Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Πρώτα επενδύσεις μετά… δρόμοι – Άλλα κριτήρια βάζει το Υπουργείο Υποδομών για την Αιτωλοακαρνανία;

 


Σε μια πλήρη αντιστροφή της λογικής ερωτήματα περί βιωσιμότητας των οδικών αξόνων στην Αιτωλοακαρνανία βάζει το Υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανία Λίνο Μπλέτσα.

Πότε θα έρθει η σειρά της Αιτωλοακαρνανίας; Αυτό αναρωτιούνται πολλοί τοπικοί παράγοντες, αλλά και απλοί πολίτες, βλέποντας την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο να προωθεί και να δημοπρατηθεί μεγάλα οδικά έργα σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια.

Διαβάστε περισσότερα »

Και το ερώτημα τίθεται όχι με το σκεπτικό να μην γίνουν αλλού έργα και να γίνουν στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά με δεδομένο ότι η περιοχή υστερεί εμφανώς σε υποδομές σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και αν μη τι άλλο κάποτε θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το «κενό»… Μόνο που το «κάποτε» δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων –σε επίπεδο ακόμη και συλλογής υπογραφών από τη μεριά των πολιτών- προκειμένου να πιεστεί το Υπουργείο Υποδομών να «τρέχει» τον οδικό άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι και ιδίως το επόμενο τμήμα του τμήματος Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης.

Το Υπουργείο Υποδομών μέχρι στιγμής έχει προβεί σε ανακοινώσεις που κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούν από την Αιτωλοακαρνανία. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή τους στα Γιάννενα δεσμεύτηκαν για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά εντός του 2022, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών. Παρόμοια περίπτωση είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ, που βαίνει σύντομα προς δημοπράτηση και θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το τομεακό ΕΣΠΑ του Υπ. Υποδομών. Αντίστοιχα, η δημοπράτηση του δρόμου «Μπράλος – Άμφισσα» του διαγώνιου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής θα χρηματοδοτηθεί με 256 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ του Υπουργείου. Στη λίστα αυτή θα μπορούσε να προσθέσει κανείς πολλά ακόμη παραδείγματα από την περιφερειακή οδό της Αλεξανδρούπολης μέχρι την αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ), αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να απαντηθεί γιατί η Αιτωλοακαρνανία παραμένει τελευταία στη σειρά…

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε επενδύσεις στο Πλατυγιάλι και να μην μπορεί να φτάσει κανείς παρά μόνο από τη θάλασσα»

«Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκονταν πάντοτε έξω από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, έξω από τον προγραμματισμό» διαπιστώνει προσπαθώντας να απαντήσει το ερώτημα αυτό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στο «Δυτικά FM 92,8».

«Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το ΤΕΕ,» πρόσθεσε ο Λίνος Μπλέτσας «διαπιστώνω ότι η Αιτωλοακαρνανία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, πολλές αγκυλώσεις κυρίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων. Παρατηρώ ότι η Ελλάδα συνεχίζει να «μπατάρει» ανατολικά, εκεί γίνονται όλες οι επενδύσεις και δυτικά κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία δεν γίνεται τίποτα». Και απόδειξη αυτού σύμφωνα με το πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανία είναι η Ιόνια Οδός καθώς «με τον τρόπο που έγινε, έγινε ως ένα έργο τράνζιτ, για να περνάει κανείς και να φεύγει, όχι για να μένει και να συνδεθεί η Αιτωλοακαρνανία και να αναπτυχθεί».

Ο Λίνος Μπλέτσας εξηγώντας τις «αγκυλώσεις» που συναντά η Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι αυτό που ακούει ο ίδιος στα Υπουργεία ως δικαιολογία είναι ότι «δεν είμαστε επαρκώς αναπτυγμένοι για να γίνουν μεγάλες υποδομές». «Αυτό μου προκαλεί εντύπωση και με θυμώνει» σχολίασε ο Λίνος Μπλέτσας και πρόσθεσε ότι «αυτό στο δικό μου μυαλό λειτουργεί ανάποδα, δηλαδή πρώτα πρέπει να γίνουν υποδομές για να προσελκυθούν επενδύσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν εργοστάσια και να περιμένουμε το δρόμο να έρθει…»

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα προς τούτο, σύμφωνα με το Λίνο Μπλέτσα, είναι το Πλατυγιάλι και το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε επενδύσεις στο Πλατυγιάλι και στο Πλατυγιάλι να μην μπορεί να φτάσει κανείς παρά μόνο από τη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι «χωρίς την Ιόνια Οδό, πως θα ήταν δυνατόν να γίνει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο;» Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας εκτίμησε ότι τα επιχειρήματα περί βιωσιμότητας των υποδομών και των οδικών αξόνων θα πρέπει να τα ακούμε με καχυποψία.

Μολαταύτα ο Λίνος Μπλέτσας εκτιμά με βάση και παλαιότερη επαφή του (2019) με την ηγεσία του Υπουργείο Υποδομών ότι η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, παραμένει δέσμευση για την Κυβέρνηση, ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι «υπάρχει μεγάλη ευθύνη και των πολιτικών παραγόντων της περιοχής». «Θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο πιεστικοί» είπε με νόημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Λίνο Μπλέτσα, μπορεί να επιλέχθηκε σε πρώτη φάση να προχωρήσει ο διαγώνιος άξονας Λαμία – Αντίρριο, μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να γίνει το λάθος που έγινε με την Ιόνια Οδό και να προβλεφθεί σύνδεση για τη Ναύπακτο, εκτίμησε όμως ότι θα πρέπει να προχωρήσει και ο διαγώνιος Πλατυγιάλι – Λαμία, τμήμα του οποίου όπως το Πλατυγιάλι – Ιόνια, σύνδεση του Αγρινίου και Αγρίνιο – Καρπενήσι, είναι έργα που «λιμνάζουν» και θα πρέπει να προχωρήσουν.



Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο