Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Καλοκαιρινή περίοδος στο Δήμο Ξηρομέρου, "μια διαφορετική προσέγγιση".


      Καλοκαιρινή περίοδος, τα σπίτια σε όλα τα χωριά του Ξηρομέρου δέχονται τους παραθεριστές του καλοκαιριού. Η χαρά τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των παραθεριστών διπλή, καθώς θα έχουν να ανταλλάξουν τις ιστορίες τους, με συγγενείς και φίλους.
Η νοσταλγία για το χωριό, τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους,
η αγάπη προς τον τόπο τους δεδομένη, το αντάμωμα των ξενιτεμένων  αποτελεί κοινωνικό γεγονός. 

Τις προηγούμενες χρονιές το αντάμωμα συνοδευόταν και από τα πανηγύρια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις κάτι που δυστυχώς φέτος δεν κατέστη δυνατόν με τα μέτρα για τον covid-19. 
 


Ένα μεγάλο ποσοστό από τους μόνιμους κατοίκους, σε πολλά από τα χωριά του Ξηρομέρου είναι ηλικιωμένοι, έχουν περάσει τον χειμώνα με τα περισσότερα σπίτια κλειστά, περιμένοντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους από τις μεγαλουπόλεις. Οι γειτονιές το καλοκαίρι παίρνουν ζωή, από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, ενώ η απόδραση των μεγάλων πολλές φορές συνοδεύεται από το μάζεμα ρίγανης, θυμαριού και άλλα βότανα που δίνει η Ελληνική γη.
Η καλοκαιρινή περίοδος με τα χωριά γεμάτα κόσμο διαρκεί δύο με τρεις μήνες, ενώ η χειμερινή περίοδος εννέα με δέκα, χωρίς να ξεχνάμε και τις διακοπές τον Χριστουγέννων και Πάσχα. Βέβαια θα πείτε, αυτό τι σημασία έχει, μαθηματικές πράξεις κάνεις. Και όμως υπάρχει λόγος για την αναφορά αυτή, η αγάπη που δείχνουμε για τα χωριά μας με την ανάδειξή τους, μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις εθελοντικές δράσεις ευπρεπισμού τον κοινόχρηστων χώρων και άλλων δράσεων, θα πρέπει να είναι και για τα οικιακά  απορρίμματα που αυτό τον καιρό είναι πολλά, διάβασα σε κάδο του Δήμου Ξηρομέρου το παρακάτω μήνυμα, 


"ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ ¨ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ"
ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΟΥ:
-Τα βγάζω μετά τις 8 το βράδυ
-Δεν τα πετάω σε ακάλυπτους και κοινόχρηστους χώρους
-Τα τοποθετώ μέσα στον κάδο και όχι έξω από αυτόν
-Δένω πάντα τις σακούλες απορριμμάτων
-κλείνω πάντα το καπάκι του κάδου
"

και συνεχίζει παρακάτω με οδηγίες για τα μπάζα τα κλαδιά και το παρκάρισμα εμπρός από τους κάδους.

Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου είναι, Ήρθε η στιγμή να απαλλαγούμε από την ακαταστασία και να πετάξουμε τα σκουπίδια στην ώρα τους και όπως και όπου πρέπει.           


1 σχόλιο:

  1. Ναι και τα πλαστικά μπουκάλια που ναι χιλιάδες λόγω καλοκαιριού που τα πετάνε; Μέσα στον οργανικό κάδο; Και που καταλήγουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο