Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Κώστας Λύρος για την φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε δήλωσή του για την φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέφερε τα εξής:.....

«Με έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες απόψεις και δημοσιεύματα για αλλαγές στα όρια των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.

Σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα και ο νομός μας πλήττονται και βάλλονται από τεράστια θέματα επιβίωσης, έρχονται κάποιοι, αμέσως μετά την εκδημία του Μητροπολίτη μας να ανακινήσουν θέμα ορίων των Μητροπόλεων και των εδρών!

Αναρωτιέμαι : Αυτό είναι το πρόβλημά τους; Αυτές είναι οι προτεραιότητες τους;

Η Ιερά Μητρόπολη μας έχει έδρα, με σαφή όρια και αυτή η έδρα την τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της .

Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο και ιδέα πάνω και πέρα από κάθε μέτρο.

Μετουσιώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της εκκλησίας και της πίστης μας.

Ας σταματήσει εδώ κάθε κουβέντα που κινείται εκτός αρμοδιοτήτων και ας επικεντρωθεί ο καθένας στα μείζονα».

Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

3 σχόλια:

  1. όλη η αιτ/νια 200 χρόνια πληρώνει την έξοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στην οποία Έξοδο ( 10 Απρ. 1826 )συμμετείχαν πρωτίστως Οπλαρχηγοί και στρατιώτες Ξηρομερίτες, Βονιτσάνοι , Βαλτινοί, Ασπροποταμίτες, Ευρυτάνες, Αποκουρίτες, Αγραφιώτες, Τριχώνιοι , Ναυπάκτιοι, πάρα πολλοί Σουλιώτες και Ηπειρώτες. Σωματάρχες αρχηγοί της Φρουράς Μεσολογγίου διετέλεσαν οι : Γεώργιος Τσόγκας ( Βόνιτσα -Ξηρλομερο ) 10 Απριλ 1825 ως τον Ιούλιο του 1825 , Νότης Μπότσαρης ( Σουλιώτης ) ως τον Δεκέμβριο 1825 , Νικόλαος Στουρνάρης ( Ασπροπόταμος ) ως αρχες Μαρτίου 1826 και Αθαν. Ραζικώσικας ( Μεσολογγίτης) ως την Έξοδο ( 10 Απρ. 1826) . Συνεπώς την Έξοδο δεν την έκαναν οι Μεσολογγίτες αλλά οι Οπλαρχηγοι και στρατιώτες απ όλη τη Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο που βρίσκονταν και υπεράσπιζαν , τότε,το Μεσολόγγι. Μια ματιά στον ηρωικό κήπο του Μεσολογγίου ,θα δείτε πόσοι και ποιοι σκοτώθηκαν και από που κατάγονταν. Τώρα για τον χωρισμό της Μητρόπολης απ ό, τι φαίνεται δεν υπάρχει πολιτική και εκκλησιαστική βούληση. Μητρόπολη Ακαρνανίας ( Ξηρόμερο , Βόνιτσα , Βάλτος με έδρα την Αμφιλοχία . Δεν μπορεί η Πλαγιά και η Περατιά να φθάσει το Μεσολόγγι). Μητρόπολη Αιτωλίας ( Αγρίνιο , Μεσολόγγι και Θέρμο με έδρα το Αγρίνιο ) και, Ναυπακτίας ως έχει και με προσάρτηση χωριών από την Δωρίδα. Αυτή θα ήταν η πιο ανώδυνη κατανομή σε περίπτωση που θελήσει ( δεν το βλέπω ) η ηγεσία της Εκκλησίας να δημιουργήσει νέες Μητροπόλεις στην περιοχή μας.

      Διαγραφή
  2. Τι του λείπει του χωριάτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο