωογόνηση Ξηρομέρου)
    Ζορμπάς Ιωάννης
    Κολοβός Χρήστος
    Γεωργούλας Κωνσταντίνος (Ανεξάρτητος)
    Γκόλιας Παναγιώτης (Ανεξάρτητος)
    Ζώγας Νικόλαος (Ανεξάρτητος)
    Λαϊνάς Κωνσταντίνος (Ανεξάρτητος)
    Λιβάνης Θεόδωρος (Ανεξάρτητος
    --------------------------------------------------------
    Όσο οι υπογράφοντες την παραπάνω ΔΗΛΩΣΗ δημοτικοί σύμβουλοί της αντιπολίτευσης του δήμου μας,
    δέν εναρμονίζεται παράγραφος της ΔΗΛΩΣΗΣ των, σε ότι αφορά τις παρουσίες και απουσίες των, απο πρόσφατη συνεδρίαση την 16/5/2022 του Δ.Σ. του δήμου μας, επακριβώς με την πραγματικότητα και σύμφωνα με τους κανόνες της αντικειμενικής δημόσιας ενημέρωσης, μειώνουν πολιτικά και κατα την άποψή μου και την αξιοπιστία των δημοτικών τους παρατάξεων, ως επικεφαλής και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας:《Συμπολιτεία Ξηρομεριτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα αυτοι οι ανεξάρτητοι τι ρόλο Βαράνε μήπως νομίζουν ότι γίνανε θεοί και λύνουν και δένουν αρε πηγαίνετε να πλάεστε ρε κακομοιρηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο