Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Καστός η μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων, άγρια ομορφιά, ανόθευτες παραλίες.

     Στα νοτιοανατολικά της Λευκάδας και μόλις 4 ναυτικά μίλια από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται ένα μικρό νησί!
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, την Καστό σπάνια την έχουμε ακούσει.
Ποιος δεν θα ήθελε να περάσει τις διακοπές του σε ένα κατάφυτο μικρό νησί με καταγάλανες ακτές, πετρόχτιστα λευκά σπιτάκια, αμπέλια και ελιές; Τι; Εσύ δεν θες; Οκ! Δεν πειράζει.
Ο μοναδικός οικισμός της Καστού έχει μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και ένα γραφικό λιμάνι που θα σου κλέψει την καρδιά. Στην Καστό μπορείς να φτάσεις από τον Μύτικα και αν θες να μείνεις εκεί, πρέπει να ξέρεις πως τα καταλύματα είναι περιορισμένα, οπότε πρέπει να ψαχτείς όσο το δυνατόν συντομότερα. Έλα, μην αργεί! Ο Αύγουστος μόλις άρχισε.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Καστός είναι η μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864. Παλαιότερα αποτελούσε μέρος της επαρχίας Ιθάκης του νομού Λευκάδας με πληθυσμό το 1950, τους 285 κατοίκους στο οποίο υφίστατο δημοτικό σχολείο. Σήμερα ανήκει διοικητικά στο νομό Λευκάδας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 78 κατοίκους. Είναι ένα από τα πιο γραφικά νησάκια των Επτανήσων με έναν μοναδικό ομώνυμο οικισμό που βρίσκεται μάλιστα στο λιμάνι του χωριού με τα γραφικά σπιτάκια χτισμένα σύμφωνα με την νησιώτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μόλις 20 λεπτά με τα πόδια μακριά από την πόλη της Καστού, θα βρεις παραλίες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και λευκό βότσαλο. Οι παραλίες είναι ανοργάνωτες, αλλά στις περισσότερες θα βρεις σκιά από τα ψηλά δέντρα, για τις υπόλοιπες πρέπει να έχεις μαζί σου ομπρέλα. Ο βυθός μαγικός. Πάρε μάσκα οπωσδήποτε.
Η διασημότερη και πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι η Λίμνη. Απίστευτα νερά αλλά θα χρειαστείς την ομπρέλα σου.
Τα Αμπελάκια, το Βάλι, η Καλάδα, ο Άγιος Αιμιλιανός και το Φύκι είναι οι υπόλοιπες παραλίες που θα σε μαγέψουν με την άγρια και ανόθευτη ομορφιά τους.

ΦΑΓΗΤΟ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΩ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΚΕΙ
Στην Καστό των μόλις 50 μόνιμων κατοίκων θα φας εκλεκτά ψάρια, μιας και το νησί είναι σπουδαίος ψαρότοπος, νόστιμα μαμαδίστικα φαγητά και θαλασσινά σε άκρως προσιτές τιμές. Εκεί πάρτι δεν έχει, οπότε δεν θα έχει και αστυνομία να ελέγχει «διά την ασφάλιαν των πολιτών».
Τέλος, στην βόρεια πλευρά του λιμανιού, στον Άγιο Αιμιλιανό, θα βρεις το μεγαλύτερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού. Πρόκειται για μια σπηλιά 30 μέτρων βάθους, η διάσημη Φωκοσπηλιά, στην οποία έβρισκαν φωλιά οι φώκιες. Κάνες και πεζοπορία!!! Η θέα από τα μονοπάτια είναι μοναδική.
Στην Καστό θα φτάσεις με καΐκι από τον Μύτικα σε μόλις 30 λεπτά, ενώ τα δρομολόγια τους μήνες του καλοκαιριού είναι δύο καθημερινά.


πηγή: el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο