Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Η συρματογέφυρα και το καρέλι στον Εύηνο      O συνοικισμός Κάτω Δοσούλα Χρυσοβίτσας, περιοχή που είναι περισσότερο γνωστή ως “Καρέλι” από την αντίστοιχη κατασκευή (καρέλι), που ήταν αρχικά το μοναδικό μέσο για διάβαση του ποταμού στο σημείο αυτό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς στον Εύηνο. 
Το «καρέλι» είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε σταθερές βάσεις εκατέρωθεν των οχθών του ποταμού. Το κουτί, μέσα στο οποίο μπαίνουν ένα ή δύο άτομα, κινείται με τη δύναμη των χεριών πάνω στα σύρματα από τη μία όχθη ως την άλλη. 
Εδώ, λοιπόν, λειτουργεί και σήμερα ανακαινισμένο και λειτουργικό “καρέλι”, ενώ δίπλα υπάρχει λειτουργικό συρμάτινο γεφύρι. Στην περιοχή αυτή μάλιστα δεν υπάρχει άλλου τύπου γέφυρα για να περάσει κάποιος στην απέναντι όχθη του ποταμού, στον Άνω Κάμπο Στράνωμας, οπότε το πέρασμα από το συρμάτινο γεφύρι ή από το καρέλι αποτελεί τη μοναδική λύση για όποιον θα ήθελε να βρεθεί στην απέναντι όχθη κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πλην της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς τότε υπάρχει δυνατότητα διέλευσης του ποταμού και με αυτοκίνητο μέσω προσωρινής κατασκευής. 
Καθένας, λοιπόν, που θα ήθελε να αποκομίσει μια τέτοια εμπειρία από διάβαση ποταμού με καρέλι ή μέσω συρμάτινου γεφυριού, δεν έχει παρά να επισκεφθεί την Κάτω Δοσούλα στον Εύηνο. Η ομορφιά που προσφέρει το τοπίο τόσο στην εν λόγω θέση όσο και επί των διαδρομών που οδηγούν εδώ (η μία παραποτάμια, μέσω Θέρμου – Αβαρίκου και η άλλη μέσω Θέρμου – Κάτω Χρυσοβίτσας) είναι σπάνια.
 Στον χώρο αυτόν μάλιστα υπάρχει δυνατότητα για βασικές εξυπηρετήσεις των επισκεπτών (καφές και φαγητό), ενώ και στην απέναντι όχθη του ποταμού προς την πλευρά του Κάτω Κάμπου Στράνωμας, υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής. 
Η διαδρομή από εδώ συνεχίζεται, είτε με αυτοκίνητο μέσω χωμάτινης διαδρομής είτε πεζοπορώντας, ως τη μεσαιωνική γέφυρα της Αρτοτίβας. 
Πηγή:Δήμος Θέρμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο