Vertigo καθώς το ρεύμα απειλεί να «χτυπήσει» τελειωτικά τις επιχειρήσεις
Μεταποίηση, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Αιτωλοακαρνανία στενάζουν υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους
Να μην πέσουν οι επιδοτήσεις πάνω στα de mininis ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας......
Η ενεργειακή κρίση ακολουθεί κατά πόδας το κύμα της ακρίβειας που ήρθε από τα μέσα του 2021 λόγω της αναταραχής που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία. Η τεράστια αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αλλά και στα καύσιμα, ανατροφοδοτεί το κύκλο της ακρίβειας «στριμώχνοντας» τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις «ταλαιπωρημένες» επιχειρήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ακόμη πακέτο 400 εκατ. για τον Ιανουάριο, που προορίζεται να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Δεκέμβριο του 2021 η τιμή της μεγαβατώρας (MWh) στο ρεύμα είχε αυξηθεί κατά 540%, όπως προκύπτει από τις τιμές στην χονδρική αγορά ρεύματος.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ετήσια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου έφθανε τον Νοέμβριο στο 180,9% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020, το ρεύμα στην λιανική είχε ακριβύνει κατά 37,8% και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει κατά 45,2%.
Για τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση γίνεται η κορυφή του παγόβουνου, που απειλεί ουσιαστικά τη βιωσιμότητά τους.
Στην Αιτωλοακαρνανία, μπορεί να μην υπάρχει ενεργοβόρα βιομηχανία, υπάρχει όμως ο αναπτυσσόμενος κλάδος της μεταποίησης που έχει υψηλά κόστη ενέργειας, όπως επίσης και πολλές δραστηριότητες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα (θερμοκήπια, γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις κτλ).
Επαγγελματίες των κλάδων αυτών είδαν τους τελευταίους λογαριασμούς του ρεύματος και έχασαν τη… γη κάτω από τα πόδια τους. Και αυτό γιατί οι λογαριασμοί στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερδιπλασιάστηκαν.
Η αύξηση του ρεύματος σε συνδυασμό με την αύξηση σε άλλα επιμέρους κόστη καύσιμα, δημητριακά/σιτηρά, λιπάσματα κτλ θέτουν ουσιαστικά εν αμφιβόλω ακόμη και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Ενώ για τις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, καθώς το κόστος του ρεύματος πλέον ανέρχεται σε πενταψήφιο αριθμό, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σε μερικές δεκάδες ευρώ.
Μείωση της κατανάλωσης, ύφεση και στο βάθος λουκέτα
Η ενεργειακή κρίση όμως φαίνεται ότι δεν είναι θα παροδική και οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η αγορά της ενέργειας θα χαρακτηριστεί από μεγάλη μεταβλητότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.
Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις μάλιστα λένε πως η ενεργειακή κρίση ίσως αποτελέσεις τη θρυαλλίδα για την περαιτέρω αποβιομηχάνιση της χώρας και πως γενικότερα θα φέρει πολλά λουκέτα σε ενεργοβόρες δραστηριότητες.
«Δεν το συζητάμε, πάμε σε ύφεση δυστυχώς» εκτιμά μιλώντας στη «Σ» για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η αγορά, οι επιχειρήσεις δηλαδή μεταξύ τους έχουν αποδεχθεί τις αυξήσεις, «το πρόβλημα είναι όταν το τελικό προϊόν θα φτάσει στον καταναλωτή. Θα αντέξει ο καταναλωτής τις αυξήσεις; Η μείωση της κατανάλωση θα μας βάλει και πάλι στο φαύλο κύκλο της ύφεσης»
Ωστόσο ο Π. Τσιχριτζής διαβλέπει κάτι ευοίωνο: «Αν μας σώζει κάτι μακροοικονομικά, είναι ότι τα επόμενα δύο χρόνια, πρόκειται να προχωρήσουν πολλές επενδύσεις που είναι στα σκαριά και ταυτόχρονα η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Π. Τσιχριτζής : Η ενεργειακή κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους
O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής
Σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό πακέτο επιδοτήσεων για την αύξηση του ρεύματος ο Π. Τσιχριτζής εμφανίζεται επιφυλακτικός όχι μόνο για το γεγονός ότι δεν καλύπτει το μέγεθος των αυξήσεων στο ρεύμα, που είναι προφανές ότι δεν το καλύπτει, αλλά και για το πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις αυτές. «Χρειάζονται ακόμη διευκρινήσεις από την Πολιτεία» επισημαίνει ο ίδιος «γιατί μπορεί να πέσουμε πάνω στα de minimis».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στη «Σ» «οι άμεσες κρατικές ενισχύσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ και λόγω της πανδημίες πολλές επιχειρήσεις έχουν πάρει διάφορες ενισχύσεις, είτε από τα προγράμματα των επιστρεπτέων προκαταβολών, είτε δάνεια από το ΤΕΠΙΧ, είτε άλλες covid ενισχύσεις.
Χρειάζεται λοιπόν διευκρίνιση το όλο θέμα». Μάλιστα ο Π. Τσιχριτζής επικαλείται ένα πρόσφατο παράδειγμα, αυτό του προγράμματος για τη «Σύγχρονη Μεταποίηση», που εξ΄αιτίας αυτού του λόγου «πετάχθηκαν» έξω αρκετές επιχειρήσεις.
Οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν βέβαια μια αναγκαιότητα, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε για ακόμη μια φορά το δρόμο των επιδοτήσεων και όχι της μείωσης των φόρων (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ) τόσο ρεύμα, όσο και στα καύσιμα.
«Οι φόροι αυτοί δεν πρόκειται να μειωθούν, γιατί εισπράττονται άμεσα και αν μειώνονταν θα μείωναν πολύ και τα κρατικά έσοδα…» εκτιμά με νόημα ο Π. Τσιχριτζής.
«Λίγοι εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα για ενεργειακή ιδιοκατανάλωση»
Όπως είναι αναμενόμενο ο Π. Τσιχριτζής παραδέχεται ότι η ενεργειακή κρίση θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στο κλάδο της μεταποίησης, παρατηρεί όμως ότι «η ενεργειακή κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους.
Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολλά προγράμματα για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση, όμως τις μεθόδους του ενεργειακού συμψηφισμού (virtual / net metering) ελάχιστοι τις εκμεταλλεύτηκαν». «Έστω και αργά» επισημαίνει ο Π. Τσιχριτζής «πρέπει λίγο – πολύ όλοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο