Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον : Γιατί συχνά τα rapid test δίνουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα – Τι δείχνουν οι μελέτες

 


Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει αυξήσει ραγδαία τα self, rapid και PCR τεστ σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Υπάρχει ωστόσο μεγάλος προβληματισμός για το αν υπάρχει κάποιο διαγνωστικό κενό στα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid test), όταν αυτά γίνονται στα πρώτα 24ωρα που κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου SARS-CoV-2 -αυτά που λέμε όλοι rapid test- εμφανίζονται λιγότερο «ευαίσθητα» στη έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της λοίμωξης Covid-19, μέσα στα πρώτα 24ωρα. Κι αυτό συμβαίνει μόνο με την παραλλαγή Όμικρον, ενώ πολύ σπανιότερα στις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. 

Διαβάστε περισσότερα »

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, αλλά και απλοί πολίτες προβληματίζονται με αυτή τη διαπίστωση, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, μικρότερη ακρίβεια στα rapid test και αύξηση στα ψευδώς αρνητικά δεν αποκλείεται να συμβάλλουν στην ακόμα μεγαλύτερη διασπορά της ασθένειας.

Πρόσφατη μικρής έκτασης μελέτη, που δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους, αλλά δημοσιεύτηκε στο medRxiv, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου μπορεί να εμφανίσουν “αστοχία” στην ταυτοποίηση της Όμικρον μέσα στις πρώτες ημέρες της μόλυνσης.

Πρόκειται για ένα διαγνωστικό “παράθυρο”, λένε οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, αφού ο θετικός στη νόσο Covid ασθενής, δεν θα έχει απομονωθεί έγκαιρα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε 30 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τριών πόλεων των ΗΠΑ, οι οποίοι ελέγχονταν καθημερινά. Αποδείχθηκε ότι κατά τις ημέρες 0 και 1 μετά από ένα θετικό τεστ PCR, όλα τα rapid test που διενεργήθηκαν παρήγαγαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, παρόλο που σε 28 από τις 30 περιπτώσεις, τα επίπεδα του ιού που ανιχνεύθηκαν στο μοριακό PCR τεστ, ήταν αρκετά υψηλά για να μολύνουν άλλους ανθρώπους.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, οι ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι τα μολυσμένα άτομα μετέδωσαν τον ιό σε άλλους ανθρώπους κατά την περίοδο που προηγήθηκε από το θετικό αποτέλεσμα. Επίσης είναι πολύ πιθανό, όπως είπαν, να υπήρξε μεγαλύτερη διασπορά από αυτή που κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν στη μελέτη τους.

«Νομίζω πως με κάθε νέα παραλλαγή που έρχεται, οι επιστήμονες πρέπει να θέτουν σε αμφισβήτηση οτιδήποτε ίσχυε προηγουμένως», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Blythe Adamson, επιδημιολόγος στο Infectious Economics στη Νέα Υόρκη.

«Αυτός ο ιός έχει διαφορετικό τρόπο να μεταδίδεται, διαφορετικό μηχανισμό εκδήλωσης συμπτωμάτων και διαφορετικές οδούς μετάδοσης», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως τα δύο είδη rapid test, που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Απαραίτητη η συνέχιση των rapid test 

Οι επιστήμονες υποψιάζονται πως το πρόβλημα έχει προκύψει εξαιτίας των πολύ ειδικών χαρακτηριστικών της νέας μετάλλαξης. Η Όμικρον, όπως λένε, κάνει «συγκεντρώσεις» περισσότερο στον λαιμό και όχι στη μύτη. Αυτός ενδέχεται να είναι και ο λόγος που τα ρινικά επιχρίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται στα κιτ ταχείας δοκιμής, συχνά δεν ανιχνεύουν την παραλλαγή.

Δεν αποκλείεται όπως λένε, με όλα αυτά τα rapid test που πραγματοποιούνται με τη λήψη ρινικού επιχρίσματατος, να χάνονται πολλές πρώιμες διαγνώσεις, ενώ δεν αποκλείεται τα τεστ σάλιου να είναι πιο αποτελεσματικά και να λειτουργούν καλύτερα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως κανένας δεν υποστηρίζει πως τα τεστ αντιγόνου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, ούτε πως δεν μπορεί να αποδειχθούν αξιόπιστα σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα είναι απαραίτητα όταν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποτελέσματος από τα PCR τεστ, τα οποία συχνά αργούν.

Όμως, διατυπώνουν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστα σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μαζικά πριν από μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, ή για την προστασία στους χώρους εργασίας.

πηγή Iatropedia/Γιάννα Σουλάκη

3 σχόλια:

  1. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, έχοντας παρακολουθήσει αυτή την ιστορία από τη στιγμή που χτύπησε την Ιταλία, όπου σπούδασα, το χειμώνα του 2020, κι έχοντας κολλήσει κοβιντ αντιμετωπίζοντας μια επιδημία, κι εν συνέχεια αντιμετωπίζοντας πάνω από 100 περιστατικά και κάνοντας πάνω από 300 rapid test, θα ήθελα να εκφράσω τη δικιά μου μικρή γνωμη:
    1. Τα rapid test είναι αξιόπιστα όταν είναι θετικά κι αναξιόπιστα όταν είναι αρνητικά, ιδίως σε ασυμπτωτικους ασθενείς.
    2. Όταν βρίσκουμε έναν ασθενή κοβιντ, σημαίνει πως ήδη η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε διάφορους τριγύρω. Οπότε όταν ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν κρούσματα όμικρον στο Βερολίνο, στο Λονδίνο κλπ, αυτό σήμαινε ότι είχε ήδη εξαπλωθεί παντού, οπότε δεν είχε νόημα να τεθεί η νότια Αφρική σε απομόνωση, πλέον είχε ξεφύγει
    3.Η Covid 19 δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη ή με άλλες μολυσματικες νόσους που γνωρίζαμε. Είναι μια νόσος ύπουλη που δε ξέρουμε ποτέ πως θα καταλήξει.
    4. Καλώς ή κακώς έχουμε τα εμβόλια, κι αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική προστασία, παρά τις πιθανόν σχετικά λίγες παρενέργειες.
    5 Πολλές φιλοσοφίες έχουν ειπωθεί για αυτή τη νόσο, πολλοί τη χρησιμοποιουν για life style, πρέπει επιτέλους να μας λένε μόνο τα ιατρικά δεδομένα.
    Φυσικά εύχομαι όπως όλος ο κόσμος το 2022 να σημάνει το τέλος αυτής της πανδημίας και το θέατρο του παραλογου που ζούμε εδώ και 2 χρόνια, με υγεία για όλον τον κόσμο.

    Παναγιώτης Κούστας
    Ειδικός Γενικής Ιατρικής - Γηρίατρος
    Πρώην επιμελητής ΚΥ Αστακού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά γιατρέ, άριστη ενημέρωση, όπως άριστος ήσουν κ στις διαγνώσεις σου μας λείπεις σάν γιατρός κ σάν ανθρωπος G

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατρέ καλή χρονιά σε σενα και την οικογένειά σου μας λειπεις σαν γιατρός μα πάνω από όλα σαν άνθρωπος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο